Преди това Австрия съобщи, че руските газови доставки за страната изцяло са прекратени. В комюнике на австрийския концерн О Ем Ви (OMV) се посочва, че за компенсиране на загубите и поддържане на необходимото налягане в газопроводите са задействани резервните газохранилища, запасите в които ще стигнат за около три месеца.
Доставките на руски природен газ за Чехия и Словакия са спрени напълно, съобщи говорител на чешката газоразпределителна компания Ер Ве Е Трансгаз (RWE Transgas) Мартин Халупски, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Италианската енергийна компания Ени (Eni), която е най-големият доставчик на газ в Италия, съобщи, че не получава руски газ от 0,00 часа по Гринуич тази нощ, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС. Ени уточни, че не получава никакъв газ от газопровода през Австрия, единственият, през който се получава руски газ.
Руската газова компания "Газпром" е прекратила днес подаването на газ през Украйна към Европа. Това съобщи говорителят на украинската компания "Нафтогаз" Валентин Землянский, цитиран от световните агенции.
"Русия остави Европа без газ", добави той. Говорителят уточни, че в 7,44 ч. местно време е спряно изцяло подаването на газ за европейските потребители чрез единствената работеща газоизмервателна станция "Суджа". Той посочи, че доставките на газ за украинските потребители се осигуряват от подземните хранилища.
Украйна е спряла подаването през последния, четвърти газопровод за доставка на руски газ за Европа, заяви на свой ред вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Руският премиер Владимир Путин, който се срещна с председателя на "Газпром" Алексей Милер, се съгласи с предложението да бъдат спрени доставките на газ през Украйна. Милер предложи мярката, тъй като компанията разполага с доказателства, че Киев е спрял напълно транзита на синьо гориво към Европа. Това предадоха руски медии, цитирани от БНР.
Доказателството било оценка на независима международна компания.
"Аз съм съгласен с вашето предложение да спрем доставките на газ до границата с Украйна. Но трябва да сторим това максимално публично и в присъствиеуто на международни наблюдатели", подчерта руският премиер.
По-рано директорът на "Газпром" заяви, че компанията не е спирала подаването на газ за европейските си клиенти през територията на Украйна. Между Москва и Киев има действащ договор за износ на газ за Европа и няма нужда от никакви допълнителни преговори по него, подчерта Милер на пресконфренеция в Санкт Петербург. Той добави, че Русия продължава да доставя газ докато Украйна закрива един по един експортните си коридори и така европейските клиенти не получават газ.
"От началото на годината Украйна е откраднала само от Газпром над 86 милиона кубични метра газ. Газпром призовава украинската страна незабавно да компенсира европейските потребители с тези обеми", се допълва в съобщението на Газпром, цитирано от ИТАР-ТАСС.