Учителска обсада на властта

В продължение на няколко часа хиляди стачкуващи учители и преподаватели в детските градини обсадиха парламента извън забранената зона.

Обратно в новината

Коментари - Учителска обсада на властта | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БРАВО НА УЧИТЕЛИТЕ! Не знам само как издържаха всичките тези години! Имам много приятели учители и знам, че не разчитат на заплата за издръжка на семействата си. НО НИМА ТРЯБВА ДА Е ТАКА. Познавам и учители, които след дипломирането си започват работа като учители, и понеже на могат да си плащат сметките в края на месеца стават секретарки. ТОВА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ЛИ Е!

Възпитана съм, че срамна работа няма. Срамно е да не работиш. Но не съм виновна аз, че в нашата Чистота главно работят хора, които като мина покрай тях и дружно подсвиркват и подхвърлят реплики, което не ми се случва като мина покрай някое училище. В Гърция с чистотата се занимават съвсем обикновени и нормални хора (поне колкото съм успяла да срещна там) и някак си се различават от работещите в тази свера у нас. Затова си позволявам такова сравнение м/у учители и работещите в чистота в България. Уважавам всеки възпитан трудещ се човек от всяка една прослойка.

Из Тълковен речник на българския език издание октомври 2007 г. : УЧИТЕЛИ егоистични същества, поставящи се над всичко и над всички, които : 1. Смятат , че всичко започва от тях /вероятно и сътворението на света /. 2. Колкото повече плюят и обругават собствения си министър, толкова повече облаги получават. 3. Наричат децата, които обучават лумпени, изроди, измет и т.н. /справка форумите в Интернет/. 4. Работното им време е многократно по-малко от това на другите професии. 5. Платените им отпуски са около 3-4 пъти повече от тези на другите професии. 6. Противно на логиката получават букети за благодарност в началото на учебната година, а не в края й. 7. Учат на теория децата на морал и саможертва, а на практика показват каква е тяхната саможертва в името на децата / справка : видеокадрите показват как при катастрофата в река Лим, учителките тъпчат по детските главици, за да се спасят първи/. 8. Вечно недоволни от заплащането си, протестират, стачкуват, а държавата им заплаща времето през което се чекнат по улиците с плакати, или - играят боулинг . Поемат им се и разноските за пътни до София мястото на протеста, за престоя им по хотели и т.н. 9. Получават допълнителни доходи от частни уроци, които укриват и не декларират в годишни данъчни декларации. 10. Синдикалните им лидери участват в един куп бордове. Така всеки месец те си докарват поне по 5 учителски заплати. 11. На ученици, дръзнали да ги призовават да започват занятия, / защото половин месец стачка е на път да провали учебната година/, отговарят много ви си приучи, бе, изроди. Като ви се учи толкова имате учебници, четете си ги в къщи / справка форумите в Интернет. 12. Уж стачката им е доброволна и тръбят, че които учители искат , могат да останат по класните стаи, а на практика нестачкуващите учители биват наричани продажници, подлоги, лизачи на властта и т.н.

