Това предлага Столичната община във внесения в Столичния общински съвет нов проект за наредба за обществения ред, съобщи БТА. Такива са и одобрени от правителството поправки в Закона за закрила на детето. (Виж линка)
На собствениците и управителите на заведения е забранено да продават и сервират алкохол, тютюн и тютюневи изделия на лица под 18-годишна възраст.
При установяването деца до 18 години след 22.00 ч. в заведения и на обществени места без придружители, незабавно ще бъдат уведомявани МВР, дирекцията "Социално подпомагане" и отделът "Закрила на детето", се посочва в проектонаредбата. В нея се забранява търговските обекти, където се консумира алкохол, коитото причиняват шум и се намират на отстояние до 50 метра от жилищни сгради, да работят след 22.00 часа. Ако бъдат констатирани две нарушения в рамките на една година, районните кметове ще отнемат временно разрешителното за извършване на търговска дейност.
В сградите, етажна собственост, може да се извършва търговска или друга стопанска дейност само в обектите, предвидени за такава цел, съгласно одобрения и съгласуван проект на сградата или в обекти, за които са спазени нормативно установените изисквания за функционирането им. Работното им време трябва да е до 22.00 ч., а за търговските обекти с работно време, различно от посоченото, находящи се в жилищни сгради с режим на етажна собственост, се изисква съгласието на 50 процента плюс един от собствениците, искат още от общината.
В проекта се посочва, че наредбата за организация на движението ще бъде допълнена с нов текст, в който се забранява паркирането върху или в близост по-малко от два метра от улични противопожарни хидранти.
В наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност в София ще бъде записано, че равнищата на шум от определен обект ще се доказват с протокол от СРИОКОЗ, удостоверяващ, че при експлоатацията не се надвишават допустимите норми. В същата наредба ще се допълни и текст, според който масите и столовете на открито към търговски обект в жилищни сгради или на по-малко от 30 метра от тях, могат да се използват само в периода от 8.00 до 22.00 часа.