Пазарът на имоти стигнал дъното, но се съживява

Пазарът на недвижими имоти вече достига дъното и през последните няколко седмици се забелязват признаци за неговото съживяване, каза председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Лъчезар Искров.

Обратно в новината

Коментари - Пазарът на имоти стигнал дъното, но се съживява | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Относно изкаването на колежката от Бургас тук : Мога само да ви кажа, че никога не съм си позволявал да говоря простотии особено пред гилдията на хората занимаващи се с недвижими имоти сред която бях и аз. Цялата тази простотия с недвижимите имоти в БГ се въртеше от групичка от хора, която познавам лично. Банките не даваха пари от личните си капитали а от световното фонче и така те получаваха комисионна срещу всек даден кредит. За това се назначиха сумати и кредитни инспектори, които сега ги няма в банките. Даваха се кредити еи така до 90%, аз лично съм урейдал 95%. Ами при това БВП в България, не трябва да се учудваш че такова е положението в бранша. Кои изпра пари изпра, другите ми реват в скайпа всеки ден. На въпросното събрание на НСНИ едно джудже ме убеждаваше че трябвало да сме били по големи оптимисти и че нещатата щели да се оправят. Пълни глупости. И за финал ще напиша аз лично се приместих на едно местенце в друга държава и си продавам без проблем жилища и проекти, просто трябва да се гледа БВП. Тук е тънкия момент. Успехи на всички колеги, много сделки и след 2-3 години когато се сринат още цените пак ще си пълнем джобовете как ние си знаем ;-) П.П. Не ги слушайте онези дето ги дават по Тв, преди това са получили инструкции от шефовете им какво да говорят, а след това си плащат за кефа да ги показват. Мисля че сте наясно колко народ се набута здраво ;-)

Реалната цена на ап панелка 62 кв е 6 хил лева. Ако е тухла е малко повече.

V Balgaria , novoto stroitelstvo e palen Bukluk, ina4e na vanshin vid e dobro, mafiata , kombina s razni hora ot vlasta iskupuvat zemite na horata za jalti stutinki i stroqt i prodavat, i pravat milioni, ne kupuvaite dami i gospoda bratq balgari vsi4koe bukluk neka da im stoqt da si gi prodavat ,staroto stroitelstvo edno vreme izobshto nemoje da se sravnqva ne si davaite parite za apartamenti v novi kooperacii po dobre si kupete edno mestence i shte vi ostanat pari daje iza kashta da si napravite zashtoto grubia stroej ne e skap naprimer za edin kerliv apartament ot 70 kv metra e nai malko 50000 evro a za tea pari shte vdignete kashta pone da 2 etaja i mesto shte si kupite daje i zemedelska zemq dae pak ste na dalaverka, ako stane zemetresenie vsi4ki tea novi kooperacii sa na zimqta , ne slagat jelqzo nelagat cement vsi4ko e punta mara gazobeton koito sa karti i sa razrushava mnogo lesno

бях на събранието на НСНИ и там някакво момче с име Марсел Михайлов ни говори истината в очите но никой кикъде не иска да си признае че има срив на пазара и че сделките от преди години вече няма как да станат. Според неги и както и други колеги от бранша докато не стане преразпределение на пазара сумати и фирми ще фалират. беше и спометано БВП-то в БГ какво е. Успех на всички колеги и дано обелеят защото близките 2-3г. ще е така!

Mahai sa ma patko , ti si falshivata.

Накъдето и да отидат цените, никога повече няма да си купя ново, луксозно строителство! Е..ати и копторите, и долнокачественото изпълнение! Стар, добър, доказал се ЕПК - издържал няколко земетресения - това е истината! И квадратурата му - квадратура, и качеството му - качество! А вътре дивотии и тинтифлюшки човек може да си прави колкото си иска! Та какво казахте за цените???

Така е, ама не казвайте на никой....в Русия съм, в Русия съм....

Не купувайте, братя! Не пълнете гушите на мутрите и алчните хиени! България е страна на абсурдите и мутренската червена мафия - ненормални цени срещу минимални доходи и никаква законност и прозрачност!

