Специалният самолет, който транспортира най-издирвания през последните години обвиняем, е кацнал на холандското летище в 7.30 часа българско време.
Обвиненият във военни престъпления Караджич напусна Сърбия тази нощ около 4.00 местно време. Ескортиран от маскирани представители на тайната полиция на Сърбия, той бе откаран от специалната съдебна сграда в Белград към летището до борда на малък самолет за Холандия, под конвой от два черни вана със затъмнени стъкла. Тази сутрин той е докаран в центъра за задържане на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия в Схевенинген. След това той е бил транспортиран до затвора в предградието на Хага. Оттам потвърдиха задържането му.
Заповедта за екстрадирането на Караджич е била подписана от министъра на правосъдието на Сърбия Снежана Малович, съобщи сръбската агенция БЕТА, цитирана от БГНЕС.
Поне 50 души бяха ранени при масови протести в подкрепа на Радован Караджич, провели се снощи в Белград.
63-годишният бивш лидер на босненските сърби ще отговаря по две обвинения: за геноцид по време на 43-месечната обсада на Сараево и за масовото клане през 1995 г. на 8000 мюсюлмани в Сребреница – най-зловещата варварщина в Европа след края на Втората световна война. Караджич бе заловен на 21 юли, след 11 години издирване, под чужда самоличност и с променена външност.