Жилищният пазар в София е останал стабилен през втората половина на 2007 г., а най-големите увеличения са регистрирани в квартал “Иван Вазов“, където средно цените са се покачили с 33 процента за периода, съобщи БТА. На второ място е “Лозенец“ с 29 процента увеличение. Цените в района на “Докторска градина“ остават най-високи в жилищния сегмент - над 2000 евро/кв.м., информират от Colliers International.
Като цяло цените на имоти в строеж са с 20 процента по-ниски отколкото на завършените жилища. Наемите също са се покачили през втората половина на 2007, но с по-бавни темпове отколкото цените за продажба.
Според проучването предлагането на ваканционни имоти в страната се е увеличило едва с 16 процента през втората половина на 2007 г. Световната кредитна криза е дала отражение в отдръпването на купувачи от основните целеви пазари за ваканционни имоти - Англия и Ирландия, като в същото време това е балансирано от нова вълна купувачи от Русия, Украйна, Румъния и Скандинавските страни. Средните нива в планинските курорти в България са 1210 - 1 420 евро/кв.м. Най-ниските средни цени се наблюдават в Пампорово, а най-високите - в Разлог.
Най-ниските средни цени в морските курорти са в Каварна - 1020 евро/кв.м, а най-високи в Созопол - 1425 евро/кв.метра.
Изследване на GfK Bulgariа регистрира предпочитания към живеенето в собствено жилище. Ако до скоро живеенето "под наем" беше решение за младите хора преди началото на професионалната им реализация, то напоследък на собствеността на имот се гледа като на търсена и желана перспектива. Според анализаторите това произтича от традиционните нагласи на населението и от лесния достъп до банково финансиране в последните години. 79,3 процента от запитаните притежават имот, като 84,9 на сто от тях имат апартамент, 30,1 на сто - къща, а 26,5 процента - земя.
20% от запитаните възнамеряват да придобият имот в следващите три години, като половината от тях заявяват, че се ориентират към купуване на тухлено жилище (55,4%). Нисък интерес се отчита към панелните жилища - 18,3 процента, възнамеряващите да купят къща са 19,3 на сто.
Повече от половината от желаещите да купят жилище ще използват ипотечен кредит, показва още проучването. Едва 17 процента ще го платят с лични средства, а 8 на сто ще сключат договор за лизинг на недвижим имот.