“Против” вота на недоверие заради корупцията бяха 149 депутати, “за” гласуваха 86 ,“въздържали се” нямаше. Гласуваха 235 народни представители - петима отсъстваха. Вотът беше подкрепен от всички депутати от опозицията, всички независими депутати, както и от един народния представител от “Коалиция за България” Николай Камов. Преди гласуването Павел Шопов от ПГ на "Атака" направи предложение за поименен вот, което не бе прието.
В пленарна зала дойдоха премиерът и всички министри от кабинета. Пристигна и лидерът на ДПС Ахмед Доган, който не беше на дебатите по вота в четвъртък.
След гласуването почти цялата опозиция напусна пленарна зала.
Неуспехът на опозицията в този вот на недоверие не бива да ни приспива, защото гражданите на страната очакват много повече от управляващата коалиция, каза Станишев след като беше отхвърлен вотът. Премиерът посочи, че управляващата коалиция има амбицията да отговори на тези обществените очаквания. Надявам се, че с днешното гласуване приключва един доста мъчителен 6-месечен период на непрекъснати опити за дестабилизация и предизвикване на предсрочни избори, каза още Станишев, цитиран от БТА. Той отбеляза, че заради липса на реална управленска алтернатива парламентарната и извънпарламентарната опозицията е осъзнала, че не може да увлече след себе си голяма част от гражданите. Затова опозицията се опитваше да използва социални недоволства на народа и да ги използва за собствени конюнктурни цели, допълни премиерът. Според Станишев опозицията не е показала алтернатива и на дебатите по вота. По думите на премиера опозицията е опорочила конституционното си право да иска вот на недоверие.
Мисля, че опозицията можеше да бъде по-координирана в конкретните акценти, в самото дефиниране на проблемите и различни предложения, заяви Ахмед Доган. Всяка препоръка и идея за законодателна дейност, която да ограничи това явление (корупцията - бел.ред.), е изключително важна, но доколкото разбрах има дефицит на опозицията по отношение на нови идеи в законодателната сфера, каза лидерът на ДПС. Той посочи, че има не лоши закони, но тяхното реално действие все още предполага и много усилия, и координация между отделните ведомства, държавни структури, министерства.
Налага се по-общо изводът, че управляващите по някакъв начин трябва да помогнат на опозицията, защото няма реален десен субект, коментира Доган.
Предишните три вота на недоверие бяха заради несправяне с бедствената ситуация в България след наводненията и създадените корупционни практики при усвояване на средства, заради разпад в здравеопазването и заради кризата в образованието.
Вижте задоволството на победителите