На пресконференция Тадаръков потвърди, че е бил заплашван по телефона от соцдепутат през август, предаде БГНЕС.
Обади ми се депутат от БСП, който е бил агент на ДС и който е член на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание, и ми каза, че ще бъда унищожен, ако уволня роднината му, обясни Тадаръков. Той уточни, че ставало дума за служебна, а не визическа саморазправа. Тадаръков отказа да каже кой е депутатът.
Директорът на фонд “Земеделие” обясни, че това е станало, след като през август уличил в измама петима служители по програма САПАРД. Служителите били както на ниско, така и на високо ниво.
"Дадох им два часа, за да си представят писмени документи. Те представиха такива, дадоха и лични обяснения. Аз имах две алтернативи – да ги уволня и да проваля САПАРД, или да приключа програмата за България, което вече стана и сега да търся решение", заяви Тадаръков.
Той отказа да каже дали ще уволни петима служители, но бе категоричен, че не за първи път получава заплаха и не се страхува от нищо.
В парламентарната комисия по земеделие и гори има 8 депутати от Коалиция за България. От тях според справка с решението на Комисията по досиетата за депутатите, принадлежали към структурите на ДС, агент е бил Георги Юруков.
Категорично не съм заплашвал директора на фонд "Земеделие", заяви Юруков малко по-късно, предаде БГНЕС. Възможно било Тадаръков да се е поддал на “внушения”, смята Юруков.
Той добави, че още утре ще се срещне с Тадаръков, с който се познават повече от 15 години.
Юруков на 15 август провел служебен разговор с Тадаръков за работата на разплащателната агенция и фонда. Не е имало обаче нито една нотка на заплаха, категоричен бе депутатът. Разговорът бил за ангажиментите на депутати по изпълнението на програми на разплащателната агенция в съответните райони.
Юруков отрече да има роднини, които да са подчинени на изпълнителния директор на ДФ "Земеделие", съобщи БТА. Попитан дали в частен разговор негов, макар и далечен, роднина се е оплаквал, че Тадаръков го заплашва с уволнение, Юруков отговори: "В частен разговор - да, но това е съвсем различен въпрос."