Май ще се пука още един балон

В портмонето на почти всеки американец са подредени пъстри кредитни карти, с които се правят покупки, като разплащането е в края на месеца. Години наред тази практика бе в САЩ абсолютно в реда на нещата. Не обаче и сега.

Обратно в новината

Коментари - Май ще се пука още един балон | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Както навсякъде по света, така и в САЩ има хора, които харчат повече отколкото могат да си позволят. Изказването на въпросния експерт не трябва да се разбира в смисъл, че всички американци го правят. Като се каже например че българите ядат люто или са невъзпитани, значи ли че всички българи са такива? Просто има някои, които са се превърнали в нарицателно. Ако всички харчеха на кредит и не плащаха, то бизнеса с кредитни карти нямаше да просъществува и месеци, а той цъфти и дори и в момента е печеливш. По отношение на кризата. Проблемите започнаха от пазара на недвижими имоти и те бяха не в резултат от държавната политика, а от неспазване на нормативни актове и закони. Например, по закон при отпускане на кредит би трябвало да се взема предвид, че вноските по погасяването му плюс всички разноски за ток, вода, наем, други кредити и т.н., не би трябвало да надвишават 50% от дохода на кандидата. Използваха се разни вратички, като например да се плащат само лихвите или дори част от тях за период до 10 години и след това като дойдоха сметките с главниците много хора вече не можаха да ги поемат. Друга причина е балона на цените на недвижимите имоти. Когато той се спука много хора решиха, че няма да плащат 300,000 долара за къща например, която струва 150,000. Спряха да плащат, прежалиха няколко десетки хиляди вече платени, което е все пак по-малко отколкото да плащат 150,000 и банките увиснаха. Без пари те вече не можеха да кредитират производството и другите бизнеси и поради липса на оборотен капитал кризата се задълбочи. Затова и правителствата започнаха да наливат пари в икономиките за да ги раздвижат. Интересното е, че кризата е световна, а не само в САЩ т.е. всички страни действат по един и същ начин. Имотните балони бяха навсякъде, дори и в България и кредитите се отпускат без достатъчно проучване навсякъде. Затова и се говори за по-силен контрол от страна на държавите и т.н.

Незнам дали забелязахте, че в първия ми пост има цитат, и то не от Сульо Пулев. Моля, него коментирайте! Ето го отново:...кредитния експерт Джон Ълцхаймер: Американците използват кредитни карти, и това не е непременно разумно, за да поддържат начин на живот, който всъщност те не могат да си позволят. И не е ли цялата държавна политика на САЩ такава? Ако не, тогава защо се стигна до тази голяма криза? Въпросите ми са може би наивни, не съм специалист, но много хора си ги задават. Какъв е отговора?

По законите на капитализма - свободно предприемачество, пазарно стопанство и конкуренция. Твърдящите, че американците живеели на кредит бих информирал, че за 2008 г. 22% от световната икономика е дело на САЩ. Това се постига с висока ефективност, добра организация на труда, дисциплина и непрекъснати разработка и въвеждане на нови технологии.

хайде JOHN DOE ДА ОТГОВОРИ НА ВТОРИЯ ВЪПРОС НА АНГЕЛИНКА

наистина сащ са най-големия балон, но освен всичко този балон е пълен с гной и хуубаво е забрал.

ЧАКАМ ДА СЕ СПУКА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СВЕТОВЕН БАЛОН,ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ! ТОЗИ БАЛОН Е ИЗМИСЛЕНИТЕ СЪЕДИНЕНИ АГРЕСОРСКИ ЩАТИ.

Ела си в БГ и си ползвай 'кредит картите' ако ти стиска , ама бачкай тук.

Пълни глупости !!! Ползването на кредит карти си е едно голямо удобство. Всичко купуваме с кредит карти, но си правим сметката. След около 40 дена си плащаме накуп цялата сметка, но дотогава все пак са минали няколко чека. Винаги плащаме всичко и не ни струва никакви лихви, %%%% и т.н. Има възможност да платиш само $ 10-20 от цялата сметка, но за останалите почват да те дерат с голям % лихви, та не си струва. За човек, който си прави сметката, кредит картите са просто идеални :)))

