Това съобщиха от правителствената информационна служба, цитирани от БТА. Членовете й, които са главно от чеченски произход, са задържани. Наложени са им принудителни административни мерки от председателя на ДАНС.
Групата се е установила трайно в България в края на 90-те години и е поддържала връзки с български престъпни групи, с които осъществява съвместна незаконна дейност. Неин ръководител е руският гражданин от чеченски произход Руслан Гадаев. Членове на групата са братята Андрей и Владимир Бронникови, Дмитрий Курилович и Умар Ирапханов. С бандата работят и граждани на Русия, Украйна, Молдова и Армения, както и криминално проявени българи.
Руслан Капаев и групата му участват в издирването на длъжници и незаконно събиране на дългове чрез натиск и заплахи, в полза на лица, близки до бивша силова групировка (според Дарик - ВИС), в дейности, свързани с инвестиране на финансови средства с неустановен произход чрез използване на подставени лица, експлоатация на хотели на българското Черноморие и транспортни кораби, както и закупуване на недвижимо имущество.
Във Варна престъпната група работи съвместно с осъдения за злоупотреби с ДДС руски гражданин от чеченски произход Яхия Хащиев.
Задържаните чеченци са близки до застреляния преди години във Варна Абдула Патаев, сочен за един от лидерите на чеченската мафия у нас, съобщи Дарик. По неофициална информация задържаните са били част от т.нар. кръг “Вайнах“, чийто лидер беше именно застреляният Абдула Патаев.
Групата е подозирана във финансиране на терористични формирования в Чечения.