Буш нарече ПРО успешен международен проект и напомни, че създаването й е била една от първите инициативи на неговата администрация в сферата на националната сигурност, предаде агенция „Новости“, цитирана от БГНЕС.
„От 2001 г. ние работим тясно върху ПРО със страни, като Израел, Италия, Германия, Япония, Холандия, Великобритания и др. Заедно с нашите приятели и съюзници ние разполагаме радари за ранно предупреждение и ракети-прихващачи, а също и кораби на ПРО“, каза той пред Националния университет по отбрана във Вашингтон. „Съвместно работим над създаването на нов потенциал на ПРО и в резултат на подобно сътрудничество ПРО от американски иновационен проект се превърна в истинска международна инициатива за защита на свободните страни от истинските заплахи на ХХІ век“, заяви стопанинът на Белия дом.
„В качеството на следваща стъпка трябва да вземем системата, преминала през трудните изпитания на тихоокеанския театър на военни действия, и да разположим нейните елементи в Европа, за да можем да защитим Америка и нейните съюзници от НАТО от нападения, идващи от Близкия изток“, заяви Буш.
Той отбеляза, че по данни на американското разузнаване „Иран може да създаде междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ и цяла Европа през 2015 г.“. Освен това иранските официални лица са заявили, че в Иран се разработва ракета с обсег 1200 мили (1930 км), което „ще им позволи да нанесат удар по много наши съюзници от НАТО, включително Гърция, Румъния, България, а също така, възможно Полша, Унгария и Словакия“, казва Буш.
Отбелязвайки че смята разполагането на ПРО в Европа за „спешно“, той подчерта, че тази система ще бъде „ограничена по мащаб“ и „не е замислена за защита от удар от страна на Русия“. „ПРО, която ние можем да разположим, ще бъде лесно преодоляна от руския ядрен арсенал“, заяви Буш. Едновременно с това той подчерта, че ПРО се създава срещу страни, заплашващи САЩ с ракетен удар, а Русия не е сред тях. „Ние не смятаме Русия за такава страна. Студената война е приключила. Русия не е наш враг“, каза американският президент. „В рамките на тези нови отношение ние каним Русия да се присъедини към нас в тези съвместни усилия за отбрана на Русия, Европа и САЩ от заплахи, които засягат всички“, заяви Буш.
ИЗБРАНО