Това е книга, която ни учи да взимаме смели решения, каза Ани Романова, преводач на книгата при представянето й в кафене “Хеликон” на Панаира на книгата в НДК, предаде БГНЕС. Романова каза, че тя е шахматист любител, но темата за шаха в книгата на световния шампион е по-скоро посока за решаване на проблемите в живота. Самата тя смята, че книгата на Каспаров още веднъж доказва, че той наистина е сред стоте живи гении на света. Така е определен от списание “Форбс”, където е на 25-то място, а на 26-то място е Далай Лама.
Цялата всестранност на Каспаров присъства в книгата му - от космически и компютърни технологии до детайлите в шаха, гледната му точка за Наполеон и дори за изкуството на Пикасо, сподели Романова. Книгата е издадена вече на 27 езика, като България е 11-тата страна, в която тя излиза. “Животът като партия шах” е публикувана първо в САЩ, Франция и Германия, преди да бъде публикувана в Русия, където излиза със закъснение и с големи трудности, уточни тя. От издателството са поканили Каспаров за премиерата на книгата, но програмата му е била много натоварена. Той все пак е обещал да дойде в България в началото на следващата година.
Гари Каспаров е един от опозиционните лидери в Русия. След изборите на 1 декември той обясни, че е гласувал против всички като е задраскал имената на партиите в бюлетината. След това написал името на “Другата Русия”. Каспаров е водач на това опозиционно обединение, което обаче не бе допуснато до участие в изборите, защото няма регистрация като партия.
“Призовавам ви да използвате думата избори много внимателно, защото не може да го наречете така....Хората са наплашени, защото имаше кампания за всяване на страх в цяла Русия с посланието: Каквото и да правите, ние ще разберем”, заяви ден след вота Гари Каспаров.