Испанци снимат филм за ромите в ”Столипиново”

Документален филм, посветен на ромската общност и предразсъдъците, които съществуват за нея, снима в "Столипиново" екип на проекта "Европа Транзит".

Обратно в новината

Коментари - Испанци снимат филм за ромите в ”Столипиново” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Понеже много се държи на автентичността, защо не се казват нещата така както се наричат? На български се казва цигани? От това да ти подменят езика официално по-голям расизъм няма.

У нас няма дискриминация към циганите. Ако у нас имаше, то в Европа и по света би следвало да има много по-голяма дискриминация спрямо тях. В католическа Европа дори са ги избили още през средните векове и после в концлагерите през ВСВ. Какъв обаче им е проблема? Болшинството от циганите не им се учи и им се работи, а само да искат да ядат, пият и после да правят деца, без да мислят много много за отглеждането и възпитаването им. Те са безотговорни. Дори някои пияници изпиват детските помощи давани, а децата учат да просят, мамят и крадат. Други бедни хора биха лишили себе си, само и само да могат да отгледат и изучат децата си да станат успешни, достойни и уважавани членове на обществото. Нека испанците да им снимат и сателитните антени, смартфоните и да ги питат как са ги купили и за какво им са като са бедни?

Защо куцо и сакато от цял свят, с далеч по-големи етнически проблеми от нас, се опитват да ни поучават и критикуват. Защо все разни "умници" ни казват че не правим нищо за приобщаването на ромите, а не покажат какво ромите правят по въпроса. Приобщаването е процес в който и двете страни трябва да се включат и да положат усилия, но на практика ние непрекъснато плащаме за малко спокойствие, докато ромите все повече се превръщат в тотални консуматори и никой заради западните толерасти не смее да поиска нищо от тях.

Това са просто едни европари за цигани, които испанците са взели.

испанските тъмнозелени педеруги що не отидат да снимат как живеят българските пенсионери?! или чичко шорош им плаща?!

Не се съмнявайте, че това ще е анти-български филм. Нека БНТ изпрати екипи в Испания да направят филми за баските и каталунците...,дали испанците ще им разрешат?

ДеДоВиЯ

Никой няма да им пречи да снимат, просто по-лесното е да се окаже натиск никой да не го излъчи.

Да ги снимат в градският транспорт или как се прикачат към ел. мрежа. Въобще тези "мили, приятни и любезни българи" по скоро биха участвали в масовка и декор на индиански филм.

Във втората част на филма да заминат за Франция - да снимат там как живеят и как френските власти им развалят биваците, как ги дискриминират, като ги връщат в България. Как европейците имат предрасъдъци спрямо българите въобще, които са основно базирани на впечатления от циганите там. Мисля, че би се получил много задълбочен филм. Да се види как хората, които дават акъл как да ги интегрираме не могат нито циганите ни да интегрират, нито мюсулманската си общност могат.

Защо винаги когато се говори за циганска култура напред излизат само танците им.Някой да е чул за циганин художник поет склуптор писател артист.... Всички защитници на този етнос викат ама вижте ги как танцуват само. Само с танци не става

Като се видят снимащите обрани някой ден, друга песен ще ми запеят.

Кючек да става. То за друго не стават.

испански цигани не снимат местни "роднини" ? Заиграването с "етно-картата" е много модерно полседните години - черни, латино, азиатци ? Какво да кажем за мюсюлманите ? А гейовете ? Всички заедно срещу белите ??? Крейзи, нали ?

Че като си гледам испанските колеги, те много разлики в манталитет и държание нямат. Дали във филма ще снимат испанци или цигани, няма как да се различат.

Не се съмнявайте, че това ще е анти-български филм. Нека БНТ изпрати екипи в Испания да направят филми за баските и каталунците...,дали испанците ще им разрешат?

"А" - прекалено е и не е вярно! В Испания има цигани, но те са "испански цигани" и нищо повече. Самите Испанци от различните райони имат различия - културни, дори езикови, но не са цигани. Дали са на света Гениални художници, поети, музиканти, философи, архитекти и пр. Има ли "черни" петна в историята им - има, но в коя страна няма?

Извинявам се за техническата грешка - испанци с главна буква...