Преди ден от държавното обвинение са наложили безсрочна забрана на вече бившия концесионер на чистотата в града да прибере своите контейнери, въпреки че дружеството няма договори за сметоизвозване, а съдовете са негови.
"В тази ситуация прибирането на съдовете представлява престъпление, защото се създава опасност за общественото здраве. Забраната важи докато Столичната община и "Новера" се разберат или кметството сложи нови кофи. Тези въпроси не засягат прокуратурата", добави градският прокурор.
Той съобщи, че в събота сутринта е имал среща с цялото управително тяло на инвестиционния фонд "Екуест" (собственици на "Новера", бел.ред) и е обяснил мотивите за налагането на забрана върху съдовете. "Те обясниха пред мен, че смятат да продължат да чистят. Не знам как ще стане това при положение, че вече нямат договори. Нас обаче ни интересува само да не се вдигат съдовете", добави Кокинов. В тази връзка прокуратурата е възложила на полицията да следи за спазването на забраната.
С това действие прокуратурата отне последния коз на "Новера" за налагане на непосредствен натиск върху Столична община. На 1 март при липса на такава забрана дружеството си взе контейнерите от районите "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица", оставяйки значително количество разпилян боклук по улиците. До доставката на нови кофи софиянци бяха принудени да изхвърлят битовата си смет в съдовете за разделно събиране.
По-късно говорителят на "Новера" Димитър Димитров обясни за "По света и у нас", че от днес фирмата няма как да коментира ситуацията по сметоизвозването, тъй като Столичната община е прекратила едностранно отношенията си с нея и така на практика тя няма нищо общо с извозването на боклука. С постановление на прокуратурата фирма "Новера" се задължава да не прибира кофите си за отпадъци. В постановлението няма посочен краен срок, съобщиха от фирмата. Става дума за повече от 80 000 кофи - собственост на дружеството, уточниха от "Новера". Кофите са извън районите "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и част от "Триадица".
Преди обед шефът на "Новера" Борислав Лазаров бе привикан и в Държавната агенция за Национална сигурност (ДАНС). Държавната агенция има 30 дни да провери причините за отказа на "Новера" да чисти.
Засега контейнерите за боклук са препълнени в центъра на София и крайните квартали, въпреки че от Столичната община отчетоха, че от полунощ до обяд в събота са събрани и транспортирани 367 тона отпадъци на сметището в квартал "Суходол". Кметът на София Бойко Борисов изказа благодарност на министъра на правосъдието Миглена Тачева, която позволи лица, лишени от свобода, да се включат в сметосъбирането на територията на столицата. С разрешението на министър Тачева 80 души, излежаващи присъди при лек режим в софийския затвор, ще участват в събирането на битови отпадъци, съобщиха от Столична община.