Това става възможно след като Върховният административен съд обяви за нищожни част от решенията на Управителния съвет на касата, които определят условията на работа в здравните заведения, предаде bTV.
Решението на петчленния състав на ВАС не подлежи на обжалване и обявява за нищожни 23 текста от решенията на Управителния съвет на НЗОК, които се отнасят за тази година. Отменени са лимитите в доболничната помощ, изискването болницата да има акредитация, за да сключи договор с касата, както и това лекарите да имат право да работят на трудов договор само в едно лечебно заведение.
"Има един текст в това решение, който казва, че ако човек влезе в болница с няколко заболявания, НЗОК плаща за лечение само по 1 клинична пътека. Този текст също е отменен и сега ако имаш 3 заболявания, трябва да ти платят 3 клинични пътеки, а не само една", каза Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването.
"Ето го доплащането, което за нас е законно тъй като ние официално сме го обявили включително и в сайта на болницата. Касата не го заплаща, а лъже българските граждани", каза д-р Димитър Димитров, директор на болница "Св. Анна".
Болницата тази година е глобена с около 30 хиляди лева заради лекари, които освен в нея са работили и в доболнична помощ, съобщи директорът й. Сега ръководството на болницата ще може да поиска касата да върне взетите пари.
"Всъщност как ще ни бъдат възстановени незаконно приетите средства, санкциите върху българските болници и то с лихвите, пропуснатите ползи и лошото име, което нанасят на българските болници тези ръководители на така наречената каса", каза д-р Димитров.
От Националната здравноосигурителна каса отказаха коментар.