Това съобщи Франс Прес. Към 300 къщи бяха унищожени от пламъците в град Ранчо Бернардо, на 40 км северно от Сан Диего, съобщи БТА, цитирана от Дарик.
Сто други къщи на още 40 км на север в град Фолбрук бяха превърнати в пепел. Около 45 000 души бяха евакуирани от района. Още 128 къщи изгоряха в района на Лейк Ароухед, на около 200 км източно от Лос Анжелис.
Около 250 000 жители на град Сан Диего в щата Калифорния бяха принудени да напуснат домовете си поради опасения от по-нататъшно разрастване на пожарите. В същия район в град Ескондидо пламъците погълнаха 70 къщи, 50 - в Пауей и шест в богатото селище Ранчо Санта Фе.
Други къщи, чийто брой не е известен, бяха изпепелени в град Рамона, откъдето от неделя вечерта са евакуирани 35 000 души. Десетина горски пожара унищожиха около 40 000 хектара гори и храсти, а също и исторически обекти в курорта Малибу.
Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер обяви извънредно положение в седем окръга в южната част на щата. Той нареди на 1500 войници от Националната гвардия да се включат в борбата с пожарите, а Пентагонът му изпрати самолети със специални системи, които може да бъдат използвани за гасене на огъня, за да помогнат в тази извънредна ситуация.
По думите на шерифа от окръг Сан Диего Бил Колендър сегашният пожар може да стане най-големият за цялата история на окръга, съобщи БГНЕС.
Пожарът избухна в неделя близо до Лос Анджелис и Сан Диего и се разпространи заради силния вятър и сухото и горещо време. До момента се знае за един загинал и 14 ранени в Сан Диего.