Монументът пред НДК е построен с 12 дефекта

Паметникът "1300 г. България" до НДК е построен с 12 дефекта, а пускането му в експлоатация през 1981 г. е подписано с особено мнение.

Обратно в новината

Коментари - Монументът пред НДК е построен с 12 дефекта | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

едно предложение да се направи нов мемориал за 1300г. България. Който да отговаря на естетиката на софианци.

Махнете всичко което напомня за България то така и така София не е България. 1300 г. това са 13 века поне по официалната история на България. В момента 1300 години ще изчезнат за да се заменят с един паметник който също е важен. Я ДА ВЗЕМЕМ НА ЕЛВИС ДА СЛОЖИМ ЕДИН ПАМЕТНИК КО ЩЕ КАЖЕТЕ СОФИЯНЦИ? То така и така има паметник на американските пилоти дето пускаха бомби върху София през втората световна война. Знам че ще ви хареса софиянци.

Само не и в Южния парк!!! Да го занесът в музея за соц. изкуство или в двора на връзкаря Старчев, дето и през комунизма се е облажил да го прави а сега иска пак да му платят да го поправя!

За съжаление, историята около този паметник е много ясен пример за това как простотията и невежеството на масите надделяват над културата и изкуството. То стадото всъщност не знае дори защо толкова мрази паметника. Ако го питаш защо само ще повтаря някоя заучена фразичка като "петокрил трих*й" и ще се изхили тъпо. А повечето дори нямат идея как е изглеждал в оригиналния си вариант.

Евгений Бакърджиев,къде си?!Има толкова много тоталитарен боклук за разцистване още!

Всъщност изобщо няма никакво значение колко дефекта има тоз паметник. По-интересно би било колко са строителните дефекти по панелните жилища в които живеем и сега ще се направят стъпки за саниране.

Е в краен случаи може и само на шести полк тупана да сложите . Хем ще е емблематично , хем няма да е в разрез с чалга културата - така успешно подменила всички те морални ценности . Иначе с България каквото било било .

По-добре да не се чака до пролетта, а веднага да се демонтира. Зимния сезон е най-удобен защото няма много туристи. През лятото може да се строи новото тъй като сега ще мръзне.

13-тия и най-голям дефект на "паметника"е неземната му грозотия...спасете ни от него!

Много добре си го спомням и не се срамувам.Около него преминаха детско-юношеските ми години.Намираше се в края на старата градинка,срещу модна къща Лада.Две стени с внушителни размери.Третата е била срутена при бомбардировките.Ако се възстанови в предишния си вид ще затвори градинката и пространсвото пред НДК.Съжалявам,но няма да се впише добре на това място.На кретените архитекти,би трябвало да им е ясно.

Вместо да махнете грозните насечени каменни блокове, наречени скулптори, по входната алея на парка, вие ще поставяте още!

Кога МОЧА (монумент на окупационната червена армия) ще последва петохуйника?

До Софийска община, Звъннете на някоя фирма за скрап и монумента няма да ви струва нищо, дори пари ще изкарате. Малцина столичани ще ревът за загубата му. Благодаря!

Безспоpно останките от петохуйника тpябва да се пpемахнат и пpетопят.Войнишките паметници също тpябва да бъдат възстановени,но не точно на мястото на петохуйника,защото там отново ще затвоpят пpостpанството.Най-добре е мястото да се озелени,а войнишките паметници да отидат зад НДК.

ДСБ+ГЕРБ!!! МАХНЕТЕ МОЧА ПЪРВО!!!!

Тази простотия,не заслужава дори да се коментира, просто я стоварете пред къщата на нейния проектант или в селото от където е а може и на Бузлуджа до чинията.

Чудесна новина!

Евалата доживяхме!

Този паметник е точна илюстрация на състоянието на Отечеството в ръцете на крадливите и продажни комуноиди. Дори и като нов имаше само някаква фасада, а от вътре кух, като като своите създатели. Нима това отвратително творение, създадено само за пари, може да измести паметните плочи на хилядите доблесни войни дали живота си за да я има БЪЛГАРИЯ, включително, за съжаление, и тези безродници, сътворили тази грозотия.