Наистина и в БГ вече взе да става така. Хората изкуствено вдигат стандарта си на живот с кредити и кредитни карти,лизинги за коли и ипотеки. Но какво става в един момент : имаш кредитна карта, чисто нова кола на лизин и чисто нов апартамент с ипотека, но идва кризата ,съкращават те от работа , неможеш да плащаш никое от задълженията си и хоп : нито кола , нито апартамент , нито кредитна карта за пазаруване в молчето и в КФс-то и кво стана стандарта ти се срутва на земята и падаш от много високо. Айде нема нужда ,който иска да си живее така , аз ще си събирам пари...

koe e po dobre - da sabirash pari 2-3 godini za televizor i da si go kupish ili da go vzemesh vednaga, da gledash 2-3 godini i da go izplashtash....ami kola, apartament, kashta.....tapi bili...nie sme kuhi....sabirai 30 godini za apartament i takmo go kupish vzemesh che umresh...za cail svait polzva kreditni karti...

Браво, почти същото щях да напиша. Всичко опира до това да не похарчиш повече, от това, което получаваш като доход в края на месеца. Познавам в България хора, които живеят на заем до заплата. Същото е. Вместо да се молиш всеки месец на близки, приятели и работодатели, получаваш картонче, с което пазаруваш навсякъде. Естествено, не погасиш ли в срок, анулира се кредитната карта, и отиваш в черния списък. И не се радвайте на проблемите на американците. Те ще се оправят. Ние да му мислим...

Другите имена на България: Абсурдистан, Лихволандия, Банколенд, Гъзарландия, Простоландия и т.н.

харчат пари повече от колкото могат да спечелят , защото това става за сметка на останалия свят. Когато америка се спъне останалия свят пада...

Хвала Богу, никога не съм имал финансови проблеми имам и заеми, но никога не съм използвал кредитна карта. Самият факт че при всяко посещение на банка или лизингова агентура ми ги навират в очите, ме кара да я имам за нещо насила пробутано. Въпреки, че дебитните карти имат повече ограничения, много но-спокойно си харча собствените пари. Може би това е определено и от месторождението ми :-)

Да благодарим на автора за материала, в който ни запозна нас аборигените какво представляват кредитните карти и каква е машинката за нейното ползване в магазините! А не може ли да ни покажете и една снимка на кредитна карта, белким и ние разберем какво представлява, то кредитната карта - вари ли се, пече ли се, яде ли се.

Ангелинке, ако вярваш на информацията публикувана тук и изобщо в България наистина няма да разбереш за какво става въпрос, защото тази информация не е пълна, вярна и т.н. Накратко, кредитът е заем от банка, т.е. парите са налични, защото продалият стоката или услугата си ги получава и то веднага. По отношение живота на кредит. За да вземе някой кредитна карта и кредит изобщо първо трябва да докаже, че е редовен платец. След това му се отпуска минимален кредит от порядъка на $200-$300 и се следи как плаща. Докато стигне кредит от няколко хиляди трябва да минат години в изрядно плащане и да има съответните доходи. Покупките на кредит се плащат. Още на първия месец започват да пристигат сметките и ако някой не плаща най-много до втория месец кредита му е анулиран. Освен това в продължение на поне 7 години не може и да помисли за друг кредит защото кредит-информацията се събира централизирано. И накрая, в момента поради липса на оборотни пари всички банки орязаха кредитите до нивото на дължимата сума, така че и да иска някой, просто не може да пазарува много на кредит. Освен естествено много заможните, на които така и така това не им е нужно.

Опа ще разберат май по трудния начин, защо българинът няма много вяра на кредитните карти. Пък като започна да им вярва бързо се опари. Сега лихвите по тях надхвърлят 20%, което пак го няма никъде на друго място!

Това май се очаква още поне от Февруари.

Ха сега всички дето викаха кога ще ги стигнем американците - колко били велики че им следят личния живот и поробват с тези кредити и т.н. - сами се сринаха и то без война. Или пък някой нарочно ги срина - Федералния резерв и евреите на върха му....?

Някой може ли с думи прости да обясни по какви, собствено, икономически закони и ред работи тази държава - САЩ.

...кредитният експерт Джон Ълцхаймер: Американците използват кредитните карти, и това не е непременно разумно, за да поддържат начин на живот, който всъщност те не могат да си позволят. Ами, добрутро г-н АЛЦхаймер! Най-сетне ви светна, че всичко е наужким и харчите пари, които нямате и което противоречи на здравия разум.

