Бургазлии излизат на протест срещу намерението за премахване на сградата на книжарница "Хеликон" в центъра на града. Днес от 17.30 часа, те ще се съберат на пл. "Тройката". В социалната мрежа Facebook организаторите призовават протестиращите да носят книга със себе си.

"Коя от построените през последните 30 години сгради в Бургас бихте сложили след 100 години в един бъдещ списък на паметници на културата? Имаме ли наистина нужда от още една висока, лъскава и пустееща сграда в центъра на града? Не ни ли стигат празните магазини по главните улици?

Нека защитим наследството си и покажем, че за нас имат значение облика и историята на града, в който живеем. Приветствам всички, на които им пука, на мирен протест- демонстрация #СКнигавРъка пред емблематичната за града сграда, понастоящем книжарница", пише в поста за събитието под мотото: "С книга в ръка- да опазим културната история на Бургас".

Да поговорим за любимите си книги и да покажем на Община Бургас, че имаме мнение, зоват организаторите на протеста.

Сградата, в която се помещава книжарницата, е част от комплекс на бившата мелница на Хаджипетрови, построена преди 110 години. Тя обаче не фигурира в списъците на Министерство на културата за недвижимите ценности. Според сайта на Община Бургас сградата е проектирана от италианеца Рикардо Тоскани, автор на много от значимите архитектурни паметници, построени в началото на 20-ти век в Бургас. Различни източници сочат още, че някои от сградите на бившето дружество Големи Български Мелници, собственост на Хаджипетрови, са декларирани като недвижима културна ценност от местно значение.

"Процесът на развитие на Бургас разпределя отговорност върху всеки един от нас. Когато ние като общество повишим естетическите си критерии и оценим значимостта на историята, традициите, личностите от миналото, тогава и хората от големия бизнес и институциите ще бъдат адекватни", пишат организаторите на протеста.