На посветена на борбата срещу пиратството международна конференция в Найроби, организирана от световната организация и кенийските власти, Абдула подчерта, че пиратите са действали напълно безнаказано, съобщи БТА. Те атакуваха 32 кораба само от началото на октомври, припомни той и предупреди, че "заплахата от пиратството не може и не бива повече да бъде подценявана."
Абдула се аргументира, че безпрецедентното увеличаване на пиратските нападения край бреговете на Сомалия заплашва свободата на движение и сигурността на морските пътища, като при това излага на риск не само африканската държава и останалите страни от региона, но и голяма част от световната търговия.
От първостепенно значение е да бъдат установени и преследвани финансистите на пиратите, изтъкна специалният пратеник на ООН за Сомалия. Той призова държавите, които имат възможност, да проследяват и замразяват авоарите на хората, които подкрепят извършителите на морските нападения.
Що се отнася до самите пирати, Абдула отбеляза, че повечето от тях са бивши служители на бреговата охрана или сезонни рибари.