Само за информация на недоразбралите - Лихвата в Румъния по депозити стигна 14%. При нас максималната лихва е 10%. Това означава, че ще има още растеж на лихвите! А нали знаете лихвата по кредитите от какво зависи най-вече? Така че скоро сделки на имоти ще има на кукуво лято. Хората с пари в брой се броят на пръсти, а според мен те най-вече не биха рискували в това време да ги инвестират.

Наивни читатели сте вие, сладки дами и любезни господа, ето я главната идея на четивото: Пари в България има...По подразбиране-Защо да не ги вземем? А в апартаментчето-на леп, сол и лучец.

Gladna kokoshka,proso sunuva! Pazarut ne e stignal dunoto oshte.cenite sa kraino zavisheni i kachestvoto e otvratitelno.

Да,ама Не- беше казал П. Бочаров, искави се да сте на дъното на пазара, ама когато преспите на 1000 карфички на кв. метър,тогава ще сте там вече. Така както лъжете хората и мислите че сте много с повече сиво вещество, от тези дето ще купуват от вас, така да ви се връща сега и на вас. Малко ви е! Да си живеете вие в тези коптори дето ги строите, нещастници смотани. Купувайте си ги вие сега едни на други за да си съживите смотания пазар. Не ми пука въобще за вас и ви желая само да сте живи и здрави и да гледате как потъвате. Пожелавам ви на вас строители дето мислите за хората, и вие да стигнете тяхното положение, и да живеете като тях на кредити и на полянката. А за нас- не мислете, ние сме свикнали на полянките, не ни пука особенно, тежко на вас , а ние ви очакваме отдавна там! хахахаха. ТЪПАЦИ!

Мечти, мечти! Парите падат от небето, хората тичат да ни ги носят... Иска им се на някои хора, на лукосозните мутри това да продължава до безкрай. Тая агенция ли, организация ли или нещо такова, се опитва да яхне един лесен бизнес. Аз за да се махна от България, съм се махнал от такива недоразумения, никаква заплата, а цени над европейските. И въобще нямам намерение да си харча парите в България. Тук има доста прилични жилища, на по-добра цена отколкото съборетините в София. Държавата работи, има здравеопазване, полиция, училища. Аз работя тук по цял ден и парите са ми скъпи. Не мога да ги пилея ей така, защото на тия луксозни мутри им се искало. Мръсна сган, паплач.

NEKA SI IMAME UVAJENIETO-AZ NE SAM AFTOR NA NAPISANOTO PO-GORE-NEKA DA TA POMALA DA NI SERESH GLUPOSTI POT MOE IME ...!!!!!!!!!!! did you get me !!!?????

мечтайте си господа предприемачи това да е дъното, повече от 250 евро за квадрат е обирджийство и начин да се заробят хората за близките 30 години от банките. много ви беше хубаво с по 1000 евро на квадрат печалба , дано сте си я оставили в апартаменти, та да се чудите какво да ги правите. мрете в песък както е казал боби турбото. алчни дрисл.....

Нито перачите на откраднатите от комунистите пари, т.н. инвеститори, нито нарочените за строителни работници, изхранващи се от немай-къде от зидаро-мазачество могат да бъдат наречени строители. Пазар на имоти у нас НЯМА. Цените се диктуват от мутрите. Показателно е, че НЯМА НИТО ЕДНА СДЕЛКА, а дришльовци като този ни разказват как някакво дъно е достигнато и как някакъв пазар тръгвал нагоре ... Иска ми се да чуя този задник след година, но той ще е фалирал и няма да е фактор, а вие дир.бг няма да му публикувате мнението. Остава да разберем, добре ли е или зле: ... по-добре ли е да фалират крадците-комунисти и техните отроци (които ни убеждават, че нямало нищо лошо да си богат) , или да ги оставим да довършат дясната си антисоциална политика и вероятно да ни избавят от собтвените си комунистически леви идеи ? Кое е по-добро ?