Седем лъжи по повод учителската стачка: 1. Няма средства за повишаване на заплатите. Пари има, защото: 25% увеличение на заплатите на учителите от 1 октомври 2007г. означава допълнотелен разход от 37 мил. лева. Към тази дата бюджетният излишък е 3 млрд. лева или 80 пъти повече. До края на годината излишъкът ще бъде още по голям (още2.5млрд.лева). 2008г. исканията на учителите ще натоварът държавните разходи с около 300 мил. лева над разходите, които биха били направени при отхвърляне на техните искания. Това е по малко дори само от загубите от контрабанда на горива и от безмитните магазини на границите. 2. По високите заплати ще увеличат търсенето и оттам и инфлацията. Не е вярно, защото рекордната инфлация в страната ни се дължи на скока на цените при: храните, тока, отоплението,водата. и съответно търсенето на която и да е от тези стоки не може да се ъюувеличи, независимо от доходите на потребителя. Цените на тези стоки бяха повишени не поради голямото търсене, а заради повишените акцизи и а 3. Удовлетворението на исканията на учителите ще срути Борда. Не е вярно, защото стабилността на Борда не се гарантира от фискалния резерв и бюджетните излишъци на правителството, а от валутния резерв на БНБ. Заплатите на учителите не са свързани с печатането на нови пари, а и правителството няма право да печата пари, дори и да иска, поради правилата на Валутния борд, който изрично забранява това.Правителството има излишъци над 3 млрд. лева и няма нужда да бъдат печатани пари без покритие.дминистрати завишавания на цените на енергийните продукти. 4.Завиш заплати на учителите ще увеличат дефицита по текущата сметка. НЕ е вярно, защото дефицитът по текущата сметка се дължи на вноса на инвестиционни стоки включително за луксозното строителство, обзавеждането на хотели и луксозното потребление. Потреблението на училите не попада в тази категория. 5. Относно излишните учители. От 2000г. насам централния апарат на държавата се е раздувал непрекъснато и се е увеличил с над 40 хиляди души. 2001г - 96364 бр. служители 06.2006г. - 136803 бр. служители 136803 96364 40439 бр. служители Броят на учителите за този период е намалял. 6. Относно ниското качество на преподаването. Коя бюджетна сфера дава по добър продукт от образованието? -дър управление? -админи услуги? -полиция? 7. Ако дадем на учителите всички мще поискат увеличение. Не е вярно. Това е въпрос на стратегия и политически приоритети. Правите се готви да закупи излишни корвети за 2 млда лева. Вероятно комисионите от подобни сделки са между 10 и 30%. Докато правителството размотава преговорите с учителите, то не си губи времето да развива скритите приоритети-контрабан комисионите и изгодите за ологархията.

НикиБ (12.10.2007 г. 14:43ч.) Не видях достойни хора на площада. Хора дето надуват свирки и правят простотийки като се обличат катопроститутки или бият тъпан с лицето на министъра си. Това си е ПРОСТОТИЯ не достойна позиция. Достойна е позицията на една госпожа която каза, аз подкрепям стачката но ще преподавам защото съм отговорен човек. Ще дам заплатата си в стачния фонд в пподкрепа на стачката. Т.е. тя бачка и дава заплатата си за подкрепата на такива смешници дето тресат задници и цици по площадите и не знаят какво искат. Евалла на такъв човек и такава позиция. За мен са едни смешници дето се оказаха в ролята на ебан посредник нито да се върнеш нито да не се върнеш. Може ли интелигентни хора да се вържат на ума на синдикатите дето ги излъгаха поне 3 пъти до сега и то точно преди избори. Ачик далавера -казано на чист български.

Към LELE-MALE. Нали търсиш конкретни предложения от учителите. Ето ти едно такова: Разгледай таблицата и се ориентирай каква е бройката на администрацията на МОН. 40% и съкращение ще даде икономии 1000 000 000 лв. Ето ти пари за учителите Ведомство Щатни бройки Разходи за заплати и възнаграждения и социални осигуровки (хил. лв) Държавен бюджет 2006 Проектобюджет 2007 Промяна Държавен бюджет 2006 Проектобюджет 2007 Промяна Народно събрание 923 943 2,2 на президент 168 169 0, на финансите 13976 1655 на външните работи 1817 1822 0,3 на отбраната - - - 7530 на вътрешните работи - - - 820590, на правосъдието 7135 78 на труда и соц. политика 9169 10086 на здравеопазването 175 на образованието и науката 34019 33305 на културата 7268 7281 на околната среда и водите 1778 2015 13, на икономиката и енергетиката 3452 27 на рег. развитие и благоустройство 3985 на земеделието и горите 23719 24566 3 на транспорта 3427 2445 на държавната адм. и адм. реформа 188 188* 0, на държ. политика при бедствия и аварии 120 2471 1959

Учителите в София ще получат всичките си полагаеми средства до края на годината, в това число ще се изплатят и по 200 лв. за работно облекло. Направените икономии също ще бъдат изплатени, като разпределението ще е по местата, където са реализирани. Учителите ще получат и икономисаните си възнаграждения за времето, през което са стачкували. В Столичната община пък се обсъждат два варианта за намаляване на транспортните разходи на преподавателите безплатни месечни карти за градския транспорт за една линия или стойността на превозния документ от 20 лв. да се привежда с учителските заплати.

