"На 8 януари са насрочени срещи с Европейската комисия и Европейския парламент в Брюксел", посочи Милер. Той потвърди, че Украйна "краде" близо 15 процента от природния газ, който се транспортира през нейна територия към Европа, предаде БТА.
Шефът на Газпром каза също, че руският газов холдинг е готов по всяко време да поднови преговорите с украинската компания Нафтогаз.
Милер е информирал Путин, че не вижда смисъл Газпром да подава газ на границата на Русия с Украйна, ако Киев прекъсне изцяло доставките на газ за потребителите в Централна и Западна Европа.
В Берлин представител на председателството на ЕС заяви, че руската и украинската страна изглеждат готови да подновят преговорите за прекратяване на газовия конфликт, предаде Ройтерс. "Единственото решение е веднага да се седне на масата за преговори", заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Ржиман след разговор със заместник-председателя на Газпром Александър Медведев в Берлин и срещи с украински представители по-рано днес в Киев. Редица страни от ЕС настояват за незабавно свикване на среща на високо равнище ЕС - Русия - Украйна, посветена на газовия проблем. Това е казал за ИТАР-ТАСС представител на ЕС.
Сегашният газов спор е аргумент за Русия да поиска Европа да заеме ясна позиция за газопроводите Северен и Южен поток, коментира руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Когато Европейският съюз разбере, че неговите потребители изпитват недостиг на газ, ще бъде постигнато реално споразумение между ЕС и Русия за диверсификация на руските газови доставки в Европа, посочи Рогозин пред радио "Ехото на Москва". Преди всичко според него е необходимо да се ускорят балтийският и южният вариант, които "сега са обект на множество спекулации от страна на нашите неприятели".