Гърмеж на бомбичка озвучи началото на гей парада в София, който тръгна от Моста на влюбените при НДК. Момче на видима възраст около 14 години хвърли бомбичката и полицаи бързо го изведоха от мястото на инцидента, предаде "Фокус". След първата пиратка последваха и други саморъчни бомбички и димки, хвърляни към полицаите. По данни на охраняващите полицаи още преди началото на проявата са задържани около 25 човека, привърженици на организациите, които заклеймиха гей обществата. Броят им нарастна на 88 души до приключването на парада.
Сред тях е и лидерът на Български национален съюз Боян Расате, предаде БГНЕС. Според информация от МВР Расате е бил в компанията на свои поддръжници, когато един от тях е хвърлил бомбичка в краката на полицай. Това е и причината за неговото задържане. По случая е образувано досъдебно производство за хулигански прояви.
По-рано Расате каза, че не може по никакъв начин да увери, че няма да се стигне до сблъсъци между участниците в гей проявата и неговите хора. Той призова всеки, който е против проявата, да тръгне след гей парада, въпреки забраната на полицаите.
Срещу други двама, протестиращи срещу гей парада, са образувани производства за побой, срещу един - за това, че е използвал т. нар. коктейл "Молотов". Срещу пети човек е образувано производство за джебчийство.
Без пъстри облекла и екзотични гримове, но с много полицаи, гей парадът премина от Моста на влюбените зад НДК, през бул. „Евлоги Георгиев” и по улиците „Гурко” и „Любен Каравел" и стигна до "Червената къща” на улица „Любен Каравелов”. По целия си път хомосексуалистите бяха обстрелвани с камъни, бутилки, бомбички и коктейли „Молотов”. Служителите на реда, въоръжени с палки, защитни жилетки, а някои и с шлемове, разделяха протестиращите от негативно настроените към тях.
"Хората очакваха мъже в рокли, но както виждате ние сме съвсем нормални хора", каза пред журналисти Аксиния Генчева, изпълнителен директор на "Джемини", един от организаторите на парада. С надпис рекламиращ неговата организация "Тангра спорт" в челните редици бе германецът Петер Мьовс, който обясни пред БГНЕС, че живее от 8 г. в България и е щастлив да участва в проявата. България е вече в ЕС и е нормално да можем открито да показваме различията си, коментира той.
В Столичната дирекция "Полиция" (СДП) бе създадена професионална организация за недопускане на нарушения на обществения ред при провеждането на днешния гейпарад, съобщиха от пресцентъра на МВР. Задържаните 88 младежи са създали предпоставки за групови нарушения на обществения ред, носели са боксове, палки, гумирани алуминиеви кабели, пиратки. Те са се движели на групи в района на моста на НДК. 18 от задържаните са непълнолетни. Полицаите забелязали, че близо до тях има чанта, а при проверката се оказало, че тя е пълна с павета и бомбички.
Всичко има цена - от една страна ангажирането на толкова много служители на МВР и от друга как ще се погледне на лицето на България след такива инциденти, заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков по повод на провокациите по време на гей парада, предаде БГНЕС. Той не коментира дали трябва да се проведе или не подобно мероприятие, но принципно изрази несъгласието си на провокациите като напомни, че са били задържани 60 души.
Вижте снимки от гей парада и последвалите арести