Над 58 хиляди туристи са пренощували в местата за настаняване в община Приморско за периода от 1 юни до 8 август тази година, според данни от Единната система за туристическа информация.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Основата част от посетителите - над 54 хил., са българи. Сред чуждестранните гости най-много са чешките и полските, имало е и румънски, и немски посетители. Това е станало ясно на работна среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с кмета на община Приморско Димитър Германов и представители на местния бизнес. В разговорите е участвал и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Това лято много български туристи избраха да посетят Приморско и те са основните ни гости през сезона, е коментирал кметът Димитър Германов. По думите му, ако сезонът продължи до 15 септември, ще бъдат отчетени загуби от 40 на сто, които се дължат на липсата на чуждестранните туристи.

Продължаваме активно да работим в малкото останало време от летния сезон със стремеж да подпомогнем бранша и да минимизираме негативните резултати, е заявила вицепремиерът Марияна Николова. Нашите прогнози показват, че има признаци за възстановяване на вътрешния туризъм, при който късните записвания имат ключова роля, е посочила тя.

Министър Николова е отбелязала, че очакванията са намалението на българските посетители през целия летен сезон да е около 30 на сто.

Вицепремиерът е припомнила мерките, предприети от правителството, за да бъде подпомогнат секторът. Туризмът в България и на световно ниво е един от най-засегнатите отрасли от разпространението на Covid-19, спадовете в броя на туристите и пътуванията са големи, а икономическите щети са по-сериозни от тези, които нанесе кризата от 2009 г., е посочила министър Николова.

С цел да избегнем рисковете от разпространението на Covid-19, отменихме всички организирани събития, е информирал Димитър Германов и е коментирал, че присъствието на вицепремиера в общината означава приоритизиране на проблемите на бранша и местните власти.

Марияна Николова е подчертала, че ключов приоритет е да се спазват всички указания за работа, като тя лично проверява дали обектите изпълняват предписанията. Ще бъдем безкомпромисни в контрола, защото е важно да гарантираме здравето на всички туристи, е заявила тя и е допълнила, че до момента по Черноморието няма случай на Covid-19.