С две средни заплати се подменят 4 нови гуми за зимата, смятат гумаджии пред в. "Стандарт". Все пак сумите варират в зависимост от размера, марката и модела. Цените на 13-цоловите гуми са между 50 до 150 лв. 14-цолови започват от 64 и стигат до 220, 15-цоловите са от 100 до 500 лв., а 20-цоловите започват от 1000 лв.
Час след падналия в страната сняг хиляди шофьори се наредиха на опашка пред гумаджийниците. Пред сервизите се извиха километрични опашки, а монтьорите започнаха да записват предварително часове на водачите за подмяна на гумите.
Добрата новина е, че повечето фирми тази година дават на лизинг колелата над 500 лева. Те са два пъти по издръжливи от летните гуми, обясниха монтьори. През зимата, върху хлъзгавите и студени пътища, летните гуми губят сцепление. Зимните колела са направени от по-мека каучукова смес. Те се отличават от летните и по дълбочината на грайфера и шарката. Твърдата основа на протектора разпределя равномерно натиска, който гумата оказва върху заснежената настилка. Модерните зимни гуми с ламели осигуряват отлично сцепление не само на сняг, но и на лед, обясняват гумаджии.
Препоръчително е зимните гуми да се поставят на стоманени джанти. Въпреки че алуминиевите също са здрави, те се окисляват и изкривяват. При смяната на летните гуми със зимни водачите трябва да знаят основното правило - задължително е да сменят всички гуми, а не само тези на задвижващите колела, за да реагират по един и същи начин на хлъзгавата настилка.
ИЗБРАНО