те тиа хамериканци са прости ора нас тарикатите от бг-ту криза мриза не на лови!!!!!!!!!!!!!!

Както навсякъде по света, така и в САЩ има хора, които харчат повече отколкото могат да си позволят. Изказването на въпросния експерт не трябва да се разбира в смисъл, че всички американци го правят. Като се каже например че българите ядат люто или са невъзпитани, значи ли че всички българи са такива? Просто има някои, които са се превърнали в нарицателно. Ако всички харчеха на кредит и не плащаха, то бизнеса с кредитни карти нямаше да просъществува и месеци, а той цъфти и дори и в момента е печеливш. По отношение на кризата. Проблемите започнаха от пазара на недвижими имоти и те бяха не в резултат от държавната политика, а от неспазване на нормативни актове и закони. Например, по закон при отпускане на кредит би трябвало да се взема предвид, че вноските по погасяването му плюс всички разноски за ток, вода, наем, други кредити и т.н., не би трябвало да надвишават 50% от дохода на кандидата. Използваха се разни вратички, като например да се плащат само лихвите или дори част от тях за период до 10 години и след това като дойдоха сметките с главниците много хора вече не можаха да ги поемат. Друга причина е балона на цените на недвижимите имоти. Когато той се спука много хора решиха, че няма да плащат 300,000 долара за къща например, която струва 150,000. Спряха да плащат, прежалиха няколко десетки хиляди вече платени, което е все пак по-малко отколкото да плащат 150,000 и банките увиснаха. Без пари те вече не можеха да кредитират производството и другите бизнеси и поради липса на оборотен капитал кризата се задълбочи. Затова и правителствата започнаха да наливат пари в икономиките за да ги раздвижат. Интересното е, че кризата е световна, а не само в САЩ т.е. всички страни действат по един и същ начин. Имотните балони бяха навсякъде, дори и в България и кредитите се отпускат без достатъчно проучване навсякъде. Затова и се говори за по-силен контрол от страна на държавите и т.н.

Незнам дали забелязахте, че в първия ми пост има цитат, и то не от Сульо Пулев. Моля, него коментирайте! Ето го отново:...кредитния експерт Джон Ълцхаймер: Американците използват кредитни карти, и това не е непременно разумно, за да поддържат начин на живот, който всъщност те не могат да си позволят. И не е ли цялата държавна политика на САЩ такава? Ако не, тогава защо се стигна до тази голяма криза? Въпросите ми са може би наивни, не съм специалист, но много хора си ги задават. Какъв е отговора?

По законите на капитализма - свободно предприемачество, пазарно стопанство и конкуренция. Твърдящите, че американците живеели на кредит бих информирал, че за 2008 г. 22% от световната икономика е дело на САЩ. Това се постига с висока ефективност, добра организация на труда, дисциплина и непрекъснати разработка и въвеждане на нови технологии.

хайде JOHN DOE ДА ОТГОВОРИ НА ВТОРИЯ ВЪПРОС НА АНГЕЛИНКА

наистина сащ са най-големия балон, но освен всичко този балон е пълен с гной и хуубаво е забрал.

ЧАКАМ ДА СЕ СПУКА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СВЕТОВЕН БАЛОН,ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ! ТОЗИ БАЛОН Е ИЗМИСЛЕНИТЕ СЪЕДИНЕНИ АГРЕСОРСКИ ЩАТИ.

Ела си в БГ и си ползвай 'кредит картите' ако ти стиска , ама бачкай тук.

Пълни глупости !!! Ползването на кредит карти си е едно голямо удобство. Всичко купуваме с кредит карти, но си правим сметката. След около 40 дена си плащаме накуп цялата сметка, но дотогава все пак са минали няколко чека. Винаги плащаме всичко и не ни струва никакви лихви, %%%% и т.н. Има възможност да платиш само $ 10-20 от цялата сметка, но за останалите почват да те дерат с голям % лихви, та не си струва. За човек, който си прави сметката, кредит картите са просто идеални :)))

