Такова становище е приела Етичната комисия на Съдийската колегия на ВСС като е възприела заключенията на комисията към съда в морския град, съобщи "Лекс".

В средата на януари бургаски журналисти се събраха на протест пред съдебната палата в града, за да изразят негодуванието си от поведението на Кунчев в съдебна зала по време на разглеждането на две дела срещу местни медии – burgasnews.com и burgasinfo.com. Те бяха осъдени да платят обезщетение за вреди на Петър Низамов-Перата. Репортерите настояха ВСС да вземе отношение.

Делата, станали повод за протеста на журналистите, са за непозволено увреждане. Те бяха заведени от Низамов заради две публикации по повод на задържането му за побой над охранител в местно заведение. Той беше обвинен за това, че в съучастие с още двама души по хулигански подбуди, с особена жестокост, е причинил лека телесна повреда с разстройство на здравето, неопасно за живота на длъжностно лице, при изпълнение на служебните му задължения. Била му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, за което са били разпространени прессъобщения от полицията и прокуратурата.

Впоследствие съдът оправда Низамов по повдигнатите обвинения и той завежда дела срещу медиите за непозволено увреждане. От burgasnews.com той иска компенсация от 15 000 лв., а от burgasinfo.com – 20 000 лв. Делата се падат на съдия Кунчев от РС-Бургас, който постановява двата сайта да платят на Перата компенсация от съответно от 500 лв. и от 2000 лв. Тя е заради преживян от него дискомфорт в следствие на публикации – едната със заглавие „Биячите от “Джубокс“ остават зад решетките“, а другата – „Биячите от “Джубокс“ остават в ареста“.

И двете решения на РС-Бургас не са окончателни. Тогава Съдийската колегия на ВСС прие декларация в защита на съдията. Но същевременно разпореди и проверка във връзка с информациите за некоректно негово поведение в зала.

Етичната комисия към ОС-Бургас не намери данни за поведение на съдия Калин Кунчев, което да противоречи на правилата за професионална етика. Тя е провела шест заседания, изслушала е и него, и представители на страните по делата.

В изпратеното до кадровия орган становище местната етична комисия казва още, че не може да се квалифицира като нарушение на етичните правила напътстването на страните към спогодба от съдия Кунчев непосредствено след приключване на съдебното заседание.

„По посоченото гражданско дело съдия Кунчев е отправил предупреждения до ищеца Низамов да не нарушава реда в съдебната зала под страх от санкция, както и да не влиза в пререкания с представители на ответната страна. Тези предупреждения са отразени в протоколите от съдебните заседания, проведени на 28 юни 2017 г. и на 13 декември 2017 г.

Според Комисията въз основа на извършената проверка се налага извод, че съдия Кунчев не е оставял без последствия нарушенията на реда в съдебната зала и няма основания да се приеме, че той е толерирал по някакъв начин поведението на ищеца“, съобщават още от ВСС.

Не на последно място става ясно, че нито една от страните не е поискала поправка или допълване на някой от протоколите от съдебните заседания.

Становището на етичната комисия към ОС-Бургас е било разгледано от съответната комисия на СК на ВСС и е било подкрепено от членовете ѝ. Резултатите от проверката на Инспектората към ВСС съвпадат с тези на местната етична комисия, а именно, че Кунчев не е накърнил престижа на съдебната власт. Според становището на ИВСС оплакванията в образуваната по случая преписка касаят постановените съдебни актове, процесуални действия по съдебни дела, които следва да бъдат обект на инстанционен контрол, се казва още в съобщението от ВСС.