Това съобщи неговият защитник Росен Кожухаров. По закон в едномесечен срок, в който предложението е постъпило, прокуратурата трябва да се произнесе дали ще има дело или страните ще се споразумеят по случая - на Стависки да му бъде наложена максимална условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок и 3 години лишаване от свидетелство за управление на автомобил.
На журналистически въпрос дали е възможно да се стигне до условна присъда по делото срещу Стависки, Велчев каза, че това решение е от компетенцията на наблюдаващия прокурор по делото.
Вчера в късния следобед пред защитата на Максим Стависки адвокатите Росен Кожухаров от Бургас и Явор Нотев от София е предявено наказателното производство, предаде "Фокус". Това е станало в РПУ-Приморско. На 8 октомври по искане на защитата на Максим Стависки разследването на катастрофата беше удължено с 20 дни. Тогава Бургаската окръжна прокуратура предяви ново обвинение към световния шампион, като коригира промилите на алкохол в кръвта от 1,1 на 1,29.
На днешното си заседание ВСС потвърди дисциплинарното наказание "забележка", наложено на Иван Станев от Окръжната прокуратура в Бургас за допусната грешка в обвинението на Стависки. Решението на съвета беше взето с 16 гласа "за", 7 "против" и 2 "въздържали се", предаде БТА. Според Велчев прокуратурата не се е опитвала да оневини Максим Стависки нито да го поставя в по-тежко положение от всеки друг български гражданин. Според Велчев е нормално Стависки да смята, че прокуратурата го обвинява тенденциозно.
Световният шампион по фигурно пързаляне катастрофира край Ропотамо на пътя Бургас – Приморско на 5 август. При инцидента загина 24-годишният Петър Петров, водач на едния от автомобилите, участвали в катастрофата, а 18-годишната му спътничка Мануела Горсова още е в кома. Други двама души в същия автомобил също пострадаха, но след лечение в бургаската болница бяха изписани. През цялото време Максим Стависки категорично е завявал, че ще понесе последствията от катастрофата и ще приеме решението на съда.
ИЗБРАНО