Наистина и в БГ вече взе да става така. Хората изкуствено вдигат стандарта си на живот с кредити и кредитни карти,лизинги за коли и ипотеки. Но какво става в един момент : имаш кредитна карта, чисто нова кола на лизин и чисто нов апартамент с ипотека, но идва кризата ,съкращават те от работа , неможеш да плащаш никое от задълженията си и хоп : нито кола , нито апартамент , нито кредитна карта за пазаруване в молчето и в КФс-то и кво стана стандарта ти се срутва на земята и падаш от много високо. Айде нема нужда ,който иска да си живее така , аз ще си събирам пари...

koe e po dobre - da sabirash pari 2-3 godini za televizor i da si go kupish ili da go vzemesh vednaga, da gledash 2-3 godini i da go izplashtash....ami kola, apartament, kashta.....tapi bili...nie sme kuhi....sabirai 30 godini za apartament i takmo go kupish vzemesh che umresh...za cail svait polzva kreditni karti...

Браво, почти същото щях да напиша. Всичко опира до това да не похарчиш повече, от това, което получаваш като доход в края на месеца. Познавам в България хора, които живеят на заем до заплата. Същото е. Вместо да се молиш всеки месец на близки, приятели и работодатели, получаваш картонче, с което пазаруваш навсякъде. Естествено, не погасиш ли в срок, анулира се кредитната карта, и отиваш в черния списък. И не се радвайте на проблемите на американците. Те ще се оправят. Ние да му мислим...

Другите имена на България: Абсурдистан, Лихволандия, Банколенд, Гъзарландия, Простоландия и т.н.

харчат пари повече от колкото могат да спечелят , защото това става за сметка на останалия свят. Когато америка се спъне останалия свят пада...

Хвала Богу, никога не съм имал финансови проблеми имам и заеми, но никога не съм използвал кредитна карта. Самият факт че при всяко посещение на банка или лизингова агентура ми ги навират в очите, ме кара да я имам за нещо насила пробутано. Въпреки, че дебитните карти имат повече ограничения, много но-спокойно си харча собствените пари. Може би това е определено и от месторождението ми :-)

Да благодарим на автора за материала, в който ни запозна нас аборигените какво представляват кредитните карти и каква е машинката за нейното ползване в магазините! А не може ли да ни покажете и една снимка на кредитна карта, белким и ние разберем какво представлява, то кредитната карта - вари ли се, пече ли се, яде ли се.

Ангелинке, ако вярваш на информацията публикувана тук и изобщо в България наистина няма да разбереш за какво става въпрос, защото тази информация не е пълна, вярна и т.н. Накратко, кредитът е заем от банка, т.е. парите са налични, защото продалият стоката или услугата си ги получава и то веднага. По отношение живота на кредит. За да вземе някой кредитна карта и кредит изобщо първо трябва да докаже, че е редовен платец. След това му се отпуска минимален кредит от порядъка на $200-$300 и се следи как плаща. Докато стигне кредит от няколко хиляди трябва да минат години в изрядно плащане и да има съответните доходи. Покупките на кредит се плащат. Още на първия месец започват да пристигат сметките и ако някой не плаща най-много до втория месец кредита му е анулиран. Освен това в продължение на поне 7 години не може и да помисли за друг кредит защото кредит-информацията се събира централизирано. И накрая, в момента поради липса на оборотни пари всички банки орязаха кредитите до нивото на дължимата сума, така че и да иска някой, просто не може да пазарува много на кредит. Освен естествено много заможните, на които така и така това не им е нужно.

Опа ще разберат май по трудния начин, защо българинът няма много вяра на кредитните карти. Пък като започна да им вярва бързо се опари. Сега лихвите по тях надхвърлят 20%, което пак го няма никъде на друго място!

Това май се очаква още поне от Февруари.

Ха сега всички дето викаха кога ще ги стигнем американците - колко били велики че им следят личния живот и поробват с тези кредити и т.н. - сами се сринаха и то без война. Или пък някой нарочно ги срина - Федералния резерв и евреите на върха му....?

Някой може ли с думи прости да обясни по какви, собствено, икономически закони и ред работи тази държава - САЩ.

...кредитният експерт Джон Ълцхаймер: Американците използват кредитните карти, и това не е непременно разумно, за да поддържат начин на живот, който всъщност те не могат да си позволят. Ами, добрутро г-н АЛЦхаймер! Най-сетне ви светна, че всичко е наужким и харчите пари, които нямате и което противоречи на здравия разум.

те тиа хамериканци са прости ора нас тарикатите от бг-ту криза мриза не на лови!!!!!!!!!!!!!!