Той все така умее да привлича вниманието на медиите и все по-често се задава един въпрос: какво ще прави Арнолд?
Несъмнено всяка възможност, даваща му по-голямо поле за изява, ще е по-привлекателна от ядовете в калифорнийското законодателно събрание.
Партийни битки го въвлякоха в преговори за преодоляване на финансовите проблеми на щата, които го погълнаха изцяло през по-голямата част от последните две години, а рейтингът му падаше заедно с влошаването на икономическото състояние на Калифорния.
61-годишният губернатор републиканец бе питан неколкократно, дали ще приеме длъжност в администрацията на Обама, ако му бъде предложена, най-вероятно в областта на алтернативните енергоизточници или в други екологични сфери.
Някои от отговорите му бяха уклончиви, но той каза, че няма да напусне поста си до изтичането на мандата му през януари 2011 г.
Шварценегер няма право да се кандидатира отново за губернатор. Той успя да си поеме дъх от тревогите около бюджета, когато неотдавна заедно с лидерите на 19 страни участва в среща на високо равнище по проблемите на глобалното затопляне, организирана от неговата администрация.
Целта на срещата беше амбициозна: да очертае схемата за следващия етап от преговорите за климата в ООН. Крайният срок за ООН да завърши договора, който да смени протокола от Киото от 1997, е декември 2009 г. Може да изглежда твърде самонадеяно губернатор само на един щат да се опитва да повлияе преговорите, но Шварценегер си е уникален. Той успя да си създаде име на модерен екоактивист, повтаряйки едно и също послание: Намалете емисиите и инвестирайте в зелени технологии като слънчевата и вятърната енергия.
Този негов имидж се утвърди, макар че изпълнението на неговата политика е толкова трудно, че няма да приключи дори и след края на мандата му (приетият през 2006 г. закон има за цел намаляване на емисиите с приблизително една трета до 2020 г.)
"Когато мисля какви действия да предприемем срещу климатичните промени и как да се справим с един глобален проблем, смятам губернатор Шварценегер за най-подходящият", каза губернаторът на Илинойс от Демократическата партия Род Благоевич на неотдавнашната среща по проблемите на глобалното затопляне.
Името на Шварценегер се спряга като възможен кандидат за американския Сенат в случай, че сенатор Даян Файнстейн реши да се кандидатира за губернатор през 2010 г. или ако той предпочете да се кандидатира срещу сенатор Барбара Боксър. И двете са от Демократическата партия.
Малко вероятно е един губернатор, свикнал със светлината на прожекторите, да се чувства удовлетворен като член на Сената, като един от стоте действащи лица. Центристките му политически виждания може да не му позволят да спечели първичните избори на републиканците в неговия щат. Роденият в Австрия политик не може да стане президент, защото конституцията на Съединените щати не позволява на pодените извън страната да се кандидатират за Белия дом.
Един от най-непредвидимите фактори е съпругата на губернатора, Мария Шрайвър, племенница на президента Джон Кенеди. Член на Демократическата партия и една от първите, подкрепили Обама, тя била изненадана, когато Шварценегер обявил намерението си да се кандидатира за губернатор на повторните избори през 2003 г.
Шварценегер казва,че това няма да се повтори. "Първото, което правя, преди да предприема нещо, е да отида при Мария и да й кажа: "Мария, посъветвай ме какво да направя", каза Шварценегер неотдавна в интервю за "Фокс нюз".
Малко вероятно е да се завърне към холивудската си кариера. Филмовата звезда, която получи 30 милиона долара за последния "Терминатор", казва, че би предпочел да бъде екшън герой в по-сериозните дела като алтернативните енергийни източници и модернизирането на националната инфраструктура.