Такив извод прави обзорен материал на Oxford Business Group (OBG) за учителската стачка в България, в който се разглеждат възможните резултати за страната в икономически и политически аспект, предаде money.bg.
Правотата на исканията на българските учители може да бъде подкрепена от цифри. Нека погледнем заплатите, които те получават в сравнение с колегите си от съседните страни. В България трудът на един учител се заплаща с $204 за млад учител, докато опитен такъв получава $285, сочат пресмятанията на OBG. В същото време неговите колеги в Гърция получават средно $1284, в Сърбия - $570, В Румъния - $485 , а в Македония - $430.В това време страната ни отделя за образование едва три процента от своя БВП, при средна цифра за страните, членуващи в Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие от 5.7%.
От чисто икономическа гледна точка, мнението на Института за Пазарна Икономика, най-стария независим мозъчен тръст в страната както изтъкват OBG, е че 100% увеличение на учителските заплати ще доведе до годишна инфлация от около 35% и дефицит по текущата сметка от около 30% от БВП.
От друга страна ако „натискът от улицата" успее, той би могъл да доведе до ефект на доминото в други сфери от публичния (а, възможно е, дори частния) сектор.
Ситуацията се усложнява, тъй като опозицията „заобикаля" потенциалните опасности от рязък скок в учителските заплати и използва ситуацията за оказване на политически натиск. Ярък пример е вотът на недоверие, който ще бъде гласуван утре (23 октомври).
Опасност се крие и в предстоящите общински избори и ефектите, които те биха могли да окажат върху политическото статукво и бъдещата посока на българската икономика.
Водещ анализатор на валутния пазар, цитиран от OBG казва, че един от най-големите страхове в момента е, че ако дясната опозиция, водена от ГЕРБ, получи добри резултати в общинските избори, тя би могла да манипулира дебатът за учителските заплати и да се случи точно това, от което би трябвало да се страхуваме - той да се разпростре върху целия публичен сектор. В най-лошия случай, продлжаващите стачки ще рефлектират в отказ от плоския данък и призиви за плаваща валута. Последното означава отказ от валутния борд и опостушителни последици за икономиката, смята анализаторът.