София празнува 139 г. от обявяването й за столица

139 години от обявяването на София за столица на България ще бъдат отбелязани днес, съобщиха от Столичната община /СО/.

Обратно в новината

Коментари - София празнува 139 г. от обявяването й за столица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

само расте и се разпада в социялно човешка гледна точка , сбирищина от кон и въже , типичните софиянси са 5 % всички други са на мегдана с новите си носиии и каруци да покажат уборота и калориите си кои коиииииии ..................за мен столицата е( търново ) всички други ряпа да ядат

Ти не си никой за да обясняваш къде е столицата. Най-малко пък в търново

Ще можем ли някога да се потопим в лечебните извори или цял живот ще бием път и ще плащаме хотел за една минерална баня? Защо откраднахте водата на халите?

Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е изкилиферчено на СердиКа. София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ ..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за трибутарното княжество България.

Да на София , не на Пловдив !

Чудно колко ли от претендиращите, че са кореняк софиянци са потомци на тези 12000 от преди 140 години :)

личи че ти не си

Сигурно пролича от липсата ми на претенции :)

Продължавай да се чудиш. С всички големи градове по света е така - основната част от населението идва с индустриалната революция. В България да не си мислиш, че с Пловдив, Варна и останалите по-големи градове е по-различно? Същото е.

Всъщност София е съсипана от безразборното строителство след 1989-та година. За това най-голямата вина е в кметовете и мнозинствата в Столичния общински съвет след 1989-та година.

Странно, ако не беше тази публикация в дир-а, по никакъв начин не се усеща, че днес е някакъв празник в София.... Столична община да преосмисли ПР-похватите си!

Всъщност София е съсипана от неоснователните англо-американски бомбардировки,а иначе разбирам т.нар. стари софиянци,ама не може хем да си демокрация и реститут ,хем да имаш софийско жителство,а и изборът за столица е компрометиран от историята -навремето е направен така с идеята,че ще се присъединява Македония и София ще бъде в центъра на държавата,но в съвременния космополитен и технологичен свят не е важно къде живееш,а дали ще оцелееш

България обявява война на Великобритания и САЩ, а не обратното. Това викаш не е основание?

Явно сте се объркал, точно два дни след като ни обяват война. Пак са по-почтени от техния съюзник СССР, който непрекъснато изпраща диверсанти и вербува маса шпиони.... докато накрая ни обявява с нищо непредизвикана ВОЙНА и ни окупира ...та до днес.

Викам, че ФАЩ и Англия винаги са били престъпни държави

Честит празник на софиянци и на гостите на столицата! За съжаление Крадлива Дана и предшественика и за десет години съсипаха града ни!

Боже, колко мъка (и зомбирани от комунизма хора) има на този свят, Боже?!

Зомбиран си ти кух*велник продажен! Опоскахте хубавия град и стана селска фавела с мутробароковите ви кооперацийки и офис-сгради на всяко кьоше! Как пък в Европата към която уж ни водите няма такава простотия и си запазиха старите части и централни зони непокътнати отпреди 300 години!? Айде със здраве демократ такъв!