Това бил най-положителният момент от стачката, защото за реформа в сектора се говорело много през последните години, но всички мерки били на парче, съобщи Дарик. По време на продължилите над 6 часа дебати по внесения от опозицията вот на недоверие (вж. линка долу) премиерът подчерта, че повечето учители от самото начало знаели, че исканията за 100-процентно увеличение на заплатите им са нереалистични.
По думите на министър-председателя при никакви условия кабинетът няма да допусне финансова дестабилизация, която да удари всички останали доходи в страната.
„Разбирам много добре мотивите на учителите да стачкуват, но освен емоциите има и разум”, каза още Сергей Станишев. Той отново се обърна към протестиращите учители с призив да се върнат в клас колкото се може по-бързо.
Премиерът се обърна и към синдикатите да направят крачка назад, посочвайки, че до момента правителството три пъти е правило крачки към исканията на протестиращите.
"Миналата седмица бяхме на стъпка от решение на проблема, но до сега не мога да чуя смислен отговор на въпроса защо три часа след като се бяхме договорили, синдикатите го отхвърлиха. Това настройва обществото срещу учителите", заяви Станишев. Той допълни, че това, което предлага правителството на учителите – от октомври т.г. до юли следващата година средната заплата да надхвърли не само средната заплата за страната, но и в публичния сектор - да стане 650 лв., никак не е малко. При искане на учителите за 650 лева средна заплата в сектора университетските преподаватели не могат да останат настрани, защото непедагогическият персонал тогава ще получава колкото един професор, каза още премиерът, цитиран от БГНЕС.
В понеделник и вторник да не се провеждат протестни митинги на учителите, за да не бъдат използвани исканията им за политически интереси, призова междувременно учителите Единният национален стачен комитет (ЕНСК). Решението е заради внесения вот на недоверие към правителството. При неразрешаване на проблемите до сряда - 24 октомври, се възстановяват традиционните протестни действия по региони и протестният митинг от 16,30 часа пред Министерския съвет, обясниха от ЕНСК.