Софиянци избират нов вид на фонтана на Витошка

Гражданите ще избират нов облик на фонтана на бул. "Витоша" в София. Това ще стане през следващите 2 седмици в анкета, публикувана на сайта на Столичната община

Обратно в новината

Коментари - Софиянци избират нов вид на фонтана на Витошка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-тъпото нещо на цялата общинска архитектурна мисъл е самата реконструкция на бул.Витоша с т.нар."клоцове" с насадените дръвчета и недъгъва цветенца, в които с удоволствие бездомните кучета пикаят.Но още по-тъпа е идеята и изпълнението на фонтан по средата на платното. Самият фонтан , когато е пуснат прилича на композиция от бидета, а като е спряна водата на абсолютна недомислица, но много удобна за ползване като писоар. Предложенията да се "очовечи" са още по-гротескни. Ужасии от халюцинации на наркомани. Поддържам предложението да се махне фонтана. А чешмички наистина може да се сложат , но не и в оста на булеварда. Продължавам да питам кой беше тоя малоумник дето прие тоя безумен проект за реконструкцията на булеварда. Защо нямаше обществено допитване.Защо се харчат по такъв безобразен начин обществени/публични средства. Защо общинските чиновници все още са недосегаеми и нада закона? Докога?

С'ъта Мара втасала, до фонтаните опряла!

Идете да инвестирате или украсявате по кварталите.Краят на метрото в Обеля има страхотни дадености на се превърне в местен център.Не е необходима всичко да е по Царя и Витошка.Или пък София да се развива само на юг и югоизток.

Не искам да бъда вулгарна, но шадравана приличаше на Х.Й сега могат да го преобразуват в женски полов орган например. Харесвам г-жа Фандъкова и за мен лично е жалко, че се изразходват средства за такива посредствени проекти. Дано поне финансирането не е от нашите данъци, а е осигурено европейско такова.

Какво й харесваш на Фандъкова?

Струва ми се интелигентна и скромна жена, което в моите очи не е недостатък.

Е кво ни го пробутват на всякъде това с тия листа ... направо да го правят то ясно че е на някой преподавател и че вече са му дали парите. Кво ни питат? Освен това тая работа с обществените поръчки си е такава глупост на търкалета. За кво са ни тия правила. Колкото по просто толкова по ще се свърши работа. Който държи общината той казва кой ще го прави и тва е ...така или иначе пак ще стане така ама минава много време а времето е още пари.

да избирам! Искам там, където живея, поне улиците да се мият редовно и дда се почиства от многогодишно натрупалата шума покрай тротоарите, където ги има! Искам да няма кални междублокови пространства, които не са на живущите, а на общината, с кмет Ева Митова от ГЕРБ!

Нито един от проектите не ми хареса. Това една посредствена работа да се изходят върху пъпката с нещо недъгаво. Очаквам да имаме нов позор с прякор на Витошка. Така можем да направим Бермудски триъгълник от неудачни "творения на изкуството" в центъра на София (един от най-старите градове в света).

Предлагам фонтанът да се скрие под земята. Над него да се направи художествена тротоарна настилка с дебелина на плочите 30 см на нивото на околната площадно-тротоарна площ. Допускам като вариант стъклени плочи, осветено подземно пространство ... Въх ...

Виждате ли сега..? Няма никаква конспирация - просто толкова си можем. А ако не вярвате - на 500 метра е Петохуйника. Много е лесно да видиш недостатъците на другите, но те са точно като нас.

По добре да направят букет от цветя в средата на пъпката!

Може една изящна арка с купол - 10 тина метра висока с цветя по страните и вътре някакъв малък шадраван в Плисковски стил, т.е. мрамор с керамични орнаменти. Хем българска традиция, хем голяма красота.

С Ч А Д Ъ Р И Т Е Е СУПЕР ИДЕЯ !!!

На София не трябват ФИНТИФЛЮШКИ.

