Общински съветник: Такса смет в София не е справедлива

общински съветник инж. Симеон Славчев призова премиера да вземе отношения по въпроса за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в центъра на София.

Обратно в новината

Коментари - Общински съветник: Такса смет в София не е справедлива | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Здравейте, даваме заем при 2% лихвен процент на всички отделни, съдействащи органи и бизнес кредит, ако се интересувате любезно да се свържете с нас по електронна поща: link или info24hoursloan.online

Няма добър и справедлив начин за определяне на размера на такса смет в София. Сега е според данъчната оценка, а не според квадратурата, както твърди този общински съветник, показвайки явно незнание на темата, която коментира. За мен плащане според данъчната оценка е най-подходящият начин за плащане, което не значи, че е най-справедлив.

"Аргументът им бе, че тази инсталация допълнително ще замърсява въздуха в София и технологията с изгарянето е много остаряла." Хмм, но печките "циганска лИбофф" са ОК

Първо: Прерабоване и изграяне на отпадъци са три различни неща Второ: Центъра на София е сам по себе си сметище Трето: Много неща у народопсихологията на българите трябва да се променят, та да си решим проблема с боклука.

Да се вдигнат цената на данъците още, за да може общинарите да си живеят още по-добре. Да живее Столична Община - заедно сме номер 1!

защо мутрата от СИК и неговата пасмина не посетят Виена и там на място да се убедят как може в центъран на града да работи завод за преработка на отпадъци без да замърсява околната градска среда? И защо не посетят и втория завод на виенчани?

Личи си, че си смотан гербераст. Климатът на Виена е съвършено различен от този в София. Виена е в равнина, на река Дунав. Там постоянно духа вятър и димът се разсейва. София е в котловина, в повечето време няма вятър и замърсителите не се разсейват, а се натрупват в града.

"София е в котловина..." Решение- да се складира в сметище (Суходол)- лошо; да се изгаря- лошо; да се смени столицата с не-котловинна (Пловдив)- добро, добро :))

А защо не променят системата такса смет да се плаща от човека като такъв, а не на жилището като такова. Всеки жив човек генерира смет, тоест нека всеки жив човек годишно си внася законово определена сума данък, независимо къде живее. Защо изобщо това трябва да е обвързано с жилищата и с данъчната им оценка - пълна дебилщина. От системата трябва да се освободят само хората, декларирали, че живеят постоянно на село и сами се грижат за унищожаването на отпадъците си, всички граждани да си плащат.

Половината живеещи в София не са регистрирани като такива. Има и други причини ...

Знам много случаи, когато в апартамент се живее един месец, но следващия месец не се обитава, като хората са в провинцията. Тогава как ще се отчита реално? Най-добре на всеки индивид подксожно чип с GPS, даващ локацията му до един метър, и централа система, която автоматично да изчислява с точност до ден къде си живял, съответно къде да ти начисли такса смет. Така ще е справедливо до стотинка, както сметката за ток - включваш - плащаш, не включваш - не плащаш.

Хубаво, ама данъчният откъде да знае колко време апартаментът няма да е обитаван и кога в него ще живеят хора и ще изхвърлят отпадъци. Между другото, доколкото ми е известно, преди в Закона за местните данъци и такси, имаше разпоредба, която даваше възможност таксата да се начислява върху количеството смет, но не съм сигурен, дали не са я отменили, трябва да проверя.

А данък сгради за какво се изразходва от общините, че нещо и тук куцаме? Зелените площи около блока ги почистваме живущите! Тротоари и улици около блока нито се метат, нито се асфалтират, нито се ремонтират, па за миене с шампоан да не говориме... По самите сгради също живущите си плащат за ремонти и енергийна ефективност. Та къде отиват тези пари? Данъка за колата ми от общината и той не знам къде отива...

Изчисляването на "такса смет" е изначало сбъркано!!При наследствен апартамент и равни дялове,единият наследник плаща два пъти повече от другият,защото не го бил декларирал като "основен"!При положение,че апартамента е празен и никой не живее в него-таксата си върви с пълна пара!!Къде е логиката,че като не ми е "основен" и живея на друго място,където пак плащам "такса смет",трябва да плащам и по-висока такса и там!Или презумцията е ,че имаш ли имот-значи живееш едновременно навсякъде и плащаш като поп!

Таксата смет не зависи от това дали жилището е основно или не. Само данъкът зависи от това.

Снимката към статията кърти... "Инсталацията за изгаряне на отпадъци в центъра на София" :D

Всеки път като мина по "Дондурков" между Министерски съвет и Раковска , и споменавам единия родител на въпросния инженер ! Тоя толкова поразии сътвори откакто е съветник , че въпреки че съм върл антикомунист , бих казал че по-добре кмет комунист , отколкото тоя още един мандат общински съветник !

Каква е връзката с темата? Или просто трябва да оправдаете прякора си?