Около 100 лева ще струва празничната трапеза на наближаващия християнски празник Великден. Общата стойност на потребителската кошница, която включва основните традиционни продукти за празника, отбелязва лек спад в сравнение с минали година. В интервю за Радио „Фокус“ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Димитров обясни, че няма драстични разлики в цената на българското и вносното агнешко месо, което е сред задължителните продукти за Великден. По думите му не се забелязва покачване на цените във връзка с наближаващия празник, освен колебание в цената на зеленчуците, която по-скоро се дължи на лошата климатична седмица. „При основните хранителни продукти се наблюдава абсолютен стабилитет на цените. Захарта и олиото са е в посока надолу, яйцата имат едни вариативни изменения между 23 ст. и 25 ст. според качеството. Относно цените на агнешкото месо има стабилни равнища според това дали е цяло агне, агнешки бут или плешка, цените варират между 13,50лв. и 14,50лв.“ , поясни председателят на държавната комисия. Владимир Иванов каза още, че няма да има дефицит на стоки, ако решим да пазаруваме в последният момент. Той допълни, че за разлика от миналата година в момента пазарът е по-стабилен. Репортерска проверка установи повишение на цената на яйцата в Пловдив с няколко стотинки. В града те се продават между 0,28 лв. и 0,30 лв. за брой, в зависимост от размера им, произхода и броя в разфасовката. Кутия с 10 броя яйца може да се закупи за 2.60 лв. Потребителите предпочитат яйца от български произход. Големите търговски вериги предлагат различни намаления и промоции, от които хората ще могат да се възползват и през следващата седмица. Седмица преди Великденските празници цените на яйцата, доматите и краставиците по пазарите във Варна също са леко повишени. Различни са цените за яйца с размери S, M, L – между 23 и 30 стотинки за брой. В търговската мрежа яйца се търгуват и за 40 стотинки за брой. До 5,50 лева за килограм достига цената на розовите домати. Обикновеният великденски козунак се предлага на цени до 3 лева, козунакът с пълнеж – мармалад, локум, стафиди и бадеми, се предлага на цени от около 3,00 – 4,00 лева. Най-скъпи са рулата и козунаците, приготвени с чисто масло, стафиди и бадеми. В големите търговски вериги цените на козунаците са сравнително по-ниски, предлагат се и козунаци, произведени от миксове. Жителите на Кюстендил масово пазаруват агнешко месо, яйца и брашно от близките градове в Македония. Най-посещаван е съседният на Кюстендил град Крива Паланка, където дори и в делничните дни могат да се видят организирани групи, съчетали еднодневна екскурзия с пазар преди най-големия празник – Възкресение Христово. Няколкото месарници в Крива Паланка разпродават агнешкото месо за броени часове, цената на традиционното за празника месо започва от 10 лв/кг. За сравнение в Кюстендил цената започва от 15 лв/кг и достига до 17 лв/кг. В македонския град търговците дават гаранция, че месото е охладено, а не размразено и доставено от други държави. Цената на яйцата също е по-ниска. Купуват се предимно бели яйца, чиято цена излиза 16 ст/бр. За сравнение в търговската мрежа в Кюстендил този вид яйца са 26 ст/бр. В зависимост от количеството яйцата в Крива Паланка могат да се купят и по-евтино от обявените цени. В специализираните магазини – пекарни и хлебарници, цената на брашното също е значително по-евтино. Между 60 и 80 ст/кг излиза най-евтиното брашно в македонския град, докато в Кюстендил цената започва от 1,20 лв/кг.