Икономическа полиция да направи разследване на учителите който дават часни уроци,защо не издават документ и ФИСКАЛЕН БОН.И защо не плащат данъци за доходите които имат от нелегалната си дейност. И от там в съда. Другите учители който не извършват такава дейност трябва да съдействат на властите - поне така е по закон. Отказа за съдействие да се смята за съучасничество в престъпление. Нека така почне борбата със сивата икономика. Защо не и с учителите. Първо тях по натам и други скрити сектори, автомонтьори, фризьори, ..... нямат фирми пък вземат пари за услуги. Но нека първо разследват учителите и най-жестоко тях защото децата от тях се учат да даде 20-ка и да не получи ни ФИСКАЛЕН БОН нито какъвто и да е било документ. После що имало подкупи,корупция и сива икономика , ами на това ги учат учителите им.

Учителите в София ще получат всичките си полагаеми средства до края на годината, в това число ще се изплатят и по 200 лв. за работно облекло. Направените икономии също ще бъдат изплатени, като разпределението ще е по местата, където са реализирани. Учителите ще получат и икономисаните си възнаграждения за времето, през което са стачкували. В Столичната община пък се обсъждат два варианта за намаляване на транспортните разходи на преподавателите безплатни месечни карти за градския транспорт за една линия или стойността на превозния документ от 20 лв. да се привежда с учителските заплати.

Учителите в София ще получат всичките си полагаеми средства до края на годината, в това число ще се изплатят и по 200 лв. за работно облекло. Направените икономии също ще бъдат изплатени, като разпределението ще е по местата, където са реализирани. Учителите ще получат и икономисаните си възнаграждения за времето, през което са стачкували. В Столичната община пък се обсъждат два варианта за намаляване на транспортните разходи на преподавателите безплатни месечни карти за градския транспорт за една линия или стойността на превозния документ от 20 лв. да се привежда с учителските заплати.

Учителите в София ще получат всичките си полагаеми средства до края на годината, в това число ще се изплатят и по 200 лв. за работно облекло. Направените икономии също ще бъдат изплатени, като разпределението ще е по местата, където са реализирани. Учителите ще получат и икономисаните си възнаграждения за времето, през което са стачкували. В Столичната община пък се обсъждат два варианта за намаляване на транспортните разходи на преподавателите безплатни месечни карти за градския транспорт за една линия или стойността на превозния документ от 20 лв. да се привежда с учителските заплати.

НикиБ (12.10.2007 г. 14:43ч.) Не видях достойни хора на площада. Хора дето надуват свирки и правят простотийки като се обличат катопроститутки или бият тъпан с лицето на министъра си. Това си е ПРОСТОТИЯ не достойна позиция. Достойна е позицията на една госпожа която каза, аз подкрепям стачката но ще преподавам защото съм отговорен човек. Ще дам заплатата си в стачния фонд в пподкрепа на стачката. Т.е. тя бачка и дава заплатата си за подкрепата на такива смешници дето тресат задници и цици по площадите и не знаят какво искат. Евалла на такъв човек и такава позиция. За мен са едни смешници дето се оказаха в ролята на ебан посредник нито да се върнеш нито да не се върнеш. Може ли интелигентни хора да се вържат на ума на синдикатите дето ги излъгаха поне 3 пъти до сега и то точно преди избори. Ачик далавера -казано на чист български.

ЯНКА-КУРТИЗАНКА да върви да мий кенефи в чужбина за повече пари.На нейно място да дойде нормален учител.

Достойни хора сигурно има, но гъзовете на янка такева и желязко христов ги скриват. А после и ще ги изместят.

РОДИТЕЛИ крайно време е да се намесим и да сложим на място ТЪПИТЕ ДАСКАЛИ.Те са там на улицата стачкуват а ние бачкаме да им изкарваме заплатите които не заслужават.

Павеле, какъв приятел си ми ти, като не слушаш какво ти говаря!?! Аз пиша за едни Достойни Хора, които по Достоен Начин се борят за Достойна Оценка на Труда си. Ти ми размахваш в някакви снимки и задника на някаква си янка такева. /Всички главни и малки букви са на мястото си/. Не ми трябват такива приятели.