Паметника не бил госпожица да се харесва. Много правилно това е грозно, глупаво творение на един болен мозък. Не трябва да се монтира никъде защото ще нарущава душевния мир на минаващите покрай него и ще изкривява представите на подрастващите

Защо БСП са против..? Защо въобще има съветници на тази престъпна организация в СОС?!

Далновидността ти е точно като на кон с капаци. Диййй...

Тази велика коминстическа простотия наречена паметник я нареже на скраб и въобще не се занимавайте с нея повече, че е и грозна....

Ако НДК се поддържа така, както през последните 25 години се "поддържаше" паметника "1300 години", скоро и НДК ще трябва да се демонтира. Неработещите фонтани също са много грозни. Когато към мемориалната поча с имената на 7526 загинали от "комунистическите репресии"се добавят и плочите с 3900 имена на загиналите войници - голямо гробище ще стане в центъра на София.

По-голямо гробище от мавзолея с изложената мумия на вожда няма начин да стане! Колко мъка има в промитете мозъци, Боже! Да махнем и Паметника на Незнайният Войн, тогава?!?!?!

защо ще слагат военни паметници на това прекрасно и зареждащо с положителна енергия място? България е мирна държава, не сме воювали от повече от 70 години, тенденцията е да се намалява армията, а настоящите военни са дебели мазни тюфлеци, които нищо не вършат. Защо да слагаме пак военни паметници, има ги навсякъде стига с тия паметници и исторически простотии. Нека се сложи нещо ново, нещо модерно, пред което да се тълпят туристи да се снимат, а не някакви мемориали. Смешно плоскоумно и клиширано решение на съветниците от СОС.

Защото те там са си и били... А ти.......... (чети между редовете, ако можеш).

На Гергьовден 2000 г. в Южния парк е положен основния камък за възстановяване на мемориала на загиналите войници. Мястото е много подходящо за тази цел.

Поне мястото ще бъде обезопасено.

Защо никой не коментира фактът, че по голямата част от проектите на проведения конкурс не предвиждат премахването на паметника. Едни го разкрасяват, други го намаляват, трети предлагат мапинг, но никой не го мести! С кого се съобразява общината?

Това е защото проектантите имат слаби идеи.

А кога ще се вземе решение за премахване на паметника на съветската армия - окупаторка в София /такава вече няма/ и поставяне на нейно място на паметник на хан Аспарух?

решението е правилно, паметника за 1300 г. трябва да се махне, защото от 25 г. няма държава България, а територия с такова име, която е населена с крадливи примитивни племена и е крайно време да бъде "усвоена" от съседните държави

Кусур ни е тоя паметник! Анти-комунизма няма да излезе скоро от мода, продължават да рушат и да насъскват хората срещу следите от историята ни - паметник след паметник, личност след личност, всичко искат да компрометират, за да няма за какво да се стои тук в България! И с тоя паметник какво? Искат да заличат знака за това, че сме на 1300 години ли?

Не, че нещо, но я сметни от тия години колко сме били самостоятелна държава и колко сме били завладени, като си толкова велик. Германия е унифицирана държава от около 200 години, САЩ, Австралия Канада също...

БСП защитава всичко, останало от комунизма,например всички паметници в прослава на съветската армия (която я сложи на властта). Затова тя да се преименува на Реставраторски блок-за повече честност относно същността си.

Събаряйте по-скоро тази грозотия и върнете плочите на храбрите шопски мъже дали най-ценното си, дали живота си за майка България!

Оти им е на шопето овой "шестостенен пето..уйник"?

Няма ли да го санирате с топлоизолация по европейски или евразийски проект?

Арх.Старчев да се съобрази със софиянци и да не натрапва присъствието си. На мен лично ми харесват пластиките на Чапкънов - малки, ненатрапливи, хармонично вписани, говорещи по човешки - нещо като Маахстрит.

Може би сте искали да напишете Маастрихт (на нидерландски: Maastricht) той се казва така, защото е разположен на река Маас.

Цъфнали сме и сме вързали, та този паметник е най-важното събитие.

След като БСП рони сантименти чрез паметника, то да си издигнат статуя на Малък Тошко, понеже съм сигурен, че той няма 12 дефекта, а само един. Но за съжаление не подлежи на отстраняване. Все още мозъчната хирургия не е на това ниво - да подменя мозък.