Костадинка Тодорова участва в работата на конференция на тема "Пазарът на биогорива в Югоизточна Европа", предаде БТА. Добавянето на биогорива към минералните трябва да доведе и до намаляване на акциза с 5%, но това вероятно няма да стане от началото на 2008 г., защото трябва да се въведе с промяна в Закона за акциза и с разрешение на ЕК, коментираха участници в конференцията. Друга причина да не поевтинее бензина е, че производството на биоетанол и биодизел е все още по-скъпо от преработката на нефта, коментира Андрей Делчев, президент на Българска петролна и газова асоциация.
Смесването на биогорива с течни горива от минерален произход и предлагането им на пазара се извършва само в данъчни складове, лицензирани по реда на Закона за акцизите и данъчните складове, каза още Костадинка Тодорова. В член 38 на Закона за възобновяеми енергийни източници и биогоривата е записано, че на производител, вносител или доставчик на течни горива от нефтен произход, който не изпълни задължението си по чл. 24 за задължително смесване, се налага имуществена санкция, при повторно нарушение имуществената санкция е в трикратен размер.
"Лукойл" и сега слага биогорива в своите продукти, каза Тодорова. Тя допълни, че в Германия вече се прилага условието за 5% биосъстав в горивата. В Австрия на бензиностанциите има отделна колонка за биогориво и всеки сам решава каква ще е смеската.
ИЗБРАНО