Съветниците решиха да започнат разговори с останалите акционери в банката, предаде БГНЕС. Най-много дялове – 25%, има Христо Ковачки.
Делът на Столична община в банката на настоящия етап е 70.54%. Намеренията на ръководството на СОС са за увеличаване на контрола върху повече от 75 от собствеността на банката и пълен контрол при взимане на решенията.
Ако другите собственици не се съгласят да продадат акциите си, общинският съвет ще поиска свикване на извънредно общо събрание, на което ще се опита да увеличи дела си.
Решението днес бе прието с 41 гласа „за“, нито един „против“ и без нито един „въздържал се“.
Столичната община ще преговаря с всички акционери на "Общинска банка", за да се купи пакет от акции, с който да си върне управлението на банката, заяви пред журналисти председателят на Столичният общински съвет Андрей Иванов. Категорични сме в това, че трябва да си върнем управлението на банката, каза още той.
Важното, според председателя на СОС е, че днешното решение на съвета, свързано с придобиването на допълнителен дял за връщане на контрола върху банката е подкрепено от всички политически сили.
Работи се и по изясняване собствеността на общината в банката, каза още Иванов. Има идея за вдигане на капитала на банката, за да се увеличи собствеността на Столичната община. Според правната оценка на консултанта за приватизацията на общинския дял в банката, той е в размер на 218 млн. лв.
Междувременно стана ясно, че сделката за продажбата на Общинска застрахователна компания АД бе финализирана официално. Стойността й е 9.6 млн. лв., които трябва да бъдат платени в едномесечен срок от утвърждаването на сделката. Мажоритарен собственик на компанията е фирма Ел Ем Импекс ЕООД с 65.25%.
Ел Ем Импекс беше единственият кандидат по време на търга с явно наддаване, който се проведе в Столичната общинска агенция за приватизация. Фирмата е собственост на бизнесмена Христо Ковачки. Тръжни документи закупиха четири компании, като три от тях са свързани с бизнесмена. Това са Минна компания, магазини “Европа“ и Ел Ем импекс. Четвъртият кандидат беше словенската Zavarovalnica Triglav.