Амчи те сичките са от грозно по-грозно. Ами аз ако не искам нито едно, какво правим???

Абе нека си има фонтан, шадраван. В жегата ше е пирфектно да си поджапаш и да се разладиш. Аз съм ЗА!

каква е тая пъпка по средата на улицата, неграмотници

А защо не се коментира как водата ще се стича по тези нови предложения? Нали говорим за фонтан, а не за паметник. Според мен не самия вид на фонтана като скулптура е чак толкова важен, а функцията на фонтана - да разпръсква вода и гледката да е красива. Незнам защо се усложняват нещата. Явно в Общината не са разбрали същността на проблема.

Няма улица и булевард в София с имена"раковска"и"витошка"!!!Научето го накрая,не е толкова сложно!

Каква ти е драмата не разбирам....

Фонтанът си е екстра :) . Да му изрисуват едно зърно в средата и да прокарат мляко вместо вода и ще бъде уникален!

Вие в общината сигурно се шегувате? Мойте уважения към архитектите, но винаги обсъждането е преди да се направи каквото и да било. А вие там първо надробите попарата(вземете тлъсти парици) а после се сетите че сте сътворили пореддната "авангардна глупост". Не знам на какво учат съвременните архитекти, но нищо хубаво не се прави....

Не че искам да обиждам труда на студентите, но предложенията са меко казано, кое от кое по-грозни. Какви са тия извращения и кой им е набил на горките младежи в главите, че този вид модерно "изкуство" е естетически приятно за окото?

Все някоя от идейте ще се приеме ...но ...дали няма да го "сподели" съдбата на фонтана на Площад "Славейков" ????

Като изключим факта, че фонтан въобще не е нужен, проектите с чадърите и фигурите най-много ми харесаха.

Благословени са градовете, управлявани от ГЕРБ! Съграденото от ГЕРБ ще пребъде, за да радва и идните поколения! Гордеем се с вас!

Това трябва да е някаква шега, нали? Нали?!?

И ние се гордеем с някои по-особени породи на кукувици.

Всичките предложения са жалки. Аз не съм завършил худ. академия, но сигурно бих измислил нещо по-добро, или поне не бих се излагал с подобни творения. Най-добре махнете целия фонтан, както махнахте и чешмите. А чужденците се снимат на него, защото едва ли някъде другаде се виждали такова нелепо нещо.

Ако искате фонтани по-добре пуснете тези пред НДК. Много по на място са, и лятото разхлаждат цялото пространство.

Съгласен съм, че сега фонтана само пречи на преминаващите и стеснява пешеходната зона. Също така съм съгласен, че е по-добре да се направи една малка кукетна чешмичка с четири чучура, но като знам какви "софиянци" има, ще почнат да пикаят в нея, или да си пускат кучетата-магарета да лочат от нея.

Ако спрете и се замислите, ще видите , че такъв фонтан там е ненужен. Стига с тези безумни идеи (като тази за паркчето върху жълтите павета на ц. . Май в основата на идеята е виждането да се обезкуражат и направят неосъществими народните недоволства и митинги! По-скоро отнворете фонтана на пл. Славейков. Защо никой политик или журналидст не отвори темата за паметник на хан Аспарух в София? Точно това е нужно сега за обединяаване на народа и утвърждаване на държавността. От какво се страхувате?

Някогашния булевард "Витоша" е огледало на пошлост, еснафщина, мутризация, провинциализъм, безидейност и некадърност. Явно на авторите досега извършеното не им стига - е, поне ще останат в история с често споменаване на роднините им след година и половина, когато вече ще са в забвение, а може би и на топло.

Много "добри" предложения :) Достойни са да красят всяка една световна столица. Неизчерпаем е българския талант! Добре че сме с отрицателен прираст ;)

Майко мила, дали студентите са толкова малоумни с абсолютно сбъркани художествени критерии или най-вече техните преподаватели примитивни каскети формирани при социализма. Най-добре ще е да има красива чешма, но пък кой ще я направи явно тези от академията на ниво Петохуйника.

