Манолов: Бизнесът се опита да „качи на шейната” Симеонов

Класът „прослужено време“ отпадна преди 10 години, днес такава тема няма и за да се говори за това, има някаква съвсем различна причина.

Обратно в новината

Коментари - Манолов: Бизнесът се опита да „качи на шейната” Симеонов | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма начин Валерката да се е качил на шейната ей така, за без пари ;)

Много отдавна минималната заплата трябваше да стане 1200лв.

Хахахаха, най накрая някой да им каже на работодателите че маймуни с трици не се ловят. Може да звучи грубо но всяка заплата под минимума за съществуване ( храна, дрехи, ток, отопление, вода, телефон, транспорт ) не трябва да се приема за нормално. Които няма необходимите знания и качества да работи на общтините за благото на останалите който плащат данъците. Има много общтини в окаяно състояние където не се поддържат : - училища - градини - между блокови пространства - тротоари ... т.н. Има много работа просто трябва политическо желание !

"а виетнамците вече не им е изгодно да работят у нас" Дори в българската територия "Македония" доходите са с към 15% по-високи. Само в Албания все още не са. Да си спомним писаното от класиците ни за чорбаджиите-изедници...

Кога е решено да се признава стажа само при един работодадел? Значи счетоводител в една фирма,губи квалификацията си и класа ако се премести в друга фирма...... Значи шивачка в една фирма ,ако смени работодателя си си губи класа???? Това къде го пише за един същи работодател? Я дай кога и в кой член от КТ сте закрепостили работника????? Или сега сте го измислили???????

Чорбаджиите искат да станат милярдери за 1 ден, да ама света така не работи :-)

Браво, Манолов!

Хотелите по морето и в планината трябва да се облагат с патентен данък върху брой стаи, брой маси и брой услуги. Така няма да могат да крият доходи и в хазната ще влезе сумати пара. Трябва да има прогресивен патентен данък, като до 5 стаи да не се облагат с данък, по принципа на необлагаемия минимум.

Затова пък (дори) миграстите не щат да остават тук- радвайте се на гладен стомах.

"Този тип допълнително плащане не се отнася практически за никого другиго. Ако толкова настояват, да си го премахнат в Народното събрание." Ха ха, браво. Тези от НС се оказаха за пореден път големи лицемери.

Момент! "преди 10 години е отпаднал класът прослужено време ..искате да кажете, че през 2006-2007 г., при управлението на най-социалната партия е отпаднал?! ..същата, която сега протестира против това?! Този лъже!

Махнат ли клас просл.време--допълнението към заплатата ще е субективно-по вярност към шефа и хората ще се озлобят--а сега поне има някакъв ред.

Една част от този водевил, който се случва, е и заради това, че тези работодатели искат да им се позволи безконтролно да търсят евтини работници от чужбина, без да се интересуват какво ще стане с нашия пазар на труда и държавата по-нататък - АКО ПРАЖИТЕЛСТВОТО РАРЕШИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ СЛАГА КРАЙ НА БЪЛГАРИЯ!

Mанолов, кажи им го с думи прости: Kогато ,минималната заплата стане колкото половината заплата на министрите и депутатите, тогава може да има ефект!! A, нека Tе, си кажат колко е половината на техните заплати и готово! ;)

Браво Манолов ама друг път! Я прочети счетоводителя преди теб !

Най-големият ни проблем са доходите. Без прилични доходи, забравете за Еврозоната, категоричен е Манолов. точно така нека има реферндум за тази зона за глупостите на слави имаше за тгова не ще промени коленно живота ни не да решават 100-200 политици и Богаташи българския народ не иска салатата му да стане от 2 лв на 2 евро - НЕ!!!!

Много чудно от къде ще ги внасят тези работници? Там където заплатите са по-ниски от бг хората се катерят по дърветата и рупат банана. Но булгарзесмена е дебела , не увираща чутура. Той ще фалира пред това да дава нормални заплати.За него работника е роб и същината на бизнеса му се гради около това. Изобщо немогат да си представят че фирмите могат да функционират ако плащат нормални заплати. Скоро ще започнат да фалират от скръндзливост.

Брей, тая държавна чиновническа лапачница си е запазила всички придобивки от комунизма, плюс нови от капитализма, докато народа го хвърлиха на вълците да го ръфат.

не знам как е при вас, но когато си сменя работата, прослуженото време започва да ми тече от 0 г, 0м, 0д.

Естествено че лъже ! Я му прочети обърканите изказвания !

Точно и ясно изразена позиция за истината в страната ни. "Според него работодателите, искат-не искат, са започнали да развързват кесиите, защото го закъсаха с работната сила." Аааааа....усетиха се, че няма кой да им работи за тези пари." Те, работодателите за още неща ще се усетят, ама да не стане късно. Тъй като гледат на хората, продаващи труда си като на хора втора категория, като на прости и наивни хора, които могат да мачкат и ограбват. Но, не останаха такива, които да работят без пари. Още повече, че талантливите продължават да бягат от България и кадърните намаляват прогресивно. И няма как млад човек да има богат професионален опит че да е на едно ниво с човек с голям стаж. Ако се намират такива, то всеки работодател може да ги стимулира допълнително. Така че, тоя съмнителен "бизнес" дето само реве и проявява куп претенции да се намаляват почивните дни, да отпадне минималната работна заплата и т.н да се скрие някъде. Не сме гласували за него, че той да определя правилата. За това си имаме един куп депутати, партии и т.н А и гледам в джобса една и съща фирма, за която се знае че работодателят унизява и плаща минимално на работниците си, постоянно пуска нови обяви за едни и същи позиции. Тая тенденция ще се увеличава щом са с мислене и действия на капиталисти към роби.

