Всички арестувани са заподозрени, че са част от терористичната мрежа Ал Кайда. Според говорител на прокуратурата в Брюксел един от задържаните е трябвало да извърши самоубийствен атентат. Полицията е била принудена да действа бързо и арестите бяха извършени часове преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предаде БНТ.
Според белгийската прокуратура един от арестуваните вече се бил сбогувал с близките си, тъй като трябвало да изпълни мисия, от която нямало да се завърне. Никой засега не може със сигурност да каже къде е трябвало да бъде извършен готвеният атентат. Според прокуратурата в Брюксел е възможно атентатът да е бил насочен срещу цели в Пакистан или Афганистан.
Не е изключено обаче цел на терористите да е била и срещата на върха на евросъюза тук в Брюксел. И по-точно - участващите в нея държавни и правителствени лидери на 27-те страни-членки на ЕС.
Затова белгийската полиция е действала изключително бързо. В операцията, проведена в Брюксел и Лиеж, са участвали 242-ма полицаи. Местната прокуратура описва операцията като най-мащабната подобна акция в Белгия, насочена срещу „белгийски групи екстремисти, обучени в Афганистан и Пакистан, намиращи се в близки връзки с ръководни фигури от Ал Кайда. Арестуваните днес са били наблюдавани още от 2007-ма година.
В Брюксел държавните и правителствени ръководители от ЕС се събраха на последното си заседание под френско председателство. В дневния им ред са сложни въпроси като мерки за справяне с финансовата криза и последиците й, съдбата на лисабонския договор и не на последно място борба с промените в климата.
В тази връзка страните от Източна и Централна Европа, сред които и България, настояват за по-леки условия при намаляване на емисиите вредни газове. Първите часове от заседанието се разбра, че тези искания може и да бъдат уважени. Според проектозаключенията индустриите на страни като България и Полша, зависими от въглища, ще могат да ползват за период от 7 години от 2013-та 70% безплатни квоти за емисии въглероден диоксид.
Целта на Брюксел за намаляване на емисиите вредни газове с 20% до 2020 година в сравнение с 1990-та година остава неприкосновена. Най-големият проблем обаче е с колко всяка отделна държава да допринесе за общата цел. България, Полша и още няколко държави от Централна и Източна Европа искат по-добри условия, защото намаляване на емисиите газове, означава удар за техните индустрии.
„В България тези емисии са намалели с 50%, един от високите дялове. И с останалите 8 страни ние продължаваме да настояваме да се отчете този принос към намаляването на емисиите в периода", коментира премиерът Станишев, цитиран от БНТ.
Другият проблем е икономическата криза. Брюксел предлага намаляване на ДДС за някои екологични стоки и услуги, страни като Германия и България не искат данъчни облекчения, а мерки, отчитащи специфичните проблеми на всяка държава.
„Те са залегнали частично в бюджета за 2009 година, има допълнителни мерки за стимулиране на кредитирането и редица други неща, свързани със социалната защита на гражданите, недопускане на висока безработица и мога да кажа, че като цяло България влиза в много добра кондиция в тази икономическа криза, която е следствие от финансовата", изтъкна Станишев.
По-рано днес стана ясно, че Ирландия е склонна на нов референдум и нов шанс за бъдещето на Лисабонския договор. Така Европейският съвет се очертава продължителен и труден. Или както заплаши член на полската делегация - резервирали сме си билети чак за неделя сутрин.