Прокуратурата: Приемът за 1 клас в София нарушава закона

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе протест в Административния съд срещу Системата за прием на ученици в 1 клас в общинските училища в столицата.

Обратно в новината

Коментари - Прокуратурата: Приемът за 1 клас в София нарушава закона | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Българинът е човек пробивен без да се свени от използваните методи за достигане на целта си-това е моралната оценка на нещата. Българинът е с робско мазохистична нагласа на мисленето и всячески се стреми да бъде тъпкан ,за да се добере до позиция "обслужващ персонал на големците". Българинът и готов на всичко, за да му се обърне внимание, ама по-специално. Това лелее във всичките си мисли денонощно, защото всъщност представите му и егото му са нереални. Жалко е,че децата това виждат и на това се учат, ама българинът не ще да обърне внимание на това какво ще се случи в душата на детето му. По-важно е да се отърка в децата на елита. В България и елита ни е цървулски, затова и такава излагация настава навсякъде.

Още помня как бях приета в първи клас по бай Тошово време. Влизайки един ден във входа на блока, където живеех, имаше разлепена бележка. Децата Гошко, Петранка и Марийка, родени еди кои си години, да се явят в паралелка Ж, З и Е на еди кое си училище. Демократично, проблем със записването на първолаците нямаше. Но нямаше и тези ексцесии с бити учители, деца и пр., а и да ги е имало, нямаше смелост да ескалират в такива размери.

Не бива по-възрастните да злоупотребяват с "едно време как беше, а сега...", но все пак ще споделя как станах първокласник! Още през лятото, бъдещата ми учителка ни посети, без предизвестие, като искаше да се запознае с мен, моите родители, условията , в които живеем и т.н. Тогава играехме по дворовете боси, по къси гащи. Разбира се, бях омазан до ушите, майка ми се смути като ме видя, но учителката я успокои, че така трябва да бъде, съвсем приятелски ме попита, дали искам да ходя на училище и др.общи въпроси. Така премина първият ми досег с училището!

решение на прокуратурата. Ново класиране, или остава пожелание за следващи периоди.

Трябва да е по местоживеене,а не по месторабота .

Ш-и-л-е р пак ще трябва да развръзват кесията.

масови злоупотреби. В училищата лъжат с адресите на жилище и работа, в детските градини масово уреждат документите, че детето нещо е болно, само и само да влезе в градината. Народа пощърклял заради вечните проблеми по всички въпроси в тази страна. После защо държим пъров място по смъртност? - защото всичко става с голяма клизма и с много пари, никъде няма цивилизовано и нормално отношение.

не е толкова сложно . По закон всяко дете получава ЕГН в района където е постоянния адрес на майката . Администрацията на района ЗНАЕ ТОЧНО КОЛКО ДЕЦА ОТ ТОЗИ РАЙОН ЩЕ ТРЪГНАТ НА УЧИЛИЩЕ СЛЕД 7 ГОДИНИ, дори и да има движение на родителите (премествания ново строителство и т.н.), то това не променя съществено бройката. Цели 7 години са достатъчни за да се прецени дали ще има място за всички първолаци. Затова първо в списъка се записват родените в този район и ако остават места тогава те да се попълват от деца живеещи при роднини.......

Уникална идея. Даже предлагам направо, улица, номер, етаж и апартамент да се вмъкнат в ЕГН -то. И да го татуират на дупето на детето, ей тъй, за по-сигурно.

корупцията в Столична община е чудовищна. Само вижте директорите на дирекциите колко са охранени и какви палта носят зимата за по 10000 лева и ще ви стане ясно за какво иде реч...

Тези вътрешни за училищата критерии бяха премахнати. Проблемът идва от фалшивите адресни регистрации, с които се сдобиха масово родителите!! И ако не се промени системата за прием в първи клас, догодина ще видим още по-нелепи и абсурдни ситуации.

какво е фалшива адресна регистрация. Едно време полицията отбелязваше и следише адресната регистрация - беше си нормална. Сега Граото се занимава с това и става анархия - фалшиви регистрации, постоянен и временен адрес, смяна на документи..........ЗАЩО?! Чувал съм че на един адрес може да се регистрират дори 50 човека, макар че в действителност там няма място за жевеене на повече от 10.....

В тая държава да имаш дете е някаква неистова и нелепа постоянна борба. Нищо чудно, че раждаемостта е катастрофална. И аз скоро изчезвам заради това. Справям се нелошо финансово, откак понапреднах в кариерата, така че не е заради парите, обаче с жена ми като почнахме да мислим преди година за дете и да се оглеждаме как седят нещата, и ми се изправиха косите от ужас. В родилните отделения влизат майки да раждат и умират, защото някой лекар е блеел или е бил пиян на работа; искат се пари под масата за раждания, а акушерки бият новородени. В яслите лелките малтретират физически и психически, в детските градини няма места и бъка от болести, училищата хем не можеш да си запишеш детето в кварталното, ами трябва на другия край на София, хем гарантирано затъпяват децата или има реален шанс едно дете да убие друго, а в университетите професорите изкуфели, пияни и корумпирани. После пък като завършек идва българският работодател, дето мизерията ти е гарантирана. И това е от ДЕСЕТИЛЕТИЯ. Така че искам дете, но не в България, благодаря. България категорично не желае да има деца и пречи всячески на това - е, няма да има деца в България.

Колко си годишен бе, Макс?

до ЛУДИЯТМАКС ехо както ги наричаш "новите граждани" те са от провинцията, не от Враждебна, защото тя от 100 години е квартал (ж.к.) на София. Ясно? И трябва да си тръгнат "новите граждани" по родните места ще има места и в детските градини и в училищата за нашите деца, които са си от тук.

По закона на Мърфи, сложните проблеми имат лесни за разбиране грешни решения. Като си тръгнат новите граждани, 50% от старите граждани ще си умрат гладни - представи си колко жилища ще се опразнят, съответно с колко ще падне оборота на магазини, заведения и т.н.

Няма да падне никакъв оборот, защото новодомците се изхранват най-вече с буркани и армагани от село, където мама и тате се трудят за благото на дечицата. Не харчат много по магазини и по заведения - особено тези, родом от Габрово...

Проблема е в общината, че застроиха малки квартали на София с кооперации, които се купиха от предимно млади хора. Естествено тези хора имат деца, които вече трябва да ходят на училище. Правилно е училището да е близко до жилището, но с тая схема "добри" и "лоши" училища вече кашата става пълна. Например "Редута от едно спокойно кварталче с къщи сега е пълно с кооперации. Няма място за паркиране, няма и достатъчно училища. Тия изрази от типа "селяните вън" са типични за комплексари, които смятат, че те имат само права, а хората родени в друго място - само задължения. Даже не поглеждат 1 метър пред носа си, за да видят, че тия хора ги докараха тук разни управляващи, които съсипаха малките градове. Проблемите са много и за съжаление няма да има нито решение, нито наказани за хаоса с презастрояването, за това че превърнаха центъра в паркинк "синя зона" и само събират пари и крадат вместо да инвестират в облагородяване на града.

Нека позная - отговорни няма и виновни няма да има. Нарушението на закона се е самосъздало.

Прав си, трябва да се гледа не кой на какъв адрес живее, а и от колко време е на адреса. Не може някой вчера дошъл от село да си запише детето, а друг който се е родил , отраснал и отгледал деца в квартала, да не може, защото ужким места не стигали. Уседналост. Това трябвада е критерият.

Може, може! Българската конституция казва, че може!

С тия лозунги "селяните вън" си личи колко ти е умствения багаж. Може вчера да е дошъл от друг квартал на София, хората продават/купуват жилища и не престъпление да се преместят. Проблем е на общината, че разреши презастрояване на София и превърна малките улички в паркинк "синя зона". А такива като теб, които се мислят за столичани са проблем, защото не погледнат малко наоколо да видят, че тия от Симеоново и Драгалевци също си водят децата в центъра на София да учат. А тия 240 в Народното събрание? Проблема е много по-сложен и няма да се реши точно с такива изказвания "селяните вън".

Тия от Драгалевци и Бояна са 50 000 човека. Вие сте 1 милион. Айде не прави сравнения. Като си пришълец, ще си плащаш на частно. Ако не ти изнася чупката.

все по-голям става хаосът в управлението на държавата - няма прости, ясни и логичниправила - всяко ново решение разрешава нови привилегии и нарушава равнопоставеността на гражданите и техните права. Защо е това боричкане къде да учи детето ти?! Просто е - ще учи там където живее. Ама имало престижни и непрестижни училища .... е, и защо ги има? - не са ли равнопоставени учителите от различните училища по заплащане на труда им? Ако това е така значи че някъде някой получава незаслужено възнаграждение за положения труд и училището става непрестижно заради мързиливи или неподготвени учители - нали има държавен инспекторат на който се плащат заплати за да следи за качеството на обучението във всички училища- ама и той изглежда не си върши работата.

средното ниво на образованието в дадено училище е онова, което вероятно детето ви ще получи. ако по адрресна регистрация трябва да запишете детето си в училище с преобладаващо зеленокожо общество нали не очаквате детето ви да стане гений? учителите преподават така, че поне половината от децата да успеят да разберат материала. така че пращайки детето си в подобно училище вие го боричате на провал. имам познати които поради подобни обстоятелства се водят че живеят някъде другаде - при баба и дядо, или под наем - само и само да заобиколят системата, която е решила че баш училището в техния район трябва да събира зеленокожи... повярвайте ми - и най глупоавото хлапе в някоя математическа гимназия има по добро образование от отличник в подобно училище. аз самият бях в подобно - доста посредствено училище(преди трийсетина години). когато влязох в математическата гимназия от пълен отличник, едва скалъпих четворка. оказа се, че аз с прочитането на условието на задача пресмятах отговорът, но онова което пишех на листа бе пълни глупости... още си спомням '96 - когато завърших МГто - моя випуск бе позорът на гимназията - само 72% продължихме да следваме... интересно ми е мойта диплома от 5.72 на колко ли се равнява по днешните системи(вярно че тогава бяхме опитни зайчета - учебниците ни ги сменяха поне два пъти на година. а самата система на преподаване - по често...)? аз тогава в 7 клас учех неща които сега преподават в 9ти... та да се върна пак на системата - скъпи родители. ако искате децата ви да получат свестно образование - моля не оставяйте на системата да избере де ще учат децата ви.

тук се говори за записване в 1-ви клас. Децата започват обучението си по най-елементарните знания - да се научат да четат и пишат. Не разбирам за гакви гениални постижения се говори. Вярно е че в следващите класове материалът става по-сложен и наистина трябва да се подбират в един клас деца с приблизително еднаква подготовка за да се достигне до оптимум в обучението, но за първи клас - няма подбор - задачата е проста - всички да знаят да четат (независимо от етноса, дали са на село или в града). И трябва да се оценяват и да не се допускат неусвоилите материала да продължават в по-горен клас. Животът е борба за знания и умения и е добре децата от малки да свикват с това - ако трябва да повтарят класа но да усвоят знанията.

много важно е проверката на знанията да се прави не от обучаващия учител а от независимо звено извън училището - само тогава оценките ще са обективни (при обективно еднакви критерии). У нас е прието няколко години децата в един клас да си остават същите и учителя - същия. Има държави където системата на обучение е по-гъвкава - след края на учебната година, в зависемост от резултатите , се сформират нови класове в които децата са класирани с приблизително еднакви резултати- така и учителите ще работят с ученици с приблизително еднаква подготовка. За престижността - не училището трябва да се счита за престижно, а учителят, чиито ученици са постигнали най-добри резултати спрямо подготовката им в началото на учебната година.

Значи все пак Ана Цолова от Нова тв е права.Не си решил _не си студент в УНСС.Даже няма да се редиш на опашка през нощта.А на опашка да дадеш пари

Ами ако бабата и дядото ще водят и вземат детето от училище (масово наблюдаван случай) не е ли нормално то да е близо до техния адрес? Какво ще стане с приема на деца, които искат да изучават чужди езици като китайски, арабски, японски от първи клас - при тях адресната регистрация ще бъде ли решаваща ?

Места в софийските училища и детски градини има предостатъчно за жителите на София, които са милион и половина. Останалата милонна паплач, която се е довлекла, да си ходи!

ми заминавай си ....

децата трябва да стартират в живота с равни права , независимо от етност, месторождение , место живеене. Ежегодно да се оценяват знанията им и да им се оситури възможност за прогресивно нарастване на знанията им чрез подбор в различни паралелки според озенките от проверката (изпитване или тест). Има професии и за различните степени на подготвеност - тук е голямата роля на учители и родители - да усетят наклонностите на ученика и да го насочат в коя работа би бил най-продуктивен.

Колко точно равни права да имат? Ако Мимето живее срещу училището, но няма място за нея там, поради описаните проблеми с фалшив адрес на родителя, Мимето следва да замине да учи някъде на майната си. Къде отиват правата на Мимето тогава?