Второ огнище на птичи грип е сред дивите птици на територията на резерват „Ропотамо“. За завишена смъртност в защитената местност „Аркутино“ при малките птичета, които носят името „орехчета“ или „мушитрънчета“ сигнал са подали охраната и РИОСВ.

Директорът на областната дирекция по безопасност на храните Георги Митев съобщи, че са взети проби и е установено лабораторно, че имаме инфлуенца тип А. В района няма промишлени птицеферми. Чрез кметовете стопаните са инструктирани за повишена бдителност и биологична сигурност - да не се оставят птиците на открито.

Определена е три километрова предпазна зона, в която попадат резерват „Ропотамо“, защитена местност "Алепу" и в район от 10 км на територията на община Приморско-града, село Веселие, защитена местност „Стамополу“ и част от община Созопол-село Равадиново се извършва наблюдение, уточни Митев.

Първото огнище на птичи грип бе регистрирано през миналата седмица в средецкото село Проход, отново при диви пернати. Унищожени бяха 91 птици.

На този етап няма заболяване сред домашните птици в областа, нито връзка между двете огнища.

Появата на зболяването не е изненада за ветеринарните власти, тъй като през Бургаска област минава миграционния път на дивите птици Виа Понтика, а в Западна Европа инфлуенцата сред птиците е вече доста разпространена.