Според него такива научни институции има и в много европейски страни, които не са били комунистически. На пресконференцията бяха поканени социолози, участвали на 9 декември в обсъждането на стратегията за научните изследвания. Преобладаващите мнения тогава бяха, че БАН се нуждае от реформиране.
На днешната среща присъстваха социологът от Галъп Андрей Райчев, Мирослава Радева от МБМД, както и Петя Кабакчиева от Института "Отворено общество".
Съботинов заяви, че БАН не е уникален мастодонт, наследен от комунистическата система.
Андрей Райчев обаче заяви, че академията се нуждае от дълбока структурна реформа и трябва да се отстрани нейното ръководство. Той нарече БАН "организация от брежневски тип".
"Самото ваше устройство е антипазарно, старинно, ориентирано към една отминала ситуация", заяви социологът. Той допълни, че при предишния председател на БАН - акад. Иван Юхновски, е била потисната инициативата на институтите, а ръководството е издигнало лозунга "Ние пазим имотите на БАН". Трябва да се разкрепостят институтите, които ще печелят пари по проекти, заяви Райчев.
Съботинов отговори, че всички институти са икономически свободни да работят по различни проекти и представи подробна информация за постиженията на БАН, като национален научно-изследователски център. Академията е осъществила близо 500 проекта за 20 милиона евро, конкурирайки се с европейски центрове, посочи той. По думите му БАН е първата научна институция у нас, която е инициирала независима международна оценка на всички свои звена. В продължение на година 67-те научни институти и лаборатории на БАН ще преминат през такава оценка, заяви той.
Главният научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров представи данни на пресконференцията, че Андрей Райчев е спечелил проект за около 1 милион лева в конкурса "Развитие на научната инфраструктура - 2008" на фонда "Научни изследвания" към МОН. Проектът е за създаване на съвременна информационна система за съхраняване и обработка на исторически данни от социално-политически и електорални проучвания за периода 1991-2008 г., каза Хаджитодоров. По думите му в проекта ще бъдат събрани всички стари данни за този период и държавата ще трябва да осигури финансиране с 1 млн. Според научния секретар на БАН, Райчев защитава стратегията на МОН за научните изследвания, защото е спечелил този проект.
След изнесените данни Андрей Райчев напусна пресконференцията.