хора не купувайте цените са прекалено надути реалните цени са значително по-ниски, значителна част от цената на едно жилище е печалба за предприемачите, по вечото от които си нямат представа от строителство

за послезните три години от 2006- 2007 - 2008 година цената на жилищата се вдигна с 129%! средна цена на кв/м в българия е 695 евра в края на 2008 година! изчисисление: 695 евра минус 129 процента 201,55 евра на кв/м! къде е дъното?- 2009 ще е по добра от 2010 година, за 2011 не се знае... имотния пазар няма да се съвземе от кризата следващите 5 години, още повече, годините на детските печалби останаха в историята!

Пазарът се съживява. Наскоро се очаква първата продажба...

Съживява се ама друг път! Кризата още не е започнала да се усеща за да се съживява. Докато цените държат нива, като в държави с доста по-голям жизнен стандарт, няма как да се съживи каквото и да било! Явно това е поредният опит да се излъже някой и друг наивник. Но доста дълго време няма да се намерят нови балъци, защото вече се опариха доста хора. Това някой да вземе една кола с пари заем и да я даде на някой строител за нискокачествено строителство не виждам как ще стане вече. Все пак всички видяха как след като маса хора взеха заем започна едно непрекъснато вдигане на лихвите. Това си беше капан за наивници, който без участие на държавата, няма как да стане. Докато в другите държави лихвите падат, тук учудващо растат.

кое от всичките дъна? Ще има още много много дъна !

на село цената за кв.метър е10 евро,с басеин 15 евро.в малките градове е под 100евро за кв.метър.имайте го в предвид.

ТАЗИ САМОРЕКЛАМА СЪЩО НЕ ПОМАГА, ИСЛЕДВАНЕТО НИ ПОКАЗА ЧЕ НАД 90% ОТ НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТНИ КЪЩИ НЯМАТ НИТО ЕДНА ПРОДАЖБА ЗА 2009 ГОДИНА

Пазара на недвижимост на Острова още гони дъното Цените на жилищата във Великобритания през април за пореден път отбелязват спад, продължавайки тенденцията през последните 14 месеца, съобщава вестник Файненшъл таймс.В резултат стойността на британската недвижима собственост се доближи до нивата от преди три години. Цените на жилищата в англия и Уелс са паднали през април с 1,1% спрямо нивото от март. Експерти заявяват, че подобна тенденция не дава надежди за скорошно достигане на дъното на пазара на недвижимост. През април данните на Кралския институт на брокерите на недвижими имоти в страната показаха, че спадът на цените на жилищата във Великобритания като че ли се е успокоил. Тогава експертите обясниха тези тенденции с ниските цени на имотите в последните месеци, които са върнали купувачите на пазара. Въпреки тези позитивни тенденции, следствие ръст на броя на сделките с имоти, общата ситуация на пазара остава мрачна.Липсата на ипотечно финансиране е сред основните причини за спада в цените на имотите в Обединеното кралство. От февруари 2008 година до февруари 2009 година средната цена на жилищата в страната е намаляла с 16,5%, показват данните на Поземления регистър.

Оп, да се изходя и аз по въпроса, че зер темата е щекотлива, ето пишещия на латиница зевзек Kremena Stara zagora нажежава низа от коментари с пове4е от две ценни мнения. А иначе по темата докато пазара на имоти се контролира от престъпни структури няма да рухне. Фнансовия им буфер е почти неизчерпаем.

Трудно им било на брокерите и строителите - нас инженерите в началото на 90-те също ни беше трудно ама оцеляхме. Шъ съ опраим.

Просто е: цената на дадена стока е сумата, която купувачът е готов да плати за нея! Него не го интересуват подробности като себестойност, цена на труда, взети кредити... и т.н. Нормален пазар в България ще има когато ще има стабилна средна класа, т.е. - на куково лято!!!

ДРЪН-ДРЪН ЯРЕНА.МНОГО ПОЗДРАВИ ОТ МЕН.ЩЕ ПОЧУСТВАТЕ КРИЗАТА СЕПТЕМВРИ-ОКТОМВРИ.Т КВАДРАТА ЩЕ Е 200ЕВРО.ТОВА Е РЕАЛНАТА ЦЕНА НА ЖИЛИЩАТА В СТРАНАТА.ДРУГО ВСИЧКО Е СПЕКУЛА.И КОЙТО СЕ УЛОВИ ГЪРМИ-КАКТО Е В МОМЕНТА.НЯМА ЖИЛИЩЕ НЯМА И ПАРИ.ЧАО

Тичам да закупя 2-3 апартамента, пък после ще мисля как ще ги плащам в тая криза !!! Много ще спечеля, строителните предприемачи горките, направо ще ги обера!!!

