С проектозакона се забранява повторното отваряне на депото за отпадъци в Суходол, което трябва да бъде окончателно затворено до края на годината, съобщи председателят на Кризисния щаб и областен управител на София Тодор Модев. Според него дори и с надстройка, депото в Суходол вече се е изчерпало и може да работи до края на годината.
От 1-ви януари 2010 г. трябва да заработи площадка, която ще приема отпадъците до построяването на нов завод. Средствата за всичко това трябва да се отпуснат от държавата, тъй като общината не разполага с достатъчно пари, категоричен е Модев.
От отпуснатите от държавата 10 млн. лева за кризисното чистене щабът е успял да се вмъкне в едва 600 хил. лева, които обаче все още не са изплатени, съобщи още Модев. В тази сума се включват абсолютно всички разходи по събирането и извозването на отпадъците.
София може да бъде чиста с много по-малко пари, заяви още той.
Кризисният щаб ще продължава да функционира до окончателното разрешаване на кризата с боклука в София. Фирмите, наети от него, ще чистят столицата и през предстоящите 6 почивни дни, но след това ще се съсредоточат само в миенето и метенето на улиците. Ако спрем да чистим по време на празниците, ще видите, че нещата пак ще си дойдат по старому и ще се задръсти от боклуци, допълни Модев.
След празниците извозването на отпадъците ще се осъществява от общинските фирми, а Кризисният щаб ще ликвидира нерагламентираните сметища.
Депото "Суходол" работи на база издаденото комплексно разрешително от министъра на околната среда и водите и до момента в Столичната община не е постъпвала информация за намерения за промяна на разрешителното от страна на компетентния орган. Това каза за БТА зам.-кметът по околна среда на Столичната община Мария Бояджийска. Единствената площадка за депониране на отпадъци след предварителното им третиране, определена с решение на Столичния общински съвет, е тази в местността "Садината" край село Яна, до която ще се изграждат и инсталациите за третиране на отпадъците на София, каза още Бояджийска. Площадката ще работи след 2011 г., допълни тя. По думите й не са обсъждани варианти за други площадки за депониране на отпадъци.
Криза с боклука може да има, защото на всички е ясно колко време се изисква по закон, за да се направи депо за отпадъци, но това ще е криза, предизвикана от Националния кризисен щаб. Това каза на пресконференция на групата съветници от ГЕРБ в СОС председателят на комисията по околна среда Лорита Радева в отговор на намерението депото в Суходол да бъде затворено, а от 1 януари 2010 година боклукът да се депонира на друго място.