Преписката беше образувана по искане от кмета на София да се разследва източникът, разпространил в българските медии "лъжливи обвинения по негов адрес". Става дума за изявлението на Йосич пред съда в Белград, цитирано от сръбските медии, че докато е бил в България е бил покровителстван от службите и лично от Борисов.
Анализирайки събраната информация се установи, че българските правоохранителни и правораздавателни органи са извършили голяма по обем работа, свързана с установяването и екстрадирането на сръбския гражданин Сретен Йосич", се казва в постановлението на Софийска градска прокуратура, разпространено от пресслужбата на общината.
Тази работа е извършена в пълен синхрон между МВР, ВКП и чуждестранните партньори. Не са установени негови контакти с държавни структури и длъжностни лица, включително и Бойко Борисов.
Компетентните български органи, надлежно оторизирани от държавата да охраняват националната сигурност, по категоричен начин изключват каквито и да било нерегламентирани връзки и отношения между Йосич и тях, в частност и с Борисов. Поради това, не следва да се обсъждат, а още по-малко - кредитират други, различни от установеното изявления, предположения и коментарии, пише още в прокурорското заключение.
Настоящата проверка не е установила дали Йосич е направил изявление в Окръжния съд на Белград, засягащо български граждани. Единствено е установено, че на 08.04.2009 г. и след това в сръбските медии са интерпретирани такива изявления.
От прокуратурата заключават, че няма данни за разгласяването на държавна тайна заради което да бъде образувано досъдебно производство. Установено е, че по случая класифицирана информация се съдържа единствено в цитираното по-горе архивно дело на МВР, се казва още в постановлението.
По-рано днес парламентът удължи с четири седмици срока на дейност на временната анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата по престоя на Сретен Йосич и проучване на твърденията му за покровителство от български държавни органи, съобщи БТА. За удължаването на срока настоя председателят на комисията Христо Бисеров, с мотива, че е направено искане до МВР за разсекретяване на информация за имената и самоличностите, които сърбинът е ползвал, докато е бил в България.
"Разсекретяването ще отнеме известно време, а тази информация е от решаващо значение за установяване на факти и обстоятелства по поставената пред временната комисия задача", аргументира се Бисеров.