Тихото цунами

Образът на глада обикновено се свързва с безучастни погледи и подути кореми. Реколтата пропада заради войни и конфликти. Началото на кризата обикновено е внезапно и с ограничен обхват.

Обратно в новината

Коментари - Тихото цунами | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво за написаното, много е точно!

Браво за написаното, много е точно!

Да се спрат войните в Ирак,Афганистан,да се закрият всички военни бази в света,да се разформироват НАТО и другите военни съюзи по света,никой да не се меси в живота на другите народи-е тогава наистина ще настъпи разцвет на Земята!

Лоша работа. Богатите са много алчни, бедните са много прости.

Дали няма да излязат прави маите за 2012 година?

Глад има и ще има, защото някои като правят деца, НЕ МИСЛЯТ ЗА ТЯХНОТО БЪДЕЩЕ и в частност С КАКВО ЩЕ ГИ ХРАНЯТ!!! Какво става, когато в порутена селска колиба или в коптор в предградията на мръсен, пращящ по шевовете си 10-милионен мегаполис се наплодят по 6-8, че и повече деца? (повечето големи градове в Африка и Азия, дето едно време ги учехме по география, сега представляват едни отвратителни мегаполиси - хипермодерни центрове с по 50-100 небостъргача и едно море от кимезарници в радиус 80-100 км). Прехрана и що-годе нормални условия за съществуването на такива деца има-няма за не повече от 3 от тях. Е, какво става с останалите? Една част умират - от болести, глад, наркотици, проституция или престрелка между уличните банди. Друга част емигрират и ни правят конкуренция на трудовия пазар - в US, UK, Франция и т.н. Трета част биват зомбирани - от радикални, екстремистки, терористични и др. групи, обучавани в техните лагери, и после се превръщат в изпечени главорези и терористи. Четъврта част пък биват заробвани - работа по 16 ч./ден, без запалщане, спане в огромни бараки по 100 - 200 човека в помещение, храна колкото да могат да работят. Повечето от тях умират поради непосилните условия 1-2 години след това. Тъй като това са около 3-4 милиарда души, или над половината от световното население, следва страшният въпрос - това ли трябва да е бъдещето на цивилизацията? И още по - страшният въпрос: трябва ли такива хора да живеят, при условие, че и за самите тях по-добрата алтернатива е смъртта (отколкото мизерия и мъчение)??? Пари като цяло за бедните не бива да се дават. Най-добре да се проведе подбор на човешкия капитал сред тези хора. Който става (съмнява ме обаче, че повече от 10-15 % от бедните стават), да му се осигуряват условия и възможности за усвояване и изучаване на професия, занаят, наука, и да започва наново живота си така, както е във всяка що-годе развита страна (да кажем условия, каквито има всеки средностатистически софиянец). Който не става - стерилизация и принудително разселване в абсолютно друга среда. Оптималният брой на населението на Земята е 2-3 милиарда души на този етап от икономическото развитие. По-голям брой на населението предизвиква глад, мизерия, нисък стандарт на живот, войни, суровинна, енергийна и продоволствена криза, лошо образование, здравеопазване и инфраструктра, голяма престъпност. Населението на Земята трябва да намери начин да се саморегулира и да намали броя си до цифрата, посочена по-горе. Иначе не го чака много розово бъдеще.

До Bone Kraсnеneca : Прав си.Поне у нас цените са раздути от прекупвачите и търговците. Сега е велика нощ пред голам Празник и не знам редно ли е да го кажа или пък сега е моментът за това: Пожелавам на спекулантите със спечелените пари да си купят свещи и тамян! Ако сгреших,прости ми,Господи!

До Глупости: Не са верни мякои неща, които си написал, напр.: Търговията не е печеливша никъде и с никои стоки. Това е велика глупост. Ако е така, търговия не би имало. Дори циганите на пазара у нас продават зеленчуците с 300% печалба, която в страните със закони е достъпна само за проституцията, хазарта и наркотиците. Т.н. производители у нас са не дребни, а микрослопични ... Имаш много здраве и не четеш вестници какви собственици и арендатори на земя има напр. в Добруджа. Не знаеш очевидно какво стана с износа на зърно от нашата страна преди немного години заради дребните собственици в комбина с микрослопичните спекуланти. Колкото до производителността - да, тя е ниска, именно защото дребните собственици са ограничени новобогаташи с празни глави и честно спечелени пари през крими-прехода у нас. Те не се интересуват и нямат нужда от високопроизводително научно земеделие, тъй като им работят аргати безплатно, а земята я купуваха на цената на бутилка уиски (30-40 лв/дка). Но същността на статията е другаде - гладът пречел на ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА. Ето къде го убива чепика американско-еврейски Economist. Всички споменати грехове, като Държавно регулирано земеделие, генно модифицирани храни, плащане за непроизводство, биогорива го има у тях, но те се правят на разсеяни и атакуват Европа. До мм. Това, че земята у нас е частна, с нищо не оправя задоволяването ни с храни и в частност умиращото селско стопанство. Сега внасяме дори домати и ябълки, а в мрачното турско робство сме хранили цялата прогнила 20-милионна империя. В също мрачния според някои тоталитаризъм (или ТАТОлитаризъм) снабдявахме целия соцлагер с домати и други селскостопански произведения, а у нас цените им бяха смешни (2 ст/кг). Казвахме, че се замеряме с домати и яйца. Нека сега някой да го каже. Напълно съм съгласен с мнението за ПРЕКУПВАЧИТЕ. В близкото минало те бяха Момчетата с вратлетата, сега са Добре облечени бизнесмени. Те са язвата, но никой не се интересува.

А на тия дришляци, богатите чифути и други, които чрез САЩ управляват и тероризират света, само им спомени нещо за ограничаване на раждаемостта и ще те направят на паздер!

до мм (14:01ч.)И кои са бедните страни с държавни земи?

Земята е феодална собственост Сомалия, Бангладеш, Индия, черна Африка. Влезте в час и се ограмотете. Африка, Азия не са Европа и Северна Америка. За Латинска Америка да не говорим там освен латифиндисти има и мафиоти, държавата е непричом, отсъства.

Проблема не е в богатите страни, а в това, че в бедните страни земите са държавни, а не са на хората.От там слаба производителност и недостиг на храни.И внасят от Америка, която със своята 5% територия от световната изхранва 50 % от световното население.

Ако се махнат прекупвачите, цените ще намалеят драстично. Но това не важи за България, защото хранителната мафия, която е свързана с правителствените среди -бди здраво и бие...

Ако се намалят военните бюджети с по 5 % в богатите страни и тези пари се пренасочат към аграрна/ земеделска/ наука, то проблемът ще бъде решен. 123 моето момче истинският глад е в световен мащаб и у нас като такъв не съществува. Все още не сме надъното като в Бангладеш каквото и да разправят политиците. Търговията не е непременно печелива микъде и с никои стоки. Т. нар. производители у нас са не дребни, а микроскопични производители и естествено са на загуба поради нискапроизводителнос на труда, ниска агрокултура, липса на средства за агрозащита и качествен посевен материал.

Храните поскъпват защото производителите са на загуба,а прекупвачите печелят,куповачите губят

Политическата ни система /демокрация+пазарна икономика/ е прекрасна! Единствената и слабост е,че нищо не работи.

ziganite po zel svet se plodiat kato plahove.da ne se ebat a da rabotiat