Успокойте емоциите: Вие тези строителни предпремачи и перачи на пари за наивници ли ги смятате? Нима сте толкова заблудени, та си мислите, че те не са си направили сметката отдавна и много добре? Тях не ги плашат никакви кризи и могат да чакат достатъчно дълго време, без да продават и пак да не загубят. Губещи ще има сред онези, които са решили да се докопат до баницата - т.е. да се облажат и те с нещо, неканени на трапезата, и са взели кредити, за да строят. Те ще гризнат дървото. А големите акули ще им вземат построеното...Нищо не може да ги спре, за да постигнат плановете си. ПС. Помните ли как през зимата на 1995-6 беше изпразнен язовир Искър и ходехме по нощите да се редим за вода по разните му софийски извори???..........

zna4i da si preznaia as deto voda i vaf krizata 4 firmi s maja mi i deto sam is4ela knigi.,knigi ta knigi-da ni vi raspravam kolku -tova EMIL ZULA tova KOLIA KROPOTKIN tova LUDVIK FOERBAH tova EMANOIL KANT tova DIDRO RUSO MONTEN a da..da ni propusna i tos VOLTER-NUVELITE MU ---TAKAVA PODRIDENA MISAL I SMISAL I SADARJANIETU I FORMATA MO I STILA MO-KATO TOZ KUMINTAR NI BIAH 4ELA DOSIGA..... i as sam ot tpz bransh -i takav biznis prava-RIAL-ISTEIT-DA APSPL E PRAF TOZ FOROMEC

Брокер в паника, Га яде кифтетата ни рива, нали? Спокойно пак ще има бизнес. Строителчетата ще фалират и ще работиш за банките кредитори. Комисионната ще е много по-малка, ама няма начин. Ако не изкараш до тогава, сорри !

Смях в залата!На запад цените падат,а гука вече се съживяваме!На запад има една проста пазарна формула-Жилище/като инвестиция/трябва да се изплати с наемите за 10 години.Колко може да дава сиромах човек в България за квартира/50 кв/-200 евро преко силиХ120 равно на 24 хиляди.Т.е. тази гарсониера/ново строителство/струва 450-500 евро кв метър.Това е нормалната цена,а къде е дъното ще видим след две години.

ebah mu mamata -az kato iak biznessmen-tova kakvo e za mene-kopuvam oshtr tezi dni 9-10 apartamenta v plovdiv i v smolian ina4e kakvo samo da muhliasvat tezi pari-bah si

Платена статия ! Цените ще падат още доста , има непродадени над МИЛИОН нови апартамента .. Да не говорим за стари жилища, панелки , къщи по селата и т.н.

Абе я се съвземете, кой друг бизнес освен нарко- и проституция работи с 300% печалба, а??? И строителство...Онзи ден един строител ми се обяснява- дъно било- стойност на парцела плюс стойност на труда... Това обаче се нарича себестойност. Дъното ще дойде когато почнете разпродажби на загуба, е тогава пак ще си говорим...

Глад и мизерия чака българския народ за пореден път след червено управление. Не може при минимална заплата 240 лв. квадрата да е 600 евро. В целия бял свят с развита икономика основана на пазарни механизми квадрат от добро жилище е около минималната и ли две минимални заплати, така че след като банките се оттеглиха от пазара на имоти това са реалностите за следващите поне 3 год.

Придържайте се към великия принцип: Обикновено става не това, което изглежда закономерно и логично, а това, което най-малко се очаква.

VII PAK ZAVISHDATI TUKA ZIVIITI PO SELATA I V RAZNI MIRIZLIVI KVARTALI I SI MI4TAITI DA SI KUPTI V STULICATA AMA STE PRO6LQCI I NI STAVATI ZA NI6TU.

Абе ей смешници!!!

p-reporachvam na vsichki da prochetat normalno masto za ziveene ot 11.35 vest po vsichki vaprosi ot 15.57 tova e istinata

До Брокер в паника Спокойно, никой не злорадства. Просто, хората са се измъчили доста. Не вярвам някой да ви желае злото. Ще се нормализира и пазарът на имоти, но има време и за това.

че защо аз да страдам и да плащам алчността на другите.

Безработицата в страната през февруари 2009 г. продължава плавно да нараства. В бюрата по труда са регистрирани 247 759 безработни. Те са с 6977 души (с 2.9%) повече спрямо предходния месец. Правителството предвижда в края на пролетта безработицата да достигне 7-8%. Промишленото производство е намаляло с 19% през януари.. Общият оборот в промишлеността през февруари 2009 г. е със 17,2% по-малко в сравнение с февруари 2008 г. . Спадът с над 3% на Брутния вътрешен продукт за първото тримесечие се дължи главно на спада в индустрията, защото секторът на услугите се развива добре, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му свиването в индустрията е над 20%. .. .ТОВА СА ФАКТИТЕ КЪМ ДНЕШНА ДАТА. При такава картина на икономиката имотите не могат да не се сринат. Защото за да се купуват такива скъпи неща, хората трябва да имат пари или поне перспектива за добра и доходна работа. В момента няма нито едното, нито другото. Всичко останало са празни приказки и пропаганда! Вижте сектора на колите (следващата по цена стока след имотите) и ще ви стане ясно по аналогия как стоят нещата: До края на март в България са продадени 7188 леки, товарни и транспортни превозни средства и 68 мотоциклета, показва статистиката на ААП. Това е спад съответно от 59,9% и 12,8%, като финансовата криза се отразява по-слабо върху продажбата на мотоциклети. Според статистиката за първите три месеца са продадени 6898 леки автомобила (-51,3%), което връща пазара на нивото от 2005 г. Огромен е сривът на пазара на камиони, автобуси и товарна техника, като през 2009 г. са продадени едва 290 такива превозни средства, докато за същия период на 2008 са били реализирани 1067 спад от 72,8%.

А секретарката за какво ти е ? Веднъж седмично при мангалките на гарата няма ли да ти излезе по-евтино?

Уважаемо брокерче, моето пожелание към тебе и всички като тебе, е не само да си махнеш и секретарката, ами ти да отидеш да работиш на някой за 300 лв. Пазарът на имоти е такъв заради такива като тебе и алчните строители. Ако бяхте да запазите нормалните цени, все още щеше да имаш 12 работника, а може и 15. Но всички вие искахте да забогатеете бързо, и всяхте паниката сред хората с безумното покачване на цените и обяви от рода Богат американец купува имот без значение района и цената и др. подобни. Сега си сърбайте попарата и да го духате още повече.

ПЛАТЕНА СТАТИЯ!

Цените се вдигнаха спекулативно защото имаше много откраднати пари които трябваше да се инвестират. Взимаше се кредит и се купуваше имот. Никой не питаше с какви пари се обслужва кредита. После имота се продава и парите са чисти.Може да е скъпо ама лесни пари се дават лесно. Да ама вече този номер не минава. Освен това ще намалеят дори и крадените пари. Намаляха и баламурниците които бяха готови да плащат яко цял живот за един апартамент. Те мислеха че заплатите все ще растат , лихвите ще падат и в един момент ще си изплатят кредите едва ли не с една заплата като през `97-ма. вижда се че и това не е точно така. Освен това мнозина усетиха какво е тежестта на големия заем. А спекулата с чужденците който ни изкупуват панелките и съборетините по селата? Видя се че в огромнто си болшинство това са били спекуланти купуващи с цел препродажба. Само малцина са се вързали на тамошни спекуланти и си купиха много евтин имот в райска България. И те обаче бързо се отрезвиха като се запознаха с нашата действителност. Та защо да не спаднат цените? За последните години се повишиха няколко пъти ( Може би 8-10). Инфлацията не е повече от 100%. Който нямяше къде да живее вече е купил. Има много построени и незаети жилища. Поне за сега спря растежа на заплати дори и в София. Изселването към столицата ще спре да е оправдано на всяка цена. Е кое ще задържи цените? 50 000 Е в Испания и пак толкова в Перник например! Айде моля!