Указите, възложените поръчения, посещенията и изявленията на Медведев вече дават възможност да съдим какви приоритети е избрал за себе си новият държавен глава и каква е политическата стратегия, която смята да следва в близко бъдеще, пише "Комсомолская правда", цитирана от БТА.
Медведев успя да направи доста неща. Обнародвани са вече нова концепция за външната политика на Русия, национален план за борба срещу корупцията, мерки за насърчаване на малкия бизнес. А най-твърдото решение на президента бе за провеждане на миротворческа операция в Южна Осетия. Ако не бе денят 8 август, когато започна войната, 100-те дни на президента Медведев щяха да изглеждат съвсем различно, твърди официозът "Росийская газета". Когато се нанасяше в Кремъл, Медведев бе човек либерален - заради възрастта, възпитанието и образованието си, способен да се разбира със Запада, имаше позитивна програма за постъпателно развитие на Русия. С други думи, един мирен президент за една мирна, спокойна страна, какъвто всъщност бе в течение на 94 дни. Животът обаче твърде бързо подложи "мирния и спокоен" президент на проверка и ненадейно промени изходните условия, в които бе поел мандата. Във връзка с последните събития в Грузия дневният ред на Медведев съществено се разшири, което стеснява неговото поле за маневри.
Никой дори не се опитва да прогнозира каква съдба чака преговорите между Русия и ЕС за нов договор за сътрудничество. Как ще приключи дългогодишният сериал с бъдещото руско членство в Световната търговска организация. Какви други начини, освен ПРО в Европа, ще потърсят САЩ, за да бранят себе си и своите съюзници от "непредсказуемата и агресивна Русия". Какво ще стане с ОНД, която в най-добрия случай "не забеляза" събитията в Южна Осетия. Медведев ще се сблъска с всички тези въпроси, а и с много други, посочва "Росийская газета".
Като първа санкция срещу Русия страни от НАТО - САЩ, Великобритания и Франция, ще отменят участието си в насроченото съвместно военноморско учение с Русия в Японско море. Според американски медии държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс обсъжда с лидерите на страните от Г-8 възможността Русия да бъде изключена от тази организация. Вашингтон обаче се обявява за колективни действия на Запада спрямо Русия. Украйна, Полша и балтийските страни са на позиции, близки до тези на САЩ, и настояват най-малкото да се отложат преговорите за нов базов договор между Русия и ЕС.