Аз все си питам за другите искания на учителите - освен заплатите - ИМЕ ЛИ ДРУГИ ИСКАНИЯ? Даже една мацка в един от форумите ме беше почти напсувала, че все е дно и също питам. АМА не разбирам, защо не се намери учител, който да ми отговори?!?! Намерих във форума на СЕГА една учителка беше постнала 15 искания, но в тях нямяше нищо конкретно, като обучението от 1 до 4 клас да е целодневно от 8.00 до 16.00 часа,да има към училищата поне по един училищен автобус., за соето е писал Някой (12.10.2007 г. 08:48ч.).....

АБЕ - колко добре платена съм не знаеш. Но ще ти кажа едно - непушач съм. Пушачите изпафкват май-малко 1 кутия цигари на ден 60 лева в най-добрия случай. В по-нормалния случай - 120 за по 2 кутии на ден. Дрехи втора употреба купувам, когато ми харесат, за сведение съм си купувала чисто нови обувки - може би само седели на витрината, за 2 лв. Моята презумпция беше, че няма нищо срамно в това. Кецовете за 6.50 си купих от едно магазинче в Княжево, български си. ПОДКРЕПЕТЕ БЪЛГАРСКОТО. Мога да те открехна откъде да си купуваш и евтина храна на борсови цени.

Цитирам в. Уикенд: Желязко Христов ходи с шофьора си? Вместо с жена си, лидерът на КНСБ излиза със служителя си Джими. Янка Такева наричала шофьора мъжа на Желязко Христов Край на цитата.

НикиВ (12.10.2007 г. 12:15ч.) Виж снимките приятелю колко бяхте вчера. Тия дето не подкрепяме сме 3 пъти повече. Просто някои трябва да бачка и да изкарва пенсии заплати на учители и т.н. Язък за учителите. как се вързаха на тъпите синдикати. Ако Янка Такева е лицето на българския учител .. мерси много да си внесем от другаде. Тя става само за задник на българския учител че и е голям гъза да и изкарва хляба

Приятел, учителите (по-скоро синдикатите им ) искат 100% увеличение на заплатите и не приемат други оферти. Не им отнемай надеждите. По-лош сценарий от този, който си описал ако това не стане, не може да има.

Вал (12.10.2007 г. 11:42ч.) 100% съгласен ама като един компютърджия не можах да го изкажа като теб ВАЛ ;-)

до ;-);-) от SED (12.10.2007 г. 12:43ч.) далавери с лицензи не мпогат да се правят. Маржа е много нисък. Както и да е . Вие поискахте ли други лицензи? има специални безплатни лицензи за образованието и т.н. . Просто трябва да се поискат. Въпрос на четене на споразуменията за лицензите. Много е вазно да знаеш какво искаш и от кого да го поискаш. като гледам учителите не са наясно нито за лицензите нито как да си поискат заплати. Тъжна и жалка картинка. Тропат с крак като малки деца и викат Искам пък искам ;-). На такъво искане отговара е Ще ти купя колело ама друг път.. . Много жалки станаха направо не ми се мисли ,че тези хора учат детето ми. Употребиха ги и ще ги захвърлят като използван презерватив. малко мозък ако имаха шяха да разберат ,че ги използват, ама от къде мозък в даскал по физическо? Тои е ползвал главата си само за изпита по челна стоика във ВИФ ако изобщо е ходил там а не е ня

каква втора употреба,бе,нали беше добре платена и много работеше??Висиш по цял ден във форумите и сипеш глупост след глупост,няма тема по която да не си компетентна и да не си си дала мнението,което обикновено е пълна отврат и помия!!!Престани да дразниш хората или това ти е добре платената работа,а??Ходи се гръмни някъде,простачко загубена!!!!!

