Засега стачката и преговорите продължават, тъй като синдикатите са категорични, че увеличението трябва да е от 1 октомври 2007 г. и то на 3 стъпки по 20%. В новата оферта не е упомената конкретна заплата, а пише, че Министерският съвет ще предложи на парламента да приеме законодателни промени, според които от 1 януари и 2008 г., в зависимост от реализираните икономии, възнагражденията на заетите в системата на народната просвета да бъдат увеличени от 1 ноември 2007 г. в допълнително уговорен между страните размер".
Разбрахме се за начална учителска заплата от 440 лева и максимална от 785 лева за учители със стаж над 20 години. Това съобщи по-рано лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов пред БГНЕС след срещата на синдикалните лидери на КНСБ и КТ "Подкрепа" в Министерство на финансите в понеделник вечерта. Правителството предлага началната заплата на учителите да бъде между 440 до 500 лв. Това осигурява по-висока стартова заплата за младите учители, които сега тръгват от 299 лв. в системата. Освен това ще бъдат предложени различни "коридори" за заплатите на педагогическия персонал, непедагогическия с висше образование и помощните работници. Във въпросните коридори ще се създадат възможности за отчетливо нарастване на заплатите на педагогическия персонал и справедливо и в другите две групи, коментира Желязко Христов. Преговорите продължават във вторник за заплатите на непедагогическия персонал, уточни той.
В новият проект се предлага всички училища да придобият статут на второстепенни разпоредители по бюджетни кредити, да има гъвкав подход при определяне на заплатата, да има възможност да се увеличи броят на децата в паралелките, да продължи въвеждането на системата за диференцирано заплащане. Правителството предлага и да продължи изграждането на национална ефективна система за външно оценяване, в това число и провеждане на държавни зрелостни изпити в края на тази учебна година, да бъде създадено нормативно задължение всеки учител, който дава частни уроци, да декларира това пред директора. Предвижда се още неподаването на декларация или подаването на декларация с невярно съдържание да бъде уредено като основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Включва и завишаване на стандартите за издръжка на един ученик през 2008 г. с около 200 лева, като средният стандарт достигне 1151 лева.