Няма място за подобни простотии точно там. Пречи, освен че е грозен. А новите плочки вече се ронят. Догога ще харчат парите ни по идиотски начин???

Предложенията на студентите - оле мале. Да се чуди човек ,защо в Националната художествена галерия няма нищо свястно ,ами само идиоти скулптори. Как едно нормално предложение няма? Толкова ли е трудно , примерно да сложат нещо класическо - няколко човешки скулптори, като тези в Рим .

Пилеят парите ни като всяка година ремонтират едно и също ,а си чупим колите в дупки по всички останали улици. Г-да ,осъзнайте се !Храните се от нашите данъци. От парите на всички, които живеем и работим в столицата, а не само от тези от нас дето са на Витошка или НДК!

В тая шибана държава никой не носи отговорност. Който е поставил този идиотски фонтан да си плати разходите. Пак се вихри поредната далавера. Всяка година ремонт на един и същи обект - "Витошка", "Мария Луиза" и много други. Целта е да се пълнят гушите на наши хора.

или поне да върне парите ... за да ги дадат на който заслужава

Предложенията на студентите са кошмарни. А и защо насред улицата трябва да цъфне фонтан? Може да му сложат и осветление, та някои да го хване ток, като от фонтана на площад Славейков. По добре да се изгради чешма с много чучури, за да могат хората да пият когато ожаднеят.

Ако може и да я преместят тая чешма, най-добре. Само се спъваме в това безумие.

Фонтана си е супер.Туристите се убиват да се снимат около него.

колко пъти ще ремонтирате- фонтани, плочки със сух разтвор които непрекъсната се клатят! Безобразие, стига сте харчили нашите пари заради вашата некомпетентност!

Защо кмет на София е човек от Самоков? Защо се купуват нови автобуси и трамваи (иначе чудесно и много належащо и то в много по-големи мащаби!) при положение, че улиците и релсите са в трагично състояние и тези превозни средства ще се разбият много скоро? Защо всичко, което рекламират, че се прави в София се финансира предимно от ЕС? Защо София има достатъчно голям бюджет, който не се използва и стотици улици са в окаяно състояние, непипнати от 30 и повече години? Защо? Защо? Защо? Докога, бе мошеници?!!!!

Ами да! На Софиянски какво му беше?!

вЕрно си кух, брато...

Как така "ще се ремонтира целия бул. Витоша"? миналата година и тази го ремонтираха почти целия, сега какво ще правят?????

Фонтан на бул Витоша е най-тъпата хрумка.

След допитването за цената на билетчето, сега популизмът си има нова кукличка в ръцете на същия кукловод, който пък е марионетка в други ръце. Остава да се види дали това е инвестиция в имидж чрез гъделичкането на простотията на овчата маса в точката на инстинкта на всеки за позитивно мислене.

Задавали ли сте си въпроса защо БСП никога не е печелила в София и никога няма да спечели?! От друга страна комунистите винаги вземат изборите в Северна България - най-бедния район в ЕС. Където човек е по-богат - там е по-свободен. БСП/ДСП нямат сметка хората да имат висок стандарт, защото никога повече няма да бъдат на власт.

биеш си плюсове като ножки нали?

Анкетата не работи, оправете я!

Фонтанът като местоположение е дразнещо препятствие. Аз виждам мястото като малък площад с места за сядане в периферията и красива чешма с много чучури. В София всички опити за красиви чешми бяха унищожени. Авторите си прибраха красивите произведения, чучурите бяха окрадени. Къде живеем?

До един!! Е па у София се крадне здраво, оти идват специалисти от цела България !!!!

Всички изложени "проекти" ще придадат още по-грозен вид на фонтана.По добре без тях.

Текущата визия на фонтана е гротеска, а предложенията на студентите от НХА са пародийни, който иска да ги види и да си остане потресен :/