Заинтересувайте се, колко точно, в цифри, искат увеличение! Оказа се, че има учители с около 470 лв. заплата, която следва да стане над 900 - това знаехте ли го? Аз - не! Заплатите трябва да се увеличат - но те трябва да поставят някакви реалистични, изпълними искания, защото така само ще пропилеят на децата годината, ще умрат от глад без заплати, ще разклатят икономиката на страната и ще стане пълен хаос! Съжалявам, но колкото повече гледам, толкова повече се убеждавам, че тази стачка е абсолютно политическа! Няма лошо и да е такава - няма лошо да свалят Сани - ШеФ - и без това не става за шеф, то се видя - но не заради това! Не, защото не дава училтеска заплата от 900 лв. при средна запклата за страната 300 лв! Защото това, ако той го приеме, автоматично ще докара хиперинфЛАЦИЯ - няма друг бюджетен сектор, с толкова много служители, които на калпак, да получават толкова високи заплати - няма от къде да дойдат тези пари! Освен от увеличение на данъците, още пари на тъмно или вадене на печатницата - разберете - НЯМА ТАКИВА ПАРИ! Нито пък учителският труд заслужава 900 лв. заплата и 700 стартова - в тази обстановка, при тези цени и това качество на преподаването - много съжалявам! Както много други казаха - има достатъчно малди хора, които в момента работят за 300 - 400 - по 10 часа на ден, ненормирано, без почивен ден, усърдно, докато всяко тяхно действие се следи под лупа! И това са хора с висше образование! С качества и с възможнсти - нека тези, на които не им харесва заплатата +35% - ното увеличение, предложено от Станишев, да бъдат така добри, да освободят мястото си за младите заместници, които чакат на опашката!

Вал (12.10.2007 г. 10:11ч.) Поздравлен Вал. ,че отгатна ЩЩД и си видяла какво пише в Апис. Ще почерпя след като свърши тъпата стачка. ЩЩД за всички некомпетентни и тъпи даскали.

НИКИ В - нали бяха 75 000?...

Майка се е изказала съвсем точно - изхвърлете синдикатите, защото те ви провалят.

Гледам, че не си си написал името. Разбира се, че е правилно да се ползва лицензиран софтуер - това е начина да се показва култура. Но в момента всяко училище има лицензиран софтуер на Windows XP, Office XP и Office 2003. Защо е необходимо да се наливат още пари на M$, след като има нужда да се закупят други лицензи, с които се участва на олимпиади, като Corel Draw, Adobe Photoshop или Adobe Flash?! За тях няма пари, защото фирмите, които ги представляват не правят далаверите на българските представители на M$.

Еееей ;-), ей дървена главо. Вчера 40 хиляди интелигентни българи станаха членове на Европейския съюз. Ти си остана в Анадола. Всъщност там ти е мястото. Лошото, че заради теб и аз съм някъде межде Босфора и Одрин.

До ;-);-) Не мислех да взимам страна в безмисления дебат,в който само се оплювате,без да предложите нещо разумно и действащо,но ти ме провокира с две неща.Защитаваш една определено крадлива управляваща прослойка,другите са тъпи и незнаещи,а ти който си участвал в проекти за 18 млн. си пределно запознат с формирането на печалба при продажба на ЗАГУБА.Детето ти влязло без връзки в Горна баня,ти ли го подготви или с частни уроци при учителите които хулиш?При Вал поне има някакви проблясъци,а ти си на ниво фатмак от бившата вече БНА.

Ники, и мойте дрехи са втора употреба, а кецовете-бързоходки си купих за 6.50. И детето си обличам с дрехи втора употреба, а има и приятели, които ми дават по-запазени дрешки. И не само аз,а и други хора го правят, без да се срамуват. НО ВАС ВИ УПОТРЕБЯВАТ. Хайде да престанем да пишем във форумите, аз, честно казано се уморих, и да го обсъдим след понеделник - бас ловя, че синдикатите ще продадат учителите и пак ще излязат сухи от водата!!!! ОТ това ме е гнус!!!!

