Посетителите могат "да дорисуват" инсталацията на Теодор Ушев "Като в тъмно огледало"/In the mirror, dimly/ в Софийската градска художествена галерия /СГХГ/, която ще бъде открита днес в 18.00 ч. Авторът каза пред журналисти, че тъй като заминава, се надява също на много снимки и видеа, чрез които да следи в социалните мрежи реакциите на първата му толкова мащабна работа в България извън киното.
Рисунки върху спасителни термични одеала, видеоарт и първата инсталация с миксирана реалност включва проектът. Изложбата ще продължи само три седмици - до 11 март, и всеки ден нещо ще се променя.
"Исках дори да е по-кратка. Желанието ми е нещата, които създавам, да траят само миг - в точно определения момент, на който са адекватни, и да предизвикат вълнения и емоции, а не да се съхраняват в музеите", каза Теодор Ушев. Той смята, че е по-важно да си добър човек, отколкото да си знаменитост.
Художникът е "заимствал" конструкцията на храмовете за експозицията си - с три основни пространства - притвор, наос и олтар. Идеята е да бъде място за внушения, както са църквите. Работата е донякъде плакатна, но в кризисни моменти хората на изкуството трябва да казват ясно нещата, коментира Ушев.
Някои от посланията му присъстват като текстове в изложбата, други са представени метафорично - с рисунки върху термични одеяла, включващи около 10 000 фигурки, обединени и в "безкраен" анимационен филм, който ще се прожектира през цялото време. А в "изповедалнята" човек остава сам, със специална каска, с която "се гмурва" в миксирана реалност - от дигитални 3D картини и образи, смесени със заобикалящата зрителя среда. Използва се съвсем нов софтуер, който дори още не е на пазара, обясни авторът.
Целта на инсталацията е да преживееш катарзис и да се замислиш какво ни липсва на нас, българите, тук и сега, за да имаме вяра и да намерим начин "да изплуваме", каза Теодор Ушев. По думите му, работата е и търсене на истината, на смисъла, защото за него всичко в България сега е фалшиво. Надеждата му е в хората със собствени виждани и позиции, които "правят неща".
Няма една истина; всичко, от което се нуждаете, е място, откъдето духът ви да полети; да обичаме, да не сме агресивни; колкото и да е тъмно, винаги има надежда за светлина /затова изложбената зала е в полумрак/ - това са част от посланията на автора. Повечето обаче не се виждат от пръв поглед - трябва да се търсят, включително с фенерче с ултравиолетова светлина, което ще получава всеки посетител.
Инсталацията ще бъде представена в Канада през 2019 г. и във Франция през 2020 г. - с различно съдържание, съответстващо на времето и мястото, каза Теодор Ушев.
Предложението за изложбата дошло през юни от Малина Едрева, председател на Комисията по култура към Столичния общински съвет. Подготовката е започнала през август. Половината сума за финансирането е от конкурс на Столичната община, останалата част са лични средства.