Всички учители в Добрич подават колективна оставка в сряда по обяд в регионалния инспекторат на Министерството на образованието и науката, съобщи говорителят на стачния комитет Станислав Полименов пред радио “Фокус”-Варна. Решението е взето на заседанието на председателите на училищните синдикални организации. В Сливен също учителите ще подават колективна оставка. Там стачкуват в 29 от общо 30-те училища в града. Във всяко едно школо ще се организират общи събрания, на които ще се направи сондаж колко от учителите са готови да напуснат работа, ако не се постигнат целите на стачката.
Педагозите в Добрич подготвят за петък от 12 до 12.45 часа блокиране на пет възлови кръстовища в града, както и на пътя за Варна. Местната власт ще бъде уведомена за гражданското неподчинение, съобщиха от стачния комитет. Учителите са решени на блокадата независимо от отговора на общината. Педагозите поддържат старото си искане заплатите им да бъдат увеличени на три пъти с по 20%, за да достигнат средното брутно възнаграждение за сектора от 650 лева.
Немалко са обаче и училищата, които прекратяват вече стачката. В област Монтана днес стачкуват само 8 от 85 училища и 124 от 1804 учители, съобщиха от Регионалния инспекторат на МОН, предаде БТА. Пет от стачкуващите училища са в община Берковица, три са в община Лом. За пръв ден от началото на стачката в община Монтана няма стачкуващи училища. В сравнение с вчера броят на стачкуващите училища намалява с едно, а в сравнение с началото на стачката - с 10 училища, сочат данните на инспектората на МОН.
Стачните комитети в страната днес отхвърлиха втората по ред оферта на кабинета. Според лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов тя предвиждаше 650 средна заплата в средното образование до края на 2008 г. и минимална учителска заплата от 440 лева.