Кава Янка, каква Такева, бе Вал Мал. А, бе от 5 дена ти наливам мозък бе дървена главо. 40 000 интелигентни хора, част от тях облечени с дрехи втора употреба, скандират, пеят, танцуват, рецитират стихове, под ОДОБРИТЕЛНИТЕ възгласи на РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ. Това се случи вчера. И аз бях там, и ад се веселях. Победа на Смелите над страхливите, победа на Честността над лъжата. Тая законна, цивилизована, европейска стачка вече успя. Какво са Орешарски, Такева, Вълчев, Ж. Христов и цялятя им пасмина? Дребни препинателни знаци в ЛЕТОПИСА на Българското образование , койти се пише в момента. Чети ! Мисли! Не пиши!!!

Уважаеми учители! Не позволявайте да ви манипулират и използват за партийни цели. Вашите предводители и преговарящи принизиха протеста ви и ви превърнаха в лумпенизирана тълпа. Погледнете репортажите: Ж. Христов крещи истерично Оставка! Янка Такева неадекватна напуска преговорите! Предложението ми е: Изпратете свои представители. Между вас има достатъчно достойни хора, които компетентно ще защитят ващите, а и интересите на нашите деца! Тогава всички родители ще бъдем с вас. Целта ни е една - качествено образование.

СКЪПИ УЧИТЕЛИ ОТ БАНСКО ЦЕЛУВАМ ВИ РЪЦЕ ЗАТОВА,ЧЕ МЕ НАУЧИХТЕ ДА ЧЕТА И ПИША! ПОЖЕЛАВАМ ВИ САМО УСПЕХИ! ОБИЧАМ ВИ!

Вал (12.10.2007 г. 10:11ч.) Поздравлен Вал. ,че отгатна ЩЩД и си видяла какво пише в Апис. Ще почерпя след като свърши тъпата стачка. ЩЩД за всички некомпетентни и тъпи даскали.

Е, какво излиза сега? Че който стачкува ще получи и пари на всичкото отгоре, точно като редовите българи, които последните 2 седмици се разкъсваха между работата си и децата, които няма кой да ги гледа! Това е абсолютна подигравка към хората, които вместо да са на площада са по работните си места! И защо след като в общините има скътани срества, които могат да бъдат насочени към гниещи в нищета Детски домове, Домове за хора с увреждания и хора в нетрудоспособна възраст, те се пренасочват към стачкуващи! Синдикалните лидери да бръкнат в своя дълбок джоб, за да нахранят нахъсените от тях самите стачкуващи!

ЩЩД на синдикатите и Янка Такева. Ако има хора, които наистина обичат учителите, трябва да изметат тази синдикална сган. Който не знаее какво е ЩЩД, да пита някой радиотелеграфист - и такова нещо съм учила навремето, не че ми е потребвяло, но го знам. ЩЩД на лицемерието на организаторите на тази стачка, които направиха учителите за смях, а на родителите опънаха нервите докрай и всеки, който си изля болката, за съжаление, не получи утеха.

Мила Деси ,защо не кажеш в Гърция и по света как се отнасят към хората работещи в чистотата?От написаното от теб се вижда ,че хората ,които работят като метачи и чистачи са хора трето качество и по-долу.Докато българинът не се научи да уважава себеподобния си и престане да гледа на някои професии с пренебрежение,докато всеки смята себе си за велик а другите по-нисши от себе си, докато всеки вика дръжте крадеца,а сам при удобен случай краде,в страната ще цари мизерия и хаос.

Разумно и умерено изказване! Дано бъде чуто и асимилирано! В цялата ситуация единствените, които ще спечелят са синдикатите! Но изгодите, които ще извлекат те няма да са свързани с 100% увеличение на учителските заплати! Жал ми е за учителите, за учениците, за родителите и за всички, на които се налага да преживяват в Абсурдистан!

БРАВО! МНОГО МИ ДОПАДНА! БРАВО!

Разбира се, че качественият труд заслужава качествено заплащане. Но качеството на учителския труд е видно от неграмотното младо поколение, завършващо средно образование днес. Не може да се оправдават учителите, че младежите били глупави и безотговорни, затова не са се научили. Разбира се, има и глупави и безотговорни, но не може да са толкова много! Една ученичка във форума благодари с патос на любимата си учителка, че я научила да чете и пише. Като видях, как неграмотно е писала, доста се смях. А може и да е писано от някой шегаджия - в такъв случай поздравления за иронията. Прави впечатление, че голям брой от хората, пишещи във форумите правят груби правописни грешки - резултат от труда на учителите. Аз завърших гимназия точно когато се сменяше системата и хванах малко от комунистическото време. Спомням си, как директорката на гимназията, която между другото се водеше за елитна, под предлог, че ученичка не може да се кичи като госпожица отнемаше златни накити от ученичките, а после не ги връщаше, ако някой силен на деня родител не я притисне сериозно. Мен пък ме гонеха като диверсант заради едно яке, което не било ученическо и заради слушане на неправилната музика. Изобщо не ни научиха на нищо, защото претупваха материала си /с много малки изключения/. Който искаше да учи - частни уроци. В училище се занимаваха с клюки, интриги и как да докопат каквото могат от учениците. Имаше, разбира се по 1, 2 качествени преподаватели, благодарение на които не излязохме по-неграмотни, отколкото сме влезли. Сега, като гледам, качеството на образованието съвсем се е сринало. Сигурно не е случайно, че голяма част от подкрепящите стачката не умеят да се изразяват на правилен български език, а знаят само да псуват като каруцари и да кълнат като циганки. Към Стамат: Ако ми четеш мнението, бъди така добър да не заплашваш, защото това показва безсилието ти. Ако можеш, обори ми мнението с интелигентен изказ, ако не -дай да не си губим взаимно времето. Хубаво е, че знаеш историята на древен Рим, но добре ще е да започнеш да пишеш на кирилица, а не на латиница, все пак не сме в Рим :-). Хайде, със здраве.

Вал (12.10.2007 г. 10:11ч.) Поздравлен Вал. ,че отгатна ЩЩД и си видяла какво пише в Апис. Ще почерпя след като свърши тъпата стачка. ЩЩД за всички некомпетентни и тъпи даскали.

Оптимисте, дано някой прочете, повечето прочитат първи ред и хващат теслата. Да внеса и мялко яснота: Песимистът казва: От това по-лошо не може да стане!! Оптимистът: Може, може-е-е-... Наджив егото си и мислете трезво.

До всички (12.10.2007 г. 09:55ч.) Много си тъп Инвестициите в БТЦ са огромни. само проекта в които аз участвах беше за 18 милиона долара и знам за много други. Преказваш без да мислиш

Кметове тайно дават пари на учителите Споразумения учителите, които стачкуват, да получават премии и то предимно от кметове, които се борят за нов мандат, са сключени на много места в цялата страна, показа проверка на Труд. За подобни уговорки призна и лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов преди ден. Подобно споразумение - да не бъдат ощетявани учителите заради стачката, е сключено в община Девин, а преговори за подобна договорка вървят и в общините Мадан, Чепелареи Смолян, заяви синдикалният лидер на учителите в района Мария Жайгарова. Договорките са дните, в които педагозите не са работили, да се приемат като платен служебен отпуск за синдикални мероприятия. Съглас отрасловия колективен трудов договор учителите като синдикални членове имат право на 40 часа платен отпуск за мероприятия, организирани от профсъюзите, добави Жайгарова Според нея средствата, които постъпват в общината за учителски заплати, не бива да бъдат икономисани, а да се платят на преподавателите като еднократна добавка на заплатата или премия. По този начин, макар че не са работили нито ден по време на стачката, педагозите ще получат възнаграждения. Кме на Пловдив Иван Чомаков разрешил икономиите от заплатите на стачкуващите учители да им бъдат дадени под формата на ДМС (допълнително материално стимулиране). Подоб решение е взето и от общинския съвет в Казанлък. Стачният комитет в Кърджалище предложи тези дни споразумение на кандидат-кметовете. В община Видинобаче няма повече пари за стачкуващите. В Сливен и Велико Търново обясниха, че не дават никакви суми на стачкуващи. Помощ от 30 000 лв. за фонда на стачкуващите учители да бъде отпусната от бюджета на Берковица, гласуваха вчера общинарите. Това обаче хвърли в смут част от местните управници, защото не се знае от къде ще се вземат парите ВЕСТНИК ТРУД 11.10.2007

Да изметем синдикатите и Такева - тя е бъдещият министър на образованието, искате ли го!!!!