Вече виждам въпросът в Референдума: Каква заплата искате? - 5000 евро - 10 000 евро - 50 000 евро Даже може и втори въпрос! - на месец - на ден - на час

Работодателите да развързват кесиите, защото го закъсаха с работната сила. Усетиха се, че няма кой да им работи за тези пари. Следователно аргументът няма пари не е верен. То като гледам доста работодатели са тръгнали да затварят! Та да видим!

Ти в реалния свят ли живееш??? Сменял ли си различни работни места? Когато се започва нова работа човек се договаря за заплата, обикновено го интересува нето - чистата заплата. И ако се договориш за 1200 лв работодателят няма да ти изплаща 1200 + класа, който имаш до момента, а в тези 1200 ще влиза класа. Ако останеш повече години при този работодател ще се увеличава класа и съответно с малко всяка година и чистите пари към тези 1200.

и синдикатите са премахнали класа на работещите в частния сектор преди 10 години.....а на държавната администразция......оня ден.... а пък на депутатите изобщо не са го барнали.

ми тя беше бе! не помниш ли? пакет цигари струваше 500 лв. а столевката стигаше за десет дъвчащи бонбончета!

Изброените от Манолов лица - министри и депутати много трудно могат да бъдат определени като "чиновници". Те са политици - мултимилионери. Повечето от тях са собственици на хотели, заводи и имущество за стотици милиони. За "чиновниците" и за всички останали обикновени българи класът прослужено време бе премахнат през 2009 г. от Симеон Дянков.

Ще затварят я. При тази никаква минимална заплата всички ще затворят един ден, щото няма да има кой да им купува стоката.

знам и в момента няма ограничения да се внасят работници от страни в ЕС и няма никакъв проблем да се заменят скъпоструващите българи с евтини работници от Германия, Франция, Великобритания

Ако има работеща съдебна система, ако има борба с корупцията, ако има ефективни присъди на висши политици, никой няма да го интересуват тези теми. Ще има инвестиции, ще има високи заплати, ще им ръст. Сега се играят само циркове за съхраняване на 70 годишното статукво.

Абе вие четете ли какво пиша?! За какъв клас ми говорите, като този казва, че това е отпаднало преди 10 години?!

... интересно. " В момента се ползва добавка за професионален опит и стаж и то само при един работодател по негово решение. " ... е аз защо плащам на работниците добавка :))) ... със счетоводителката навремето го коментирахме и изрично и казах да остане :))) . и доколкото знам не съм само аз таска

Разбира се за висшите кръгове на властта всички придобивки си остават. Те нямат нужда от синдикати а от шутове в задните части за да се осъзнават от време на време на кой свят се намират.

"таска" да се чете "така." :)

от свиня мас и от кумунист власт саде с дране

абе нали штиахми да вземим сирийци да ни работат за 200 евро как убишта дрогарката криСТАЛИНА ма тиа избегаа....

Цитат: "....Класът прослужено време отпадна преди 10 години, днес такава тема няма и за да се говори за това, има някаква съвсем различна причина. ..." Тия от КТ " Подкрепа " и КНСБ нещо не са се разбрали какво да говорят. До преди 1-2 дни шефчето на КНСБ казваше че няма да допусне " клас прослужено време да отпадне и добави че подобен клас се плаща на всеки работник по 0.6% за всяка година а полицаите даже получавали по 2% клас за всяка прослужена година ". Днес излиза шефчето на КТ Подкрепа и след неговото изказване излиза от КНСБ също нямат представа че класовете за прослужено време в частният сектор били отпаднали преди 10 год. :) Вчера Боце Кратуня казва " Клас прослужено време се запазва " , мъжът-жена Мендо Стоянов така се бе разпенил " как можело да се дискриминират младите и по старите служители у нас и даже предложи " класовете да минат към основната заплата " ...а бе как да минат като такива класове според Манолов нямало от 10 години? Гледай сега ново 20-сет :) Хора верно тая фалирала държава е на тотален автопилот! като за капак аз поразпитах мои приятели как са нещата във фирмите в които работят и даже видяш фиш-ве за заплати в които четно си пише " Клас прослужено време толкова процента " :) Пълна каша , Цирк и безхаберие! Никой незнае какво се случва в тоя Бустан

джобса мерило за работодател ли ти е :) ... да имам и работника си :)))

Е да, ама той се е самоопределил като "БИЗНЕСА" и това дава правомощия да говори от името на всички работодатели.

Е ами това - копелдаците си правят каквото си искат за да го зачукат на работниците !

Значи ако един депутатит е бил кравар 20г,(каквито по същество са всички), за придобитите умения като кравар получава клас прослужено време в парламента...дето с малкото си чукче чука и кове закончета... Майтап бе Балки!

Не на шейната, а на черешата, и не го качиха, а сам се качи;)) Все пак да не забравяме, че пресния депутат Валерко пребиваваше ( и пребивава още) дълги години в групичката на същите тези работодатели и тяхната болка не му е чужда!

Отварянето на пазара на труда в ЕС за българската работна ръка се оказа своеобразна революция за българския средностатистически добър работник. За квалифицираните няма смисъл да коментирам. Образовани и съвестни хора се търсят винаги. Ще мине много време, докато ретро мисленето бъде заменено с новите реалности. Работодателите, особено от старата генерация разсъждават все едно, че притежават работниците, гледат на тях като на заменими вещи. Конкретен пример - преди 6 години работех в един от големите български градове като тесен специалист. Заплата - 1000 лева, осигуряване на минимума. Говорих с управителя за заплата поне 1400 лева, каза - ще организирам така нещата, за да можеш да работиш толкова и да я получаваш. След 6 месеца - нищо. Организирах си среща с него и му казах - разбери, това, което исках беше минимума, а аз оценявам труда си на 2000 чисто. Отговорът беше - "За тези пари ще наема трима, да, ще правят грешки от начало, но след година ще те минат по производителност". Стиснахме си ръцете приятелски, отидох в чужбина, научих език, обогатих се, сега говоря четири езика, смятам, че е постижимо за всеки, и изкарвам три пъти по 2000 лева, което тук, в Германия не е за хвалене - толкова взема шофьор на автобус. Търся нова по-добре платена работа, и се развивам. И още нещо - осигуряват ме на тези пари, отделно тринадесета заплата, бонуси за отпуск и прочее. Да, наема е една трета от заплатата, но с четири хиляди лева спокойно издържам семейство и жена ми се концентрира върху учене на език за да намери по-добра работа. Т.е. парите, които вади само един човек стигат за нормалното съществуване на цялото семейство. Апропо, две години след като се разделихме приятелски с предната ми фирма, се върнах в този град и управителя ми предложи 1700 лева, защото за шестотин само идват и се отказват или не стават. Та, това е положението. Трябва да си отстояваме това, което ни се полага. Не живеем по турско или през комунизма, когато всички са били равни!

Браво г-н Манолов. Това е истината,без европейски доходи не ни трябва ЕС. Европейска заплата и след това всички останали разговори. Това е въпрос на справедливост. Когато дълго време няма справедливост идва тълпата и освен справедливост търси мъст и възмездие. Не дали, а кога. Бой се от търпеливия. Система,която не дава шанс и надежда на губещите е обречена. Напоследък страшно ми харесва,че профсъюзите ефективно заговориха и действат от страната на трудещите се. Браво. Так держать !

Няма как да се подобрят доходите докато има и един човек, който се съгласява да работи каквато и да е работа за месечна заплата, която не покрива и жизнения минимум за съществуване. В момента такава заплата е 1500 лв в големите гладове и 1000 лв в малките. МИНИМАЛНОТО ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ!

за структтурата на работната заплата на МС. Това беше чл. 12.... Сега не мога да вляза в тази наредба за да прочета какво са измъдрили .... НО никога не е ставало дума за един работодател и то по негово желание.. а винаги е ставало дума за стаж по специалността. Манолов да не говори като на женския пазар,а да каже конкретно на хората какви ги вършат в момента.

За съжаление в такава среда си бил. Вместо хора като теб да заминават, тъпите работодатели могат да плащат повезе за да задържът хората в България. Фирмите от български бизнесмени от които повезчто си нямат и на идея ( увеличение на заплата според инфлацията плюс мотивация за добро испълнение плюс бонуси ) как да си задържат кадрите и колко им коства това в дългосрочен план. Много от тях са самоуки и незнаят елементарни неща от работата с хора и как да ръководят.

И аз дълго време работих в София за Чужбина. Над 10г стаж в инженеринга. Стигна се до там да не мога да си поддържам 20 годишната кола. Работих усилено ...заплатата не претърпяваше промени. Работихме уикенди...заплатата не претърпяваше промени. Накрая и аз заминах за Германия и си работя по специалността. Дори стартовото ми възнаграждение в момента ми помага за да издържам семейството си и да имам заделени пари. Живеем спокойно. Благодаря на България. П.С. Същият този българин, който ми беше шеф все пак живееше добре. Човека обиколи света, а ние зяпахме в Неделя като затворници от офиса за някой лев отгоре.

БГ работодателя иска за 500 лева да си има роб - 24/7, да си го бие, да си го унижава и оня да му се моли. Накрая има роб, роб ама неграмотен, освен да иде да донесе вода и да счупи стомната за друго не става.

Назначения капиталист(бивш комунист, настоящ социалист) никога с ТРУД не изкарвал, прехраната си откъде да знае ЧЕ и другите, имат нужда от това от което и ТОЙ се нуждае?!