Пиратите били изтласкани в спасителна лодка, а екипажът успял да плени един от пиратите. Пиратите пък похитили капитана на търговския съд. Екипажът държал 12 часа плененият пират. После го освободили срещу капитана, но размяната не се получила. Плавателния съд на пиратите е бил потопен от самите тях при нападението над търговския кораб те били в спасителна лодка, заедно с пленения капитан.
В телефонен разговор с телевизионния канал CNN помощник-капитана Кен Куин съобщи, че другите 20 членове на екипажа опитват да договорят освобождаването на капитана срещу храна. “Те искат откуп за капитана ни, а ние се опитваме да го освободим. “Предлагаме им храна, но нещата не вървят добре“, добави той. Боен кораб на международните сили край бреговете на Сомалия тръгнал до кораба, плаващ под американски флаг, съобщи Франс прес. 17 000-тонният “Maersk Alabama“ е използван за превози от датска компания, но екипажът е съставен от американци. Атаката е била извършена рано сутринта в сряда, на около 280 мили североизточно от града Ейл, който се намира в областта Пунтланд в Сомалия.
В ръцете на сомалийските пирати обаче са 16 български моряци, които са част от екипажа на британския кораб “Маласпина касъл“. Капитан на кораба е българинът Николай Матеев. Освен българи на борда му има моряци от Русия, Украйна,и Филипините. От фирмата оператор на плавателния съд “Б Нави България“ ЕООД заявиха, че товарния кораб е извършвал рейс от Новоросийск до Китай и е натоварен с желязо. Засега няма офицално искане за откуп, въпреки появилите се информации, че за освобождаването на кораба е поискана сума от 2 000 000 долара.