Това заключение се съдържа в Годишния доклад за правата на човека на американския Държавен департамент, предаде БТА. В раздела за България на документа се отбелязва, че българското правителство не преследва настъпателно организираната престъпност или корупцията и че български официални представители често пъти участват в корупционни практики безнаказано.
След негативен доклад на ЕС през юни и блокирането на 486 милиона евро от предприсъединителната помощ за България на 23 юли, правителството прие план в 80 точки, за да отговори на страховете на ЕС, че се е провалило в разследването на лошото управление на средствата от европейските фондове, се припомня в доклада. В частта на доклада, посветена на проявите на корупцията сред властта в България, се цитира делото срещу групата Николов-Стойков и се припомня, че има твърдения, че тази група е спонсорирала ключови български политици и че в доклад на ЕС, изтекъл в медиите, тя е сочена за криминална мрежа.
В доклада на Държавния департамент се припомня и присъдата от година и половина заради злоупотреби с властта на Иван Иванов, бившия директор на звеното за борба с организираната престъпност към МВР. Цитира се и делото срещу Румен Петков за това, че е огласил името на агент на ДАНС. В този раздел на доклада се отбелязват и някои от действията на новата агенция ДАНС в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, като например арестуването на заместник-председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Иван Леков заради манипулиране на футболни съдии, на заместник-областния управител на София Мариус Цаков заради получаване на подкуп или на председателката на административния съд във Варна Анелия Цветкова заради получаване на подкуп.
Припомня се, че през април вътрешният министър Румен Петков е подал оставка под политически натиск след изтичане на информации за негови срещи с фигури от света на организираната престъпност, по време на които той се опитвал да посредничи за мир между враждуващите престъпни групи. Оставката на Петков накара правителството да ремонтира министерството на вътрешните работи. Последвалите структурни промени, скандали и ниските заплати във ведомството обаче подкопаха значително духа на неговите служители и те организираха символични протести, за да изразят недоволството си, пише в документа.
В частта за свободата на медиите в доклада на Държавния департамент се припомня за нападението срещу главния редактор на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов и убийството на Георги Стоев. Отчита се, че няма напредък и по разследването за взрива в апартамента на журналиста Васил Иванов. В частта за избори в доклада, в който се цитират и данни от 2007 г., се припомня изборите за местни органи на властта от есента на 2007 г., бяха белязани от информации за купуване на гласове. В раздела за трафик на хора се припомня, че България остава отправна точка или транзитен път за трафик на хора. Главната дестинация на жертвите на трафика са Гърция, Турция, Чехия, Полша, Македония, Косово и Западна Европа. Жертви на трафика са прекарвани през България за тези дестинации от Румъния, Молдова, Русия, Украйна и Централна Азия. Уточнява се, че почти всички жертви са жени и момичета, които стават обект на сексуална експлоатация. Понякога жертви стават и млади момчета. В този раздел се посочва като пример за успех в борбата с трафика на хора в България осъдителната присъда от 13 години затвор за Ангел Любенов, ръководил мрежа за проституция, в която били въвлечени деца от сиропиталището в Берковица.