Ще дишаме ли по-чист въздух?

Годишно 430 000 души в Европа умират преждевременно вследствие на замърсяването на въздуха от индустрията и транспорта.

Обратно в новината

Коментари - Ще дишаме ли по-чист въздух? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тецовете са наистина голям замърсител. Примерно в Пекин тази зима, замърсяването беше главно от тецовете. За София освен отоплението през зимата, вторият голям замърсител са неизмитите улици, заради които обема на замърсяването е 50-60% от допустимите норми. Отоплението замърсява в пъти над допустимите норми, а колите около 20-25% от нормите.

В София замърсяването е в нормите, докато не дойде зимата и студовете, когато заради отоплението с какво ли не, замърсяването става 5-6 пъти над допустимите норми. За отопления се горят например и гуми, главно в гетатата, но не само там, а от тях замърсяването е по-голямо от замърсяването от 1000 автомобила.

Как няма да е мръсен въздуха в София, като всички се набутаха да живеят тук и в същото време ходят навсякъде с коли. Не може да се разминеш по улиците.

Щото българинът е беден и не му стигат парите.

да бе тинче, ама кой да разубеди антигерманското правителство на твоята свинка-фюрер!? Кадрите на които десет минути ръкопляскаш на свинята след грухтенето й, вече ги гледаха и в детските градини. Според фактите, работата на "бизнесът" и банката не е да им пука за труповете, които произвеждат, а "правителствата" и "опозицията", всъщност са само фиктивни назначения.

Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е мръсна.

що не пробваш да се изкъпеш? вярно , че след месец пак ще си се изцапал, но помага! а ако пробваш да се къпеш всяка седмица е още по добре! а, не смея да ти го пиша, но...бе нормалните хора си къпят всеки ден!

ЕУлА да ми го духаш под душа за да не вдигаш прах!

Продават нафта с ХЛОР токсичен без акцизен продукт. !00 литра от тази ХЛор токсична нафта обгазява тежко огромни региони толкова се обгазяват от над 100 000 тона въглища. За експерти познава се по острата миризма.

Имахме 4 ядрени блока които бяха чисти и произвеждаха енергия без пари/под 0.03 евроцента на киловат час. Корумпирани на власт ги ликвидираха..

У на мед мафията убива и разболява предимно с химически оръжия . Ползва с е проста схема за отравяне на питейни води .НА населението с е подават само отровни тежко токсични канцерогенни смеси вместо питейна вода. Децата се отравят с хлор токсични бойни отровни вещества получени при миене в детски ясли и градини.

Няма да дишаме чист въздух, защото улиците и булевардите в София не се мият. Дъждът разтваря калта на рядка кашица, която после във вид на фини частици ние гълтаме. Но кого го е гриша....

никой не го е гриШа! само неграмотниците се страхувате че ще свършите! не!! няма да свършите, за жалост!

да реват за чистотата на въздуха хора, които докато успеят да напишат един пост по темата, изпушват по две цигари , е направо комично!

Какво толкова, нали си плащат за това, че замърсяват собствения си въздух.

че си плащат, плащат си, но още никой не си е купил въздух, та да си е негов, нали? по същата логика и автомобилите и промишлеността си замърсяват собственият въздух, щото си са купили горивото?

Я стига. Всички знаем къде въздуха е чист и къде не може да бъде чист. Който иска чист въздух да отива на село. Който ще бачка за развитие на икономиката няма избор. Повече пари не ни искайте.

Отговорът е пределно простичък-няма да дишаме по-чист въздух. В световен мащаб,за да се изхранва огромното население,се изсичат все повече гори.А гората е източник на влага,чист въздух и природа.Глобализацията налага промишленост,дейности и търговии,които не са съобразени с дишането на чист въздух.Все още има много въглища,чийто едри собственици,трябва да продадат.Същото важи за петрола. "Изостанала"Русия,основно ползва за добив на електричество АЕЦ и ВЕЦ.Безспорно-чисто.ЖП транспорт,на 90%,електрифициран.По-високо КПД и чисто."Свръх напредналите"САЩ,нямат една еликтрифицарана жп линия.Огромни композиции на мазут.И огромен карго трафик от камиони.Не подписват упорито протоколите от Киото и Париж. Някой да ми говори,че в 21в.атомната енергетика е спам.....при днешните технологии....Човек преспокойно може,стига да иска,безопасно да разработва този сектор.Както и безопасно и екологично утилизирането на отпадните продукти.

Много философия за нищо. Нали знаеш, че всяка разправия опира до пари и е за пари.

Като начало предлагам всякакви там псевдо - депутати, министри, държавна администрация и т. н. ползващи държавни автомобили, да да спрат да се возят с тях наляво - надясно и за щяло - нещяло и без това полза за народа от тях няма никаква и не са заслужили дори ризата на гърба си, а да яхват велосипеди. Предлагам и да спрат да летят със самолети по Европа, само защото им се полагат излишни пари. Щом е толкова страшно положението налагането на драстични мерки трябва да започне от първите в държавата. защото аз не искам да плащам още пари, за някой дето и без това ми взима много от джоба, а не е в състояние да направи нищо свястно.

Бюрократичният ЕС нищо не може да направи против интересите на индустриалното лоби. Щом германците го признават и призовават другите държави-членки да оказват натиск върху германското правителство, перспективите са много тревожни..... Тези германци, които постигат високо развитие, високи технологии, имат и високи престъпления, и те се чувстват навсякъде, и във фалшивите стоки в лъскави опаковки в техните търговски вериги, и в некачествената дограма ПВЦ която ми пробутаха неотдавна, и в компаниите в електроразпределението, и в колите, и в какво ли не?!?!?!?!....... Явно използват твърде престъпен маркетинг спрямо нашите страни! ВНИМАНИЕ! Бъдете бдителни и проверявайте много внимателно всички стоки, услуги,предложения,реклами, с произход Германия и други западни страни! Не допускайте да се отнасят към нас като към туземци от преди векове!

gonzales

че то какво чисто немско има? всичко е направено в Китай , внесено на части и сглобено в Германия от мигранти. хранителни продукти внесени от братска Канада, САЩ, Аржентина ... и приготвени по оригинална немска рецепта. ай стига ! вече и немският народ не е чистокръвен.

Добре де едно не мога да разбера. За чий х.. ми е да живея повече като дигат пенсионната възраст, а в същото време пенсиите в България те обричат на живуркане и жалко съществуване??? Писна ми от тъп популизъм. Айде първо направете тази държава да става за живеене. Всеки месец давам минимум по 200-300 лева на родителите си за да могат да се чувстват хора в тази държава.

В София улиците са неасфалтирани и без улично покритие, няма тротоари. Благодарение и на това въздухът е силно зпрашен много пъти над допустимите норми. В София се дават пари само за центъра, а крайните градски квартали са обречени на болести и мръсен въздух.

Ясно е, че пак ще ни искат пари. Вече опряхме и до това да си плащаме за въздуха, който дишаме. На никого не му пука за нищо. Ако на някого му пукаше, нямаше да стане така, че цяла България да живее в София и болшинството хора да нямат средства за свестен автомобил. Тук ми мирише на нов рекет, а въздухът ще си е все такъв.

....На там върви....ще плащаме и за чист въздух....На времето не вярвахме.че ще плащаме за вода на литър...Сега във всяко семейство има шишета с Минерална...Изворна...Филтрирана...Озонирана...Кладенчова...вода...Вероятно Подобно ще стане и с въздуха...Не дай боже...

Това което искат с тези престъпни закони е да ни накрът да палщаме още повече за да могът Западните олигарси да се къпят в още повече пари...... Искат да отнемат евтината енергия и да я заменят с скъпа за да може да спрат развитието на

И бай Спиро като си запали печката в града през зимата и разказва играта на всички регулации.

кажи нещо и за дупетата с избушените дизелови дръгели :)

gonzales

какъв е ефекта ако у дома ни е чисто, а отвън навсякъде е мръсно? така е и с въздуха - ще го прочистят в няколко държави , а големите (САЩ, Китай ...) ще бълват пушиляк и заради тях.

В България, да се спрат от движение всички автомобили, камиони, автобуси и трактори които са със запушени или изцяло премахнати катализатор и/или филтър за твърди частици. Произведените преди 2001 година, да бъдат спредни от движение. Проверки да се правят регулярно вместо хайки за колани, да следат за тези неща и като ги са в нарушение директно без номера на пътя от там да ги репатрират и ремонтират, ако не да ги бракуват. Естествено далавераджиите веднага ще скочат, но след това всичко ще тръгне, машината ще се завърти.

Голям разбирач се извади. Само ще ти припомня Дизелгейт, Крайслер-Фиат и, че в момента Форд са разследвани за манипулиране на тестовете за изгорели газове! Каква еволюция е претърпял двигателя с вътрешно горене от 25 години насам? Никаква! Катализатори ти също не са претърпели някакви фундаментални промени, единствено филтрите за твърди частици, но при тях резултата е виден от Дизелгейт. Хайде един бас отворко? Отиваме в три произволно избрани пунктове за технически преглед, връзваме на газ анализатор моята кола, после твоята, ако твоята покаже по-ниски показатели на отработените газове взимаш колата ми, ако моята кола покаже по-ниски показатели - взимам твоята? В България 99% от старите коли са на газ, което е много по-екологично от всяка нова кола на бензин или дизел. Ако беше седял в часовете по химия, щеше да разбереш какво се отделя при изгарянето на пропан-бутан и какво при бензина и дизела. Само да припомня, че правото на собственост е гарантирано от Конституцията, както разпореждането и използването на същата собственост. А такива като теб са добре дошли да ми опърдят кочана!

gonzales

старите коли не могат да вдигат 200 км/ч - следователно допринасят за по-малко катастрофи с фатален край поради превишена скорост. :-)

Hаи замърсена е Cофия.Bсички селяни с дизеловите автомобили се набутаха там,мислят си че ще станат софиянци.истинските софянци са шопите.

Ние имаме добро решение. В момента в центъра на София има 240 неизвестни люде, които само пускат газове, без да вършат работа. Преместваме ги на кораб в морето, а тук ще стане чисто и покойно.

И закарваме кораба по-навътре на дълбокото и му отваряме кингстоните :)

И отдъхнали, само ако ни оставят на мира. От толкова "грижи" жив човек няма да остане читав.

Както се подочува дори и в България, и Холандия подема политика към спиране използването на природния газ поради замръсяването на въздуха и околната среда. Това следва да стане за сметка на ГЕОТЕРМАЛНАТА енергия, както и на енергията от слънце и вятър. Тук в България сме изправени пред поредната енергиина простотия: - Да ни бъде построено едно хъбче за 3,5 МИЛИАРДА ЕВРО и още малко тръбички за газ за още десетина милиардчета и после: - Олеле мале! Кой ни такова в гащите? Докато геотермалната енергия е на 700 метра дълбочина под големите консуматори като София, Варна, Бургас....и нейни съоръжения ще се изплатят за по-малко от година при сегашните цени. Нито ще трябва да строим скъпи съоръжения, нито да внасяме газ. Единствено пречат алчните, безпардонни политици и журналистите - лакей като Беновска и всички останали, които отказват да засягат подобни възможности, когато интервюират разни теменужки.

газта не замърсява,голям енергетик си ,няма що.ако имаш диплома скъсаи я.

Не замръсява джобовете на тия, дето я продават, както и на производителите на тръбички, хъбчета и тем подобни и дето и за ядрената енергетика пееха подобна песничка, но световните оценки сочат друго.

Освен това, газта на настоящия етап е хипер, хипер скъп вариант най-вече за България и ако не се направи нещо по въпроса, ще продължиме да затъваме. В момента, енергоносителите за промишлени цели в индустриални зони като Германия, САЩ, Канада и други са в пъти по-евтини отколкото в България?!

По принцип си абсолютно прав, но обществото още не е дорасло за идеята за геотермалната енергия. И не можеш да виниш някой че не разбира от всичко. Самите министи и експерти не са от най-грамотните, какво да говорим за хората които просто не им харесва идеята и ти слагат минусче. Геотермалната енергия е единствената зелена енергия която може да замени на 100% енергията добивана от фосилни горива-въглища, петрол, газ и др. Също така и ядрената енергия, която е относително чиста, но не на 100%, и остава рискът от аварии, които историята показва че се случват. Слънцето е добър вариянт, и технологиите се развиват, но проблема е че слънце има само през деня, и докато някой не измисли как да складира електроенергия в големи количества, слънцето е неефективно. Вятърът също не може да е алтернатива, защото е непостоянен. Единствено геотермията е алтернатива, но знае ли човек кога световната енергийната мафия ще позволи тези технологии да се развият. Прочетете за брауновият газ, как изобретателят му Жил Браун си умира като куче, а е можело благодарение на неговото откритие бензина и дизела, и не само да са вече в историята.