Това съобщи директорът на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков, цитиран от БГНЕС. Той уточни, че в 30 от случаите парите са възстановени, а за другите 47 случая са издадени изпълнителни листове с искове за връщане на парите.
Измамите са за 28 млн. лева. Досега са възстановени 7,5 млн. лева. Според Тадаръков през следващите 1-2 месеца ще станат известни нови измами, установени през последните дни.
Директорът на фонд “Земеделие” уточни, че измамите в България са едва 2% от общата сума по програма САПАРД, отпусната по проекти през 6-те години на действие. Общо над 3500 са договорите по програма САПАРД от 2001 до 2007 г., като общите инвестиции по тях надхвърлят 1,4 млрд. евро.
Тадаръков уточни, че България приключва програма САПАРД със 110% усвояване на средствата и е първата страна, която постига този резултат в ЕС.
ЕК отпуска на България 6,883 млн. евро за най-бедните българи, каза още шефът на фонда. Тези средства ще се разпределят под формата на хранителни продукти, като месечно ще се дават по 2 кг брашно, 1 кг ориз и 1 кг захар. В момента се готви специална наредба, като разпределението на продуктите ще се извършва чрез посредничеството на благотворителни организации. По първоначални данни на земеделското министерство 360 800 са социалнослабите в България.
Тадаръков съобщи, че общо 79 050 са заявленията от земеделски стопани за получаване на парично подпомагане от ЕС. Досега са проверени над 1 млн. хектара от заявените. При 4600 молби има застъпване на площите. Проблемът със застъпването е решен при всички с изключение на 180 молби. От 15 декември започва изплащането